Így magyarázta el az MSZP újságíróknak, mit fognak csinálni az EP-kampányban

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.26. 14:25

Mit gondolnak a szocialisták és a párbeszédesek az Európai Egyesült Államok koncepciójáról? Na és a migrációról? Mi lesz Jávor Benedekkel, ha nem jut be ismét az Európai Parlamentbe? Mennyi pénzből fognak kampányolni? Mit fog csinálni az alternatív bölcsek tanácsa? Ezekről is kérdezte az Azonnali a szocialista Tóth Bertalant, Ujhelyi Istvánt, illetve a párbeszédes Jávor Benedeket kedd reggeli háttérbeszélgetésükön.

Így magyarázta el az MSZP újságíróknak, mit fognak csinálni az EP-kampányban

Háttérbeszélgetést tartott kedd reggel az MSZP-Párbeszéd pártszövetség, amin az Azonnali is jelen volt. Az eseményen a közös EP-kampányukról, illetve a szocialisták által felállított alternatív bölcsek tanácsáról beszélt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és a párt EP-listavezetője, Ujhelyi István szocialista, illetve Jávor Benedek párbeszédes EP-képviselő.

Magyarország európai arcának közös hangja

Mint azt Tóth Bertalan kiemelte, Balázs Péter volt külügyminiszter, Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter és Donáth László korábbi MSZP-s politikus és evangélikus lelkész elvállalta a szocialista párt felkérését, így egyfajta alternatív bölcsek tanácsaként részt kívánnak venni az Európai Néppárt Fideszt érintő vizsgálatában, hogy

ők legyenek „Magyarország európai arcának közös hangja”.

Az Azonnali kérdésére a pártelnök elmondta, a bölcsek szabad kezet kaptak, és belátásuk szerint fognak felkérni további tagokat a részvételre. Szeretné például azt elérni a szocialisták által felkért bölcsek tanácsa, hogy a jobboldali-konzervatívként számon tartott korábbi jegybankelnök, Bod Péter Ákos is csatlakozzon hozzájuk.

Emellett ugyancsak a bölcsekre lesz bízva, milyen módon veszik fel a kapcsolatot a Néppárttal. A politikusok hangsúlyozták: nem az volt a céljuk, hogy „pártos” tanács jöjjön létre, ezért nem is pártpolitikusokat kértek a részvételre.

Igaz, Balázs Péter anno a szocialista kormányzás alatt volt külügyminiszter, ahogy Bárándy Péter is MSZP-vezetés alatt volt igazságügyminiszter, míg Donáth László a szocialisták jelöltjeként volt országgyűlési képviselő.

Milyen együttműködés lesz a kampányban az ellenzéki pártok közt?

Tóth Bertalan – aki korábban felvetette egy nagy közös ellenzéki EP-lista ötletét – arról beszélt: még mindig meg van győződve arról, hogy ha nem is egy nagy tömörülés, de egy bal- és egy jobboldali ellenzéki lista nagyobb sikert hozhatott volna. Így ugyanis szerinte minden szavazat, amit olyan ellenzéki pártra adnak le a választók, ami nem fog bejutni az EP-be, a Fideszt fogja segíteni.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen fajta koordináció lesz az ellenzéki pártok között az EP-kampányban, azt mondta az MSZP elnöke: egyetértenek abban, hogy kiemelt fontosságú lesz az emberek mozgósítása a választásra. A másik fontos céljuk az lesz, hogy

minden szavazókörben legyen legalább két ellenzéki delegált.

Ugyanis a tavaly áprilisi választásokon a szavazókörök egyharmadában egyáltalán nem ültek ellenzéki megfigyelők, vagyis akár visszaélések is történhettek.

Miért a szocialistáknak írjanak alá a választók, miért ne a DK-nak?

Az Azonnali arról is kérdezte a politikusokat, mi értelme van az EU-ban maradással kapcsolatos aláírásgyűjtésüknek azontúl, hogy jól jön az adatbázisépítés a májusi EP-választás előtt. Tóth elmondta, be fognak majd számolni az aláírások számáról. Hangsúlyozta: az aláírók adatvédelmi nyilatkozat kitöltésével nyilatkozhatnak arról, hogy később is fel lehessen venni velük a kapcsolatot. Ujhelyi István azt tette hozzá,

már a petíció bejelentésének a napján „felrobbant az internet”, ugyanis „tömegével” jöttek az érdeklődök honlapjukra, hogy aláírják a petíciót.

Az Azonnali kérdésére, hogy miért pont a szocialisták kezdeményezéséhez, és miért ne inkább a Demokratikus Koalíció (DK) ugyanilyen témában folytatott aláírásgyűjtéséhez csatlakozzanak az emberek (igen, tényleg mindkét párt gyűjt, és igen, tényleg ugyanabban a témában), az EP-képviselő azt hangsúlyozta, hogy az MSZP mennyire Európa-párti. Felvetésünkre, hogy a DK pedig az Európai Egyesült Államok legelkötelezettebb híve, Ujhelyi azt mondta: ők maguk Magyarországért gyűjtenek aláírásokat.

UJHELYI, TÓTH, JÁVOR A RENDEZVÉNYEN. FOTÓ: UJHELYI ISTVÁN / FB

Mit gondolnak az Európai Egyesült Államokról?

Tóth egyébként azt mondta: ők a mélyebb uniós integrációban érdekeltek. Az Azonnali felvetésére, hogy ennek fényében mi a párt álláspontja az Európai Egyesült Államokról, arra úgy válaszolt:

távoli, idealisztikus elképzelésnek tartja,

ők inkább arra fektetnek hangsúlyt, hogy az emberek mindennapjait érintő kérdésekben legyenek közös európai normák. Például a magyar munkásoknak ugyanolyan jogaik legyenek, mint a németeknek. 

Mi lesz Jávor Benedekkel?

Ujhelyi István hangot adott reményének, hogy az MSZP-Párbeszéd közös listáról nemcsak 2+1 – tehát rajta kívül Szanyi Tibor, aki párttársa, illetve a párbeszédes Jávor Benedek – fognak bekerülni az Európai Parlamentbe, hanem akár 4-5 képviselő is. Az Azonnali felvetésére, miszerint jelen állás szerint nagyobb az esélye annak, hogy csak ő és Szanyi jutnak ki, és ez esetben mi lesz Jávorral, az érintett azt mondta, akkor is megtalálná a helyét.

Hogy a politikában folytatná-e karrierjét, azzal kapcsolatban Jávor azt kérte, inkább május 27-én, tehát a választást követően kérdezzük, most a kampányra fognak koncentrálni.

Rámennek az első szavazókra

Pontos összeget nem tudok mondani – így válaszolt Tóth Bertalan az Azonnali azon kérdésére, mennyi pénz jut a kampányukra. Tóth ugyanis arról beszélt, nagyon szűkös erőforrásaik lesznek, ha sikerül is plakáthelyeket szerezniük – ami nem könnyű feladat, hiszen azok gyakorlatilag mind kormányközeli kézben vannak –, akkor sem lesz sok plakátjuk. Ujhelyi – aki egyébként az MSZP EP-választási kampányfőnöke is egyben – elmondta: ez lesz az első olyan kampányuk, amely elsődlegesen a közösségi térben fog zajlani. Elárulta:

újdonság lesz az is, hogy kiemelt hangsúlyt fognak fektetni az első választók megszólítására is, már az is üzenet feléjük, hogy a 19 éves Kálló Dániel is fent van az MSZP-Párbeszéd EP-listáján.

Mi lesz a migrációval?

A politikusokat kérdezték a migrációval kapcsolatos álláspontjukról is, hiszen ez fog majd a kormánypártok kampányának középpontjában állni. Tóth Bertalan elmondta: egyetértenek abban, hogy meg kell védeni Európa határait. Ugyanakkor szerinte fontos a közös tagállami fellépés az ügyben, hogy a nemzetállami megoldások ne az európai együttműködés szétfeszítéséről szóljanak. 

Hangsúlyozta: soha nem támogatnának egy felülről nyitott, kötelező kvótát.

Jávor Benedek hozzátette: azzal nem tudnak mit kezdeni, hogy a fideszes „virtuális valóságban” mi folyik, példaként említette, hogy a kormánypártok korábban nem fogadtak el egy olyan uniós javaslatot, amely kommunikációjukkal ellentétben nem a bevándorlás elősegítésére fordított volna nagyobb összeget, hanem például az illegális migránsok kitoloncolására.

FOTÓ: MSZP / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek