Tíz évre sittre vágnák a kommunistákat a román progresszívek

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.24. 11:37

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Tíz évre sittre vágnák a kommunistákat a román progresszívek

A Mentsétek Meg Romániát (USR) nevű progresszív romániai párt benyújtott egy törvényjavaslatot a szenátusban, amelynek elfogadása esetén akár tíz évre is börtönbe csukható lesz az, aki a kommunista gondolatokat, doktrínákat terjeszti – írja a Hotnews. Ugyanemiatt feloszlathatóvá tennének szervezeteket is.

„A kommunista diktatórikus rezsim kialakulásának, valamint az osztályalapon szított erőszak megelőzése érdekében a jelen törvény módosítja a kommunista szervezetekről és szimbólumhasználatról szóló törvényt” – írják a javaslatban.

Az USR kezdeményezése szerint háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztésre kellene ítélni a kommunista eszme terjesztőit, valamint tiltanák a kommunista szervezetekhez való csatlakozást, és az ilyen szervezetek, csoportok létrehozását. Sőt, a tervezet tulajdonképpen arra buzdít, hogy az emberek beköpjék az „elvtársaikat”, ugyanis

nem büntetné az ilyen csoportokban való részvételt az esetben, ha az illető előbb bejelenti a tagságát a hatóságoknak, mielőtt azok tudomást szereztek volna a csoportól vagy szervezetről, és így segít a kommunista sejt leleplezésében.

Más esetben, ha valaki a társai cselekedeteiről vagy szándékairól vall, akkor büntetése csökkenthetővé válna a felére.

Az sem járna túl jól, aki a kommunista eszme szimbólumaival kereskedne: őket három hónaptól három évig terjedően büntethetnék, ugyanennyit kapnának azok is, akik köztéren, vagy a virtuális térben használnának ilyen szimbólumokat. Művészeti keretekben azonban szabad lenne kommunista szimbólumokat használni, ugyanígy edukatív vagy kutatási céllal is.

A tervezet még tovább is megy azzal, hogy azokat is büntetné hat hónaptól három évig terjedő büntetéssel, akik tagadják a kommunista rezsim által elkövetett bűnöket, vagy ezek következményeit.

Amennyiben a törvény életbe lépne Romániában, a hatóságoknak egy hónapon belül fel kellene oszlatniuk minden kommunista csoportosulást. Ezeket pedig olyan szervezeteket jelentenek, amelyeknek „három vagy több tagja van, és permanens, vagy időszakos módon terjesztik a kommunista gondolatokat, elképzeléseket és doktrínákat, hogy azzal a társadalmi osztályok közötti erőszakot mozdítsák elő. Ebbe a kategóriába beletartozhatnak szervezetek jogi státusszal, vagy anélkül, politikai pártok és mozgalmak, alapítványok vagy egyesületek”.

A szimbólumokba pedig beletartoznak zászlók, emblémák, jelvények, egyenruhák, szlogenek és köszönési formák is.

A kezdeményezők szerint a román népnek a kommunizmus kínzást és üldöztetést hozott. „Ez a bűnöző rezsim teljesen átvette az irányítást az ország gazdasági, politikai, szociális és kulturális élete felett, és inkompatibilis volt a jogállamisággal és a demokratikus elvekkel. A román népnek a kommunizmus több ezer áldozatot jelentett, kínzást, az etnikai-, vallási-, kulturális- vagy szexuális kisebbségek üldözését, a munkás- és egyetemista mozgalmak elnyomását.

Az ebben az időszakban elkövetett illegalitások hasonló méretűek, mint amelyet a fasiszta rezsimben elkövettek”

– írták az indoklásban a szenátorok, akik kifejtik, hogy bár az alkotmány garantálja a vélemények szabad kifejtését és a szólásszabadságot, a román társadalmat meg kell védeni az efajta veszélyektől.

A törvényjavaslatról a szenátus első házként fog szavazni, a döntő ház ebben a kezdeményezésben azonban a képviselőké. Az USR jelenleg a harmadik legerősebb erő a román parlamentben, 2016-ban 8,87 százalékot szerzett. Az EP-választásokon közösen indulnak a másik progresszív párttal, az időközben létrejött PLUS-szal – erről itt írtunk bővebben az Azonnalin. A közvéleménykutatók szerint 16-18 százalékra számíthat a választási szövetség. 

KÉP: bbntimes.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek