+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. március 24. vasárnap, 20:15
Quim Torra nagyot meccsezett a hatóságokkal, de akár a hivatalába is kerülhet.

Az El Pais adja hírül, hogy Quim Torra, Katalónia regionális elnöke ellen bűnvádi eljárást indít a spanyol ügyészség, mivel visszautasította, hogy eltávolítsa a függetlenségpárti szimbólumokat a középületekről a hamarosan sorra kerülő helyi-, regionális- és parlamenti választások előtt

 

A spanyol Központi Választási Bizottság ugyanis utasította a katalán regionális kormányt, hogy szedjék le a függetlenség-párti jelképeket, például azokat a sárga szalagokat, amelyek a letartóztatott katalán vezetők melletti szolidaritásra utalnak, és akiknek az ügye jelenleg a legfelsőbb bíróság ítéletére vár.

 

Torrát tizenegy napja utasították, és kedden lett volna a határidő, de a szeparatista vezető inkább a katalán ombudsmanhoz fordult segítségül, a hivatal maga is azt tanácsolta, hogy szedjék le a jelképeket.

 

Torra csütörtökön aztán lecserélte a sárga szalagokat fehérre a katalán kormány fő épületének erkélyén, de kiraktak cserébe egy feliratot, amelyen a „politikai foglyok” szabadon bocsátását követelik.

 

Ezután már utasították a katalóniai rendőrséget, hogy távolítsák el a szalagokat meg a feliratot, Torra azonban, amint megtudta, hogy ez fog történni, maga adott utasítást, hogy vegyék le, de pár óra múlva megjelent egy újabb felirat, amin csak annyi állt:

 

„Vélemény- és szólásszabadság”.

 

Mindeközben azok a politikusok, akik részt vettek a 2017-es függetlenségi népszavazás megszervezésében, most az ítéletükre várnak, az ügyészség álláspontja szerint ugyanis törvénybe ütköző volt megszervezni a referendumot. Ha bűnösnek találják őket, hosszú börtönbüntetés várhat rájuk. Torra azonban valószínűleg megússza pénzbüntetéssel.

 

Másrészt azonban politikai következményei lehetnek a dolognak: ugyanis amennyiben vétkesnek találtatik,Torrát eltilthatják a köztisztség betöltésétől.

 

Artur Mas elődje például ugyanilyen vádban, azaz tiltott szimbólum használatában lett elítélve, és két évre megfosztották attól a jogától, hogy közfeladatokat lásson el.  

 

Néhány más katalán regionális kormánypárt, arra való tekintettel, hogy a katalán rendőrségen belül milyen ellentmondásokat okozhat az ügy, levették a tiltott szimbólumokat, így az Európai Katalán Demokrata Párt és a Katalán Republikánus Baloldal vezetői is leszedették különböző kormányzati épületekről a szalagokat.

 

FOTÓ: Wikimedia Commons

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem az jelenti rájuk a veszélyt, hogy rozoga csónakokkal kelnek át a tengeren, hanem az útközben jellemző erőszak. Marokkó különösen veszélyes.

Főleg a szélsőjobb politikusok és kommentelők jeleskednek ebben. Több politikus is valamiért a támadás szót használta a párizsi tűzre.

Nikola Gruevszki pártjának „sorosista” jelöltje és a
szocdem jogászprofesszor
fej-fej mellett állnak az első forduló után. Két hét múlva lesz a második forduló, de nagyon alacsony a részvételi kedv.

Komoly etnikai és vallási ellentétek, és egy alig pár hónapja véget ért politikai válság kísérik a merényleteket az indiai-óceáni szigetországban.

Egy német középkorász az orvostudomány mai állása alapján vizsgálta meg az evangéliumokban leírt kereszthalált, és arra a megállapításra jutott: Jézus kómába esett, de nem halt meg.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás