Másfél hónapos Azonnali-cikket fedezett fel a Hír TV újra

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.25. 20:54

Ugyan még akkor fenyegette a zöldek EP-frakciójából való kizárás az LMP-t, mikor még nem volt biztos, hogy nem állítanak közös EP-listát a Jobbikkal, a Hír TV ismét elővette az Azonnali hathetes hírét.

Másfél hónapos Azonnali-cikket fedezett fel a Hír TV újra

Az Azonnali másfél hónapos hírét vette elő a kormányközeli Hír TV, anélkül, hogy közölte volna az arra adott későbbi reakciókat, vagy legalább lett volna bármilyen aktualitása az ügynek. A csatorna „Kizárást eredményez a Jobbikkal való együttműködés” címen porolta le az Azonnali februári cikkét, amit egyébként már a megjelenést követő napon is szemlézett egyszer. Ebben Philippe Lamberts, az európai zöldek társelnöke azt nyilatkozta: ha az LMP elindul a Jobbikkal való együttműködés felé, akkor elválnak útjaik az Európai Zöld Párttal. A Hír Tv azt is idézi, Lamberts nem hisz a Jobbik néppártosodásában. Ugyanakkor az eredeti Azonnali-cikket nem linkelik, amiből kiderült: több héttel ezelőtti hírről van szó. 

Arról sem tesz említést a televízió, hogy azóta eldőlt: mindkét párt önállóan méretteti meg magát a májusi európai parlamenti választáson, vagyis a kizárás ügye aktualitását vesztette.

A Hír TV szemléjébe az sem fért bele, hogy az Azonnali később megkérdezte Thomas Waitz osztrák EP-képviselőt is, az Európai Zöld Párt elnökségének kelet-közép-európai pártokkal kapcsolatot tartó tagját is az ügyben. Pedig ő arról beszélt: Lamberts-nek többhónapos információk voltak a fejében. Ráadásul szerinte az állította volna nehéz helyzet elé a zöldeket, ha az LMP közös EP-listát állít a Jobbikkal,

mert az, „ha a parlamentben vagy önkormányzatban együttműködnek pártok, az demokráciában egy normális dolog”.

A Hír TV cikke azt sem említette, hogy kerestük Keresztes László Lórántot, az LMP társelnökét is, aki pedig leszögezte: „lehet, hogy nem minden kérdésben értünk egyet az európai zöldekkel, de világos, hogy az LMP helye abban az EP-frakcióban van!”

Egyébként az LMP-nek éppen hétfőn volt az EP-programbemutatója, ahol a listavezetőt, Vágó Gábort kérdezték az ügyről. Vágó hangsúlyozta: az LMP egyedül indul az EP-választáson, az európai zöldekkel szoros szövetségben dolgoznak, és Lamberts februári nyilatkozata óta is több neves európai politikus járt Magyarországon a zöldektől. Vagyis szerinte egyáltalán nincsen terítéken a kizárásuk.

A képet pedig tovább árnyalja, hogy jelen volt a sajtótájékoztatón a már közös híradót készítő Echo TV és Hír TV stáb.

Ettől függetlenül a kormányközeli média többi tagja - például a Lokál és a Magyar Hírlap - ugyanazzal a címmel vette át a Hír TV mai szemléjét, mint amit a csatorna is adott neki.

Rejtélyes módon viszont a Hír TV testvércsatornáján, az Echo tv-n hiába mutat link ugyanerre a hírre, „nem található a keresett tartalom":

FOTÓ: LMP / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek