Merkelt tenné meg az Európai Tanács elnökének a volt olasz miniszterelnök. Egyetértesz?

Szerző: Pintér Bence
2019.03.26. 07:47

Enrico Letta szerint olyan ember kell az Európai Tanács élére, aki egyenlő félként tud tárgyalni Donald Trumppal.

Merkelt tenné meg az Európai Tanács elnökének a volt olasz miniszterelnök. Egyetértesz?

„Azok közé tartozom, akik szerint Angela Merkel tökéletes jelölt lenne az Európai Tanács vezetésére” – mondta Enrico Letta volt olasz miniszterelnök egy német, svájci és francia katolikus püspöki konferenciák által szervezet által szervezett párizsi konferencián a Politico hírlevele szerint.

Az Olaszországot 2013 és 2014 között irányító, manapság a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének Nemzetközi Kapcsolatok Iskoláját vezető Letta szerint Merkel jelölése mellett az szól, hogy

olyan vezető kell az Európai Tanács élére, aki egyenlő félként tud tárgyalni Donald Trumppal.

Az Európai Tanács elnöke jelenleg a lengyel Donald Tusk, akinek hivatalosan idén november 30-án jár le a megbízatása. A pozíció ebben a formájában 2009 óta létezik: az elnököt nem közvetlenül, demokratikusan választják,személyéről európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács dönt. Szerepe a Tanács munkájának vezetése, illetve az EU külső reprezentációja.

A kereszténydemokrata, Európai Néppárthoz tartozó CDU színeiben politizáló Angela Merkel a negyedik ciklusát tölti német kancellárként, de korábban bejelentette, hogy ezt a posztot csak 2021-ig tölti be, tehát a következő választáson nem indul. Utódlásáról azonban tulajdonképpen már gondoskodott: a CDU vezetéséről már tavaly lemondott, a párt decemberi kongresszusán nem pártbéli ellenfeleinek egyikét, hanem szövetségesét, a centrista Annegret Kramp-Karrenbauert választották a párt vezetőjének.

A Letta által felvetett lehetőség tehát adott, de a kérdés az, hogy szerinted jó ötlet-e Merkel Tusk utódjának? Szavazz!

FOTÓ: Flickr

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek