A Néppárt frakciójában is felfüggesztették a Fideszt

Szerző: Pintér Bence
2019.03.22. 09:58

Nem csak a pártcsaládban, de az európai parlamenti frakcióban sem lesz szava a Fidesznek. A frakciónál nem tartanak attól, hogy KDNP-sek fognak kémkedni a Fidesznek.

A Néppárt frakciójában is felfüggesztették a Fideszt

Szerdán a jobbközép európai pártcsalád, az Európai Néppárt tagpártjai közös megegyezéssel felfüggesztették a Fidesz tagságát: a Fidesz tagjai nem vehetnek részt a pártcsalád ülésein, nem szavazhatnak és nem viselhetnek tisztségeket a párton belül. Arról azonban eddig nem nagyon esett szó, hogy

a Fidesz felfüggesztése nem csak a pártcsalád belső ügyeire, de a párt frakciójának munkájára is vonatkozik.

A különbség a pártcsalád és a frakció között az, hogy a frakcióban nem csak a pártcsaládhoz tartozó tagok ülhetnek, így a néppárti frakcióban például van két brit konzervatív, akik a toryk pártcsaládjának frakciójától, az ECR-től ültek át; de a legjobb szemlélető példa talán az, hogy a DK-s képviselők ugyan a balközép S&D frakcióban ülnek, de az MSZP-vel ellentétben nem tagjai az S&D frakciót adó fő pártcsaládnak, a PES-nek.

Az Azonnali megkérdezte a néppárti frakciót, hogy mennyiben befolyásolja a frakció munkáját a pártcsalád döntése. Mint a sajtóosztály válaszából kiderült, a fideszes képviselőkre a frakción belül is nagyjából ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint a pártcsaládban a Fideszre: az üléseken ugyan részt vehetnek, de nem szavazhatnak, tehát nem vehetnek részt a döntéshozatalban, nem jelölhetnek pozíciókra jelölteket.

A válaszból az is kiderül, hogy

arról még nem döntöttek, hogy az Európai Parlament mostani ciklusának utolsó két ülésére leváltják-e a frakcióvezető-helyettesként dolgozó Szájer Józsefet,

aki ún. chief whipként is tevékenykedik, azaz ő rendezi össze a plenáris ülések előtt, hogy hogyan fognak szavazni a néppárti frakció képviselői adott ügyekben, elsimítja a vitás helyzeteket. A válasz alapján ezt a néppárti frakció nem politikai, hanem technikai pozícióként kezeli, ezért nem érzik prioritásnak, hogy az utolsó két ülésre megváljanak Szájertől (aki nyitóképünkön középen látható).

Ha azonban a májusi választás utánig húzódik a Néppárt által kijelölt vizsgálóbizottság vizsgálódása a Fidesz ügyében, akkor a következő ciklus elején legalábbis bizonyosan nem fogják erre a pozícióra újraválasztani sem Szájert, sem más fideszest.

Nem tartanak attól, hogy a KDNP fog kémkedni a Fidesznek

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a Néppártnál, illetve a néppárti frakcióban nem tartanak-e attól, hogy a Fidesszel szorosan összenőtt kisebbik kormánypárt, a szintén néppárti tag KDNP kémkedni fog a Fidesznek, illetve hogy Orbán Viktor rajtuk keresztül próbál majd mégis beleszólni a Néppárt dolgaiba. A KDNP-t ugyanis kissé elfelejtették a Néppártban, így rájuk nem vonatkoznak a Fideszt érintő szankciók.

A pártcsalád sajtóosztálya nem válaszolt a kérdéseinkre,

a frakció sajtóosztálya szerint viszont nem aggódnak amiatt, hogy a KDNP kémkedne a Fidesznek, vagy hogy az egy darab KDNP-s képviselő érdemben tudná befolyásolni a frakció döntéshozatalát.

Megkérdeztük a dologról a néppárti frakció egyetlen KDNP-s tagját, Hölvényi Györgyöt is. Azt próbáltuk kideríteni, hogy a képviselő fog-e lobbizni a Fideszért, illetve fog-e információkat átadni a Fidesznek azokról az ülésekről, amelyeken ők a felfüggesztés miatt nem vehetnek részt.

Hölvényi érdemben nem válaszolt a kérdéseinkre, ellenben elküldte nekünk annak a beszédnek a leiratát, amit szerdán a felfüggesztésről szóló döntés előtt adott elő a Néppárt találkozóján. Ebben Hölvényi arról beszélt, hogy a Fidesz mutatta meg, hogy lehetséges leváltani a kommunistákat Kelet- és Közép-Európában, és hogy a Néppárt kevesebb lenne a Fidesz nélkül, mivel a nyugati tagpártok meggyengültek és feladták a politikai identitásukat.

FOTÓ: Varga Judit / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek