Egy köpködőt választottak a Fidesz által létrehozott erdélyi magyar pártocska élére

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.24. 09:18

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Egy köpködőt választottak a Fidesz által létrehozott erdélyi magyar pártocska élére

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) valamikor a Fidesz támogatásával jött létre, mert az RMDSZ elutasította, hogy a mostani magyar kormánypárt által favorizált Olosz Gergelyt válasszák meg az elnöki posztra. Mára azonban, mikorra a Fidesz megbékélt az RMDSZ-szel, gyakorlatilag nem sok értelme maradt az EMNP-nek, azon túl, hogy négyévente segít összegyűjteni az erdélyi magyarok levélszavazatait, és azokat eljuttatja Magyarországra.

A párt súlytalansága, és hogy ez a Fidesz bukott projektje lesz, már akkor nyilvánvalóvá lett, amikor a parlamenti választásokon hibahatáron belül mérhető eredményeket produkáltak, s hogy most mivé lettek, azt jól jelzi, hogy hétvégén volt a kongresszusuk Nagyváradon, ám az erdélyi magyar média nagy része meg sem jelent rajta.

A kongresszusból mindenesetere a kevés létező beszámolóból azt lehet leszűrni, hogy Szilágyi Zsolt leköszönő elnök, és a Katalóniából meg Dél-Tirolból meghívott vendégei autonómiáztak kicsit, Tőkés László – aki jelenleg a Fidesz európai parlamenti képviselője – pedig Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettesnek szólt be, hogy miért ment el az RMDSZ nagyváradi március 15-i megemlékezésére.

Aztán a pártelnökségre jelentkező öt jelölt közül Csomortányi István jött ki győztesnek, aki a leköszönő elnök támogatását élvezi, mindössze egy szavazattal, 84-83 arányban verte az eddigi politizálással kritikus hangot megütő Soós Sándort.

A rosszul sikerült köpés

Csomortányi ugyan a folytonosságot hirdette, de ő maga nem mondhatni, hogy a lagymatag, megfontolt politizálás híve lenne,

eddigi leglátványosabb politikai tette például az, hogy sikerült leköpnie egy nagyváradi kulturális folyóirat főszerkesztőjét, Szűcs Lászlót.

Az eset tíz évvel ezelőtt történt, amikor az akkor még a szélsőjobboldali Erdélyi Magyar Ifjak nevű szervezet színeiben mozgolódó Csomortányi és társai az ellen tiltakoztak, hogy a Várad folyóirat meghívta Demszky Gábort, a volt budapesti főpolgármestert Nagyváradra a könyvét bemutatni. A tüntetőknek nem sikerült bejutni a helyszínre, ott vártak az épület előtt, majd, amikor vége lett az eseménynek, és jóízűen hazaárulóztak, akkor a rohamrendőrök elvezettek néhányat közülük, de miközben vezették, Csomortányinak még sikerült arcon csuláznia Szűcsöt. Demszkyt nem.

A kifogásuk a volt főpolgármester ellen az volt, hogy a 2004-es népszavazáson a határon túliakról dezinformált, meg hogy szétverette a Gyurcsány-ellenes tüntetést. Csomortányi később nyilatkozott az esetről, mondván, nem bánta meg tettét.

Visszautasították a visszautasíthatatlant

A kongresszuson elhangzott, hogy az EMNP a másik erdélyi magyar kispárttal, az újabban az RMDSZ-szel szövetségben levő Magyar Polgári Párttal akarja rendezni a hagyományosan jó viszonyt, és egy lehetséges utat az jelenthet, ha sikerül több helyi önkormányzatban is többséget szerezni. Jelenleg két erdélyi városban, Székelyudvarhelyen és Szentegyházán ugyanis az MPP-EMNP alkotja a tanácsi többséget.

Ugyanakkor azt is elmondták, nem mondhatnak le a hagyományos szövetségről, ami a Fideszhez és a Székely Nemzeti Tanácshoz köti őket. Annyi biztos, hogy a párt a Fidesz kegyéből működhet,

az EMNP-nek a könnyített honosításban segédkező demokráciaközpontoknak juttatott pénz nélkül vajmi kevés anyagi forrása lenne.

Nemrég szerettek volna közös listát létrehozni az EP-választásokra az RMDSZ-szel és az MPP-vel: Szilágyi Zsolt volt EMNP-elnök négy EP-képviselői helyet vizionált ennek a listának (az RMDSZ-nek most két EP-képviselője van). Az MPP tett is egy „visszautasíthatatlan” ajánlatot az RMDSZ-nek. Visszautasították őket. Nincs hír egyelőre arról, hogy külön listát állítanának.

Jó kérdés, hogy milyen irányt vesz a pártocska, Csomortányi múltja akár sejtethet egy szélsőjobbos, románellenes irányváltást is.

FOTÓ: Csomortányi a képen balra az EMNP kongresszusán/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek