Végre kiderülhet, mennyit ér Bencsikék becsülete!

Szerző: Bakó Bea
2019.03.26. 18:30

Egy véleménycikkben egykori kommunistának neveztük a kormánypárti főszerkesztőket. A helyreigazítási pert elbukták, de nem adják fel: most sérelemdíjat követelnek az Azonnalitól, és egy cikket is levetetnének.

Végre kiderülhet, mennyit ér Bencsikék becsülete!

Fejenként háromszázezer forintos sérelemdíjat követel az Azonnalitól Bencsik András és Bencsik Gábor – ők a kormánypárti Magyar Demokrata, illetve a Magyar Krónika című lapok főszerkesztői. 

Azt is kérik a bíróságtól, hogy vetesse le Techet Péter azon cikkét az Azonnaliról, amelyben Orbán Viktort és Franjo Tuđman volt horvát elnököt hasonlítja össze, és amelyben mellesleg egykori kommunistaként hivatkozik a Bencsik-testvérekre.

Ez az a cikk, érdemes elolvasni!

A január 3-án kelt keresetlevélre – amelyet csak most, március végén kaptunk kézhez – érdekes módon azt írták egyébként az első oldalon, hogy „személyiségi jog megsértése iránt” adták be, de hát ki perelne jogsértés iránt

A kilencoldalas dokumentumot végigolvasva aztán kiderült, hogy nem viccről van itt szó, hanem igazából a személyiségi jogaik megsértésének a megállapítása iránt perelték be az Azonnalit; mi több, mindketten háromszázezer forintos sérelemdíjat is követelnek, mert szerintük megsértettük a jó hírnevüket és a becsületüket azzal, hogy egykori kommunistaként hivatkoztunk rájuk.

A keresetlevélben Bencsikék állítják: semmilyen szinten nem voltak soha kommunisták.

Bencsikék keresete nem előzmény nélküli.

Korábban már elvesztettek egy pert az Azonnalival szemben ugyanezen cikk miatt. Az egy sajtóhelyreigazítási per volt, amiben jogerősen kimondta a bíróság, hogy az egykori kommunistázás vélemény, és ezért nem lehet tárgya helyreigazításnak, helyreigazítani ugyanis csak tényállítást lehet. Annak a pernek az lett a vége, hogy Bencsikéknek ki kellett fizetniük a perköltséget.

Az elbukott helyreigazítási per után Bencsikék most személyiségi jogi pert indítottak ellenünk,

aminek az alapja véleménynyilvánítás is lehet. Mindenesetre a mostani keresetlevelükben felváltva hivatkoznak tényállításként és véleményként az egykori kommunista jelzőre, és szorgalmazzák, hogy a bíróság vizsgálja meg, hogy milyen ténybeli alapokon nyugszik ez a vélemény. Szerintük ugyanis ez a véleménynyilvánítás „minden ténybeli alapot nélkülöz, vagyis teljes mértékben öncélú”. A keresetlevélben kifejtik: Techet cikke a felpereseket akként szerepelteti, „mint akik

korábban az egykori kommunista rendszer kiszolgálói voltak, ám ma köpönyegforgató módon a NER támogatói.” Mindez Bencsik Gábor és Bencsik András szerint „indokolatlanul bántó, és alkalmas arra, hogy a felperesek társadalmi megítélését hátrányosan befolyásolja”.

Az első tárgyalás időpontjáról egyelőre nincs hír, de alperesként ott leszünk, és tudósítunk, ahogy azt eddig is tettük.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek