Nyolc jellemző, ami már biztosan illett Orbán Viktorra

Szerző: Fekő Ádám
2019.03.27. 18:02

Az a helyzet, hogy Orbán Viktor jellemfejlődését egyszerűen képtelenség megunni: nagyjából kijelenthető, hogy a magyar miniszterelnök leginkább saját magát üldözi évek óta. Liberálisból konzervatív, szekulárisból vallásos, Soros-ügynökből Soros-ellenes. Itt a friss Azonnali-lista!

Nyolc jellemző, ami már biztosan illett Orbán Viktorra

A múlttal való dobálózás a magyar politika legegyszerűbb és legősibb fegyverei közé tartozik. Egy olyan országban pláne rettentő szórakoztató ezt csinálni, ahol a közös emlékezet maximum egy-két évre nyúlik vissza: a Fidesz szócsövei most épp a Jobbik antiszemita múltját hangsúlyozzák még a nagy néppártosodás előtti időkből, és hát valljuk be, tényleg vicces kicsit két év alatt világnézetet cserélni.

Pont emiatt alakulhatott ki, hogy a magyar parlament messze leghiteltelenebb embere az az Orbán Viktor, aki 2019-re már tényleg minden olyan dolgot megtagadott, ami miatt beszállt a politikába. Még ezzel sem lenne annyi baj, hiszen fiatalon hajlamos hülyeségeket beszélni az ember, de

Orbán hihetetlen magabiztossággal viselkedik úgy, mintha akár a tíz évvel ezelőtti Orbán sem létezett volna, ő pedig már 1989 óta ugyanazt a megalkuvás nélküli politikát követné.

Úgyhogy az eheti Azonnali-listán felsorolunk nyolc olyan jellemzőt, amit Orbán Viktor büszkén vállalt az elmúlt 30 évben.

8. Soros-ösztöndíjas

A politika egyik legfilmszerűbb eredettörténete, hogy Soros György a magyar liberális demokrácia megteremtése közben véletlenül megteremtette a magyar liberális demokrácia legnagyobb ellenségét. Pedig az a helyzet, hogy Soros György nem csak fénymásolókat küldött Magyarországra, hogy sokszorosítani lehessen a kommunistaellenes gondolatokat,

de a magyar miniszterelnök oxfordi taníttatását is fedezte ösztöndíjával, ami miatt Orbánnak lehetősége volt Nyugat-Európában tanulni.

Orbán az 1990-es években még büszkén hirdette magáról, hogy ki támogatta őt, innen jutottunk el addig, hogy titokzatos Soros-ügynökökkel harcol évek óta. 

7. Liberális

Sőt, a vidékiek kedvéért: szabadelvű! „Elöljáróban hadd jegyezzem meg, hogy a liberális szó helyett inkább a szabadelvűt használom, hiszen vidéken semmit nem értenek abból, ha azt mondom, liberális” – mondta 1994-ben.

Mi több, ebben az időszakban még a korszellemet évtizedekkel megelőzve a populisták riogatása ellen is fellépett:

„A populizmus élő klasszikusai szájában a »liberális« szó káromkodás, szitok. A liberálisok ugyanis szabadságot követelnek a népnek, hogy vállalkozhasson és választhasson” – mondta az illiberális demokrácia egyik megálmodója.

6. Oroszellenes

Azzal semmi baj nincs, ha valaki nem gondolja minden oroszról, hogy valójában a Szovjetuniót akarja újjáépíteni, de az azért mégis csak éles váltás történt: Orbán Viktor a 2010-es évek elejéig még az orosz szó hallatára is összerezzent,

és hónapokig háborgott, amiért Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként Vlagyimir Putyinnal tárgyal,

hogy aztán a harmadik Orbán-kormány óta többször látogassa meg őt az orosz mindenható, mint bármely más nagyhatalom képviselője. Mostanra ott tartunk, hogy az 1956-os forradalommal kapcsolatban is próbál minél kevesebbet beszélni az oroszokról, és ha ez így halad, lehet, hogy pár év múlva ellenforradalomként fog rá hivatkozni.

5. Szekuláris

Orbán Viktor soha nem volt kifejezetten egyházellenes, de azért jellemzően világi emberként jelent meg a köztudatban:

az egyházakat például bevallottan tűzzel-vassal akarta távol tartani a közélettől az az ember, aki nem sokkal később már Balog Zoltán református lelkészt nevezte ki miniszternek.

Bár Orbán lelkesen magyarázza egy ideje, mennyire fontos neki a vallás és a keresztény értékek, a polgári esküvője után éveket várt egyházi esküvőjével, ami épp akkor lett tartva, amikor a Fidesz elkezdett jobbra tolódni. Ha valaki azon viccelődne, hogy biztos megtalálta Istent, az ne tegye, ugyanis 2005-ben pontosan ezt nyilatkozta ő maga is:

„Vallástalan közegben nőttem föl, így is jártam iskolába, még az egyetemi éveim elején is így volt, egészen addig, amíg meg nem ismerkedtem a későbbi feleségemmel, aki viszont gyakorló katolikus családból származik. Onnantól kezdve mindenfajta változások álltak be az életünkben. Én személy szerint elég hosszú utat tettem meg, hogy azt a mondatot ki tudjam mondani, hogy hívő keresztény ember vagyok.”

A Fidesz indulása idején olyan gátlástalanul röhögött az azóta vele szövetségbe lépett KDNP-n, ami miatt ma valószínűleg országos balhé lenne: a szóbeszéd szerint a parlamentben többször is elhangzott frakciójuktól a „Csuhások! Térdre, imához” felszólítás. 

4. Európa-párti

Röviden összefoglalva: az MSZP-SZDSZ-kormány idején ellenzékből hangoztatta, hogy a nyugati értékrend iránti elkötelezettség mindennél fontosabb számára, miközben a kormány a béna kelet felé tereli az országot. Azóta speciel Brüsszel a legnagyobb ellenség a plakátokon, a saját pártcsaládbeli kritikusai pedig maximum hasznos idióták.

3. Bevándorláspárti

Párszor már elárasztotta az internetet a 2001-ben még újságnak tekinthető Origón megjelent lapszemle, ami alapján Orbán Viktor többmillió bevándorlót szeretett volna látni Magyarországon az azt követő pár évben, bár érdemes hozzá tenni, hogy ezt a határon túli magyarokra is értette (akkoriban még nem volt szitokszó a bevándorló, a migránst pedig nem is használta senki).

Ennyire erőteljesen amúgy egyetlen magyar politikus sem állt ki a bevándorlás mellett azóta sem,

úgyhogy ha úgy vesszük, Orbán óriási szerencséje, hogy egy évvel később elbukta a választásokat, hiszen minden bizonnyal Allahhoz imádkoznánk mostanra!

2. Radikálisellenes

„A radikális jobboldal nemzetiségi politikája patetikus magyarkodásban, hazafias frázisokban merül ki. Visszaélnek a nemzeti retorikával, valójában nemzetellenes politikát folytatnak” – hangzott el a magyar miniszterelnöktől szintén az 1990-es években. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy már egy 1997-es interjúban is jótékonynak tartja, hogy a mérsékelt pártok intergrálják a radikális szavazókat, bár arra talán senki nem gondolt, hogy ez a gondolat milyen értelmet nyer 2019-re. 

1. Újpest-szurkoló

Erről már írtam, de nem lehet elfelejteni: bár Orbán Viktor azt állítja, mindig járt a székesfehérvári Videoton focimeccseire, valójában korábban egy TV2-s műsorban vallotta be, hogy „előbb volt újpesti, mint fideszes”. Valami már megint nem stimmel.

FOTÓ: Fortepan / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek