El lehet felejteni az Európai Unióról szőtt meséket

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2019.03.25. 09:47

A magyar ellenzéki közönségnek ne szóljunk, ők hadd dúdolják még a „Majd segít Európa”, „Merkel, te csodás” és „Európa egy értékközösség” című nagysikerű operettbetétdalokat.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Megvolt ugyebár a „Kizárják-e a Fideszt a Néppártból?” című operett premierje, és el kell ismerni: igazi közönségsiker. Mint egy jó operett: hat az érzelmekre, sokféle elvárást kiszolgál – talán csak a jóízlését nem, de az a tömegdemokráciában úgyis elhanyagolható.

Tehát megvan az eredmény: a Fideszt nem zárták ki, de… És akkor itt mindenki politikai nézete szerint tudja folytatni a mondatot, és a darab ezen többletértelme miatt kell elismernünk:

a két jóbarát, Orbán Viktor és Manfred Weber (akik saját forgatókönyvük szerint a két ellenséget, Orbán Viktort és Manfred Webert alakították) nagyon jó munkát végzett, mert minden érdekelt fél és maga a nézőközönség is elégedett lehet.

Manfred Weber elégedett lehet, mert nem dobták ki a negyvenmilliós Spanyolországot képviselő Partido Popularral majdnem azonos erejű Fideszt a pártcsaládból. Azaz Weber talán számíthat továbbra is Orbán támogatására. De közben nem kell már a német sajtóban állandóan megválaszolnia a kérdést, hogy mi is lesz Orbánnal. Elvégre Orbán fel van függesztve!

Orbán Viktor is elégedett lehet, mert nem dobták ki, nem alázták meg, sőt, a teljesen szellemi fogyatékos szavazóinak, akik mindent elhisznek neki, még azt is beadhatta, hogy nem is történt semmi, ezt a csatát is megnyerték.

Orbán időt nyert és egy jó kampánytémát

Orbán ezzel egyrészről egy nagyon jó kampánytémát nyert: a Brüsszel elleni harc mindig jól jön, azaz talán meglehet a tizenöt-tizenhat mandátum is májusban. Másrészről időt nyert. Nem kellett már most elköteleznie magát egy olyan EU-ellenes szélsőjobboldal mellett, amelynek európai prominensei Matteo Salvinitől Heinz-Christian Strachéig bár epekedve várnak rá, de igazából még nem tudtak felmutatni egy igazi egységet.

Az AfD társelnöke, aki a Nigel Farage-féle EU-ellenes frakcióban ül, ugyanúgy elismerte az Azonnalinak adott interjújában, mint a szintén nekünk nyilatkozó szlovák Richard Sulík, az EU-kritikus ECR frakcióból, hogy még eléggé körvonalazatlan egy későbbi Nagy EU-Kritikus Egység, mert azon túl, hogy utálják az EU-t, a résztvevő pártok – az oroszellenes lengyel PiS-től az oroszok által pénzelt Legáig, az etatista Le Pentől az államgyűlölő Richard Sulíkig – igencsak megosztottak minden más kérdésben.

Győzött a magyar ellenzéki nyilvánosság is, amely – amint azt Böcskei Balázs írta – már majdnem a 2022-es közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet látta az Európai Néppártban. Végre megkapta Orbán! Jól kibabráltak vele! Nem lennénk most Orbán helyében! Ilyen szégyent, hahaha! Meg vannak számlálva a napjai!

Aham. Hát igen, a közönség nem mindig érti a forgatókönyv alkotóinak valódi szándékát. Például, hogy

a nagy színjáték arról szólt, hogy a német gazdasági érdekeket maximálisan kiszolgáló Orbán hatalomban maradhasson, de az ezen gazdasági körök által finanszírozott CDU/CSU-nak se kelljen az otthoni csúnya kritikus sajtó felé sokat magyarázkodnia.

A mai Európa egyik legjobb kabaréműsorában, a német (igen, igen, német) ZDF Heute Show pénteki adásában egy hosszú blokkban volt téma Orbán. És ott is rájöttek, hogy három ok van, amiért Manfred Weber nem tudja elengedni Orbán Viktor kezét: Mercedes, Audi, BMW. Ezek ma az európai értékek!

Mert hát azért ne felejtsük el: Ha a CDU/CSU le akar váltani egy kormányt, le tud. 2015-ben alig fél évet adott a demokratikusan megválasztott athéni kormánynak, mert az merészelte sérteni a német és francia bankok érdekeit. El lehet tehát felejteni az Európai Unióról, az Európai Néppártról vagy a CDU/CSU-ról szóló meséket, hogy bármiféle értéket – a gazdasági értelemben vett önös értéken túl – képviselnének.

Persze a magyar ellenzéki közönségnek ne szóljunk, ők hadd dúdolják még a „Majd segít Európa”, „Merkel, te csodás” és „Európa egy értékközösség” című nagysikerű operettbetétdalokat.

Andalító dallamukra kiválóan lehet elaltani a realitásérzéket és a kritikai szellemet.

Hogy mi, te csak most találkozol ezzel a szöveggel? Ez azért van, mert még nem jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hetente háromszor érkező hírlevele! Kattints ide, és járni fog!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek