A cseh elnök a V4-et félti Čaputovától

Szerző: Illés Gergő
2019.03.25. 09:06

Miloš Zeman beszállt a liberális szlovák elnökjelölt elleni kampányba, elnöki rezidenciáján fogadta Čaputová ficoista ellenfelét, Maroš Šefčovičot.

A cseh elnök a V4-et félti Čaputovától

Csehország elnöke nyíltan beszállt a szlovák elnökválasztási kampányba: Miloš Zeman a csehországi Lányban fogadta Maroš Šefčovič szlovák elnökjelöltet, aki március 30-án mérkőzik meg a liberális Zuzana Čaputovával az északi szomszédunknál tartott elnökválasztás második fordulójában.

Čaputovától kéne félteni a V4-et?

Ahogy arról a Cseh Sajtóiroda tudósít, Zeman Šefčovičnak kívánt sok szerencsét a második kör előtt, egyúttal a jelölt szakmai képességeit és tudását dicsérte. Šefčovič – aki a Robert Fico-féle szociáldemokrata Smer támogatásával mérkőzik meg a progresszív Čaputovával vasárnap – elismerte, maga kérte a találkozót a cseh elnöktől, mivel már jópár éve ismerik egymást. „A találkozó után azt kell mondanom, egyértelmű támogatást éreztem Zeman elnök úr részéről a jelöltségemhez és a választási győzelemhez” – fogalmazott.

A több mint két órán át tartó találkán sok szó esett a visegrádi együttműködésről is. A szlovák elnökjelölt szerint Zeman aggódik a V4 egységéért és jövőjéért. „Azt mondta nekem, hogy

én vagyok az egyetlen garanciája annak, hogy ez az együttműködés tovább működhet, és hogy a múlthoz hasonlóan a jövőben is együtt tudnak majd dolgozni a visegrádi országok”

– fogalmazott Šefčovič.

Vagyis, ha hihetünk Šefčovič szavainak, akkor a liberális Čaputovától félteni kéne a V4-együttműködést. Egy biztos: a liberális elköteleződésű elnök kilógna a sorból a visegrádi országokban. Magyarországon és Lengyelországban is jobboldali-populista kormány van hatalmon, Csehországban az ideológiamentes, elitellenes Andrej Babis a miniszterelnök, Miloš Zeman pedig egykori szociáldemokratából vált oroszbarát-populista államelnökké. Szlovákiában a látszólag baloldali, Fico-féle Smer van hatalmon, ugyanakkor az elnöki szerepkört jelenleg is az ellenzéki Andrej Kiska tölti be – a kormánypárti politikusok támadják is rendesen

Zeman eddig nem jó királycsináló

Šefčovič emellett a jelenleg gyengélkedő Cseh Szociáldemokrata Párt elnökénél is látogatást tett, Jan Hamáček pártelnök pedig elmondta: a szlovák jelöltet személyes barátjának és tapasztalt politikusnak tekinti. 

Egyébként nem Šefčovič az egyetlen elnökjelölt, akinek Zeman próbálja megtolni a kampányát: 2016 szeptemberében Norbert Hofer, a szélsőjobbos Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa is járt a cseh elnöknél.

Hofert akkor végül a zöldpárti Alexander Van der Bellen győzte le.

Ahogy arról az Azonnali is sokat írt, a szlovák elnökválasztás első fordulóját a liberális Progresszív Szlovákia jelöltje, Zuzana Čaputová fölényesen nyerte meg, a második helyre befutó Šefčovičnak pedig óriási hátrányt kéne ledolgoznia, hogy ne a liberális jelölt győzzön a második fordulóban is: Čaputová 40,6, Šefčovič pedig csak 18,7 százalékot kapott az első körben, a második fordulót pedig március 30-án, szombaton tartják.

Eközben a pozsonyi Új Szó arról cikkezett, hogy a Smer, az SNS és a Most-Híd által adott szlovák kormánykoalíció recseg-ropog, egyre több szó esik arról, hogy előrehozott parlamenti választásokat kéne tartani. Az SNS ugyanis egyre többet támadja a smeres kormányfőt, Peter Pellegrinit, miközben a Híd pedig nem a Smer által támogatott Šefčovičot, hanem Čaputovát támogatja a második fordulóban.

BORÍTÓKÉP: Maroš Šefčovič​ / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek