+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. március 24. vasárnap, 20:15
Quim Torra nagyot meccsezett a hatóságokkal, de akár a hivatalába is kerülhet.

Az El Pais adja hírül, hogy Quim Torra, Katalónia regionális elnöke ellen bűnvádi eljárást indít a spanyol ügyészség, mivel visszautasította, hogy eltávolítsa a függetlenségpárti szimbólumokat a középületekről a hamarosan sorra kerülő helyi-, regionális- és parlamenti választások előtt

 

A spanyol Központi Választási Bizottság ugyanis utasította a katalán regionális kormányt, hogy szedjék le a függetlenség-párti jelképeket, például azokat a sárga szalagokat, amelyek a letartóztatott katalán vezetők melletti szolidaritásra utalnak, és akiknek az ügye jelenleg a legfelsőbb bíróság ítéletére vár.

 

Torrát tizenegy napja utasították, és kedden lett volna a határidő, de a szeparatista vezető inkább a katalán ombudsmanhoz fordult segítségül, a hivatal maga is azt tanácsolta, hogy szedjék le a jelképeket.

 

Torra csütörtökön aztán lecserélte a sárga szalagokat fehérre a katalán kormány fő épületének erkélyén, de kiraktak cserébe egy feliratot, amelyen a „politikai foglyok” szabadon bocsátását követelik.

 

Ezután már utasították a katalóniai rendőrséget, hogy távolítsák el a szalagokat meg a feliratot, Torra azonban, amint megtudta, hogy ez fog történni, maga adott utasítást, hogy vegyék le, de pár óra múlva megjelent egy újabb felirat, amin csak annyi állt:

 

„Vélemény- és szólásszabadság”.

 

Mindeközben azok a politikusok, akik részt vettek a 2017-es függetlenségi népszavazás megszervezésében, most az ítéletükre várnak, az ügyészség álláspontja szerint ugyanis törvénybe ütköző volt megszervezni a referendumot. Ha bűnösnek találják őket, hosszú börtönbüntetés várhat rájuk. Torra azonban valószínűleg megússza pénzbüntetéssel.

 

Másrészt azonban politikai következményei lehetnek a dolognak: ugyanis amennyiben vétkesnek találtatik,Torrát eltilthatják a köztisztség betöltésétől.

 

Artur Mas elődje például ugyanilyen vádban, azaz tiltott szimbólum használatában lett elítélve, és két évre megfosztották attól a jogától, hogy közfeladatokat lásson el.  

 

Néhány más katalán regionális kormánypárt, arra való tekintettel, hogy a katalán rendőrségen belül milyen ellentmondásokat okozhat az ügy, levették a tiltott szimbólumokat, így az Európai Katalán Demokrata Párt és a Katalán Republikánus Baloldal vezetői is leszedették különböző kormányzati épületekről a szalagokat.

 

FOTÓ: Wikimedia Commons

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szaporodó medvetámadások miatt száznegyven medve kilövését engedélyezték, de az embereket is le akarják szoktatni a medveszelídítésről.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint az
emberi tevékenység miatt
került veszélybe ennyi faj.

Bár Isztambulban csak ötszázezer szír menekültet regisztráltak, a valóságban egymillióan élhetnek ott,
ami feszültségekhez vezet.

Jövőbeli fenyegetéseket tár fel egy sci-fi írókból álló csapat, miközben a magáncégek is egyre inkább hajlamosak sci-fi írókat felfogadni, hogy segítsenek megálmodni a jövőt.

Lakhatás először, a többi meg jöhet utána: Finnországban így oldják meg a hajléktalanságot.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás