Verhofstadt Orbánnal támadja a Néppártot, akik úgy érzik, mindent elsimítottak

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.26. 12:40

Szerintük Soros György és Jean-Claude Junckerrel továbbra is kampányol a kormány. A néppárti frakció alelnöke szerint a Fidesz ügye még nincs lezárva.

Verhofstadt Orbánnal támadja a Néppártot, akik úgy érzik, mindent elsimítottak

Az Európai Parlament progresszív-liberális frakciójának, az ALDE-nak a vezetője, Guy Verhofstadt budapesti képekkel kezdte a szokásos kedd reggeli sajtótájékoztatóján Strasbourgban. Azokkal a magyar kormány által a magyar adófizetők pénzéből fizetett, jól ismert szórólapokat ábrázolták mondanivalójukat, amelyeken Jean-Claude Juncker és Soros György látható.

„Tegnap a magyar kormány minden állampolgárnak elküldte ezeket a szórólapokat, miközben Szájer még mindig a néppárti képviselõcsoport alelnöke és chief whip – ezek a dolgok továbbra is megtörténnek Magyarországon. Egy vicc, ami történik. A Néppárt minden hitelességét és morális autoritását elvesztette arra, hogy az új ciklusban vezethesse Európát” – mondta Guy Verhofstadt, az ALDE vezetője. 

Néppárt: Önök szerint fog még ezzel foglalkozni valaki?

Közvetlenül ezután következett a jobbközép Európai Néppárt sajtótájékoztatója is, tőlük megkérdezték, hogy ha egyszer fel lett függesztve a nagyobbik magyar kormánypárt Néppárt-tagsága, miért ül még bent a Fidesz a képviselőcsoportjukban? „Orbánnal kapcsolatban nincs még végső döntés, és amíg ez nincs meg, addig nem kellene viselni a következményeit a parlamenti csoportban sem. Különben is, a parlamenti csoportban egész más a procedúra, és meg kell mondanom, a csoporton belül még senki nem kezdeményezte a Fidesz felfüggesztését” – mondta Esteban Gonzalez Pons, az EPP-frakció spanyol alelnöke.

KÖZÉPEN A SPANYOL NÉPPÁRTI POLITIKUS. FOTÓ: WIKIMEDIA

Később, amikor rákérdeztek, hogy akkor tulajdonképpen milyen következményei vannak annak, hogy a Fideszt felfüggesztették, Gonzalez Pons elmondta, hogy a párt nem egyenlő az EP-frakcióval, mindkettőben vannak olyanok, akik a másikban nincsenek benne:

„Még egyszer megismétlem, senki nem kérte a frakcióban az eljárás elindítását, és gondoljanak bele, a maival együtt még egy plenáris van, önök szerint fog még ezzel foglalkozni valaki?”

A Fidesz amúgy a frakcióban is fel van függesztve, a sajtóosztályuk nemrég az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy a fideszes képviselőkre a frakción belül is nagyjából ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint a pártcsaládban: az üléseken ugyan részt vehetnek, de nem szavazhatnak, tehát nem vehetnek részt a döntéshozatalban, nem jelölhetnek pozíciókra jelölteket.

Szájer József úgy tűnik, maradni fog már a ciklus végéig alelnöknek is. A fideszes politikus chief whipként is tevékenykedik, azaz ő rendezi össze a plenáris ülések előtt, hogy hogyan fognak szavazni a néppárti frakció képviselői adott ügyekben, elsimítja a vitás helyzeteket.

Az Azonnali sajnos sem az ALDE, sem a Néppárt sajtótájékoztatóján sem lett felszólítva, hogy kérdezzen.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek