A britek elmagyarázzák, miért nem sikítás látható A sikoly című világhírű festményen

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.21. 19:17

Edvard Munch híres képén valójában nem is az alak sikolt, sokkal inkább csak ő maga hall sikoltást – állítja a londoni Brit Múzeum.

A britek elmagyarázzák, miért nem sikítás látható A sikoly című világhírű festményen

Ezúttal nem brit tudósok, hanem a londoni Brit Múzeum lepte meg a világot: állítják, a norvég expresszionista Edvard Munch leghíresebb, A sikoly című festményén valójában nem is sikolt a férfi.

Mint a Telegraph írja Brit Múzeum munkatársai ezt az alapján vélik így, hogy a festmény egy ritka fekete-fehér verzióját készülnek kiállítani, ami egyértelművé teszi, hogy nem a képen látható alak nem sikolt, csak sikoltást hall, ami lehet valós is vagy csak az ő fejében létező.

Ez a kép – a színes festménnyel ellentétben – tartalmaz egy feljegyzést is Munchtól, aki azt írta a műre:

a természet hatalmas sikolyát érezte.

Ezzel a festő arra utalt, mi ihlette a kép megalkotására. Munch ugyanis 1892-ben egy Oslóra néző fjord mellett sétált, amikor az ég vérvörössé vált, ez a látvány gyakorolt rá akkora hatást, hogy a rákövetkező évben megfestette A sikolyt, amely egy festménysorozat részeként készült.

A Brit Múzeumban április 11-e és július 21-e közt lehet majd megtekinteni a Munch-kiállítást.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek