Korábbi osztrák kancellárral és EP-elnökkel vizsgáltatnák ki, hogy ki kell-e zárni a Fideszt a Néppártból

Szerző: Pintér Bence
2019.03.20. 16:10

Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering lehet a tagja annak a bizottságnak, amely kivizsgálná, hogy a néppárti értékeknek megfelelően viselkedik-e a Fidesz.

Korábbi osztrák kancellárral és EP-elnökkel vizsgáltatnák ki, hogy ki kell-e zárni a Fideszt a Néppártból

A Politico szerint az Európai Néppárt elnökségének javaslata szerint felfüggesztenék a Fidesz tagságból eredő jogait, és a tervek szerint felállítanának egy „értékelő bizottságot”, ami azt vizsgálná, hogy ezután a Néppárt értékeinek megfelelően viselkedik-e a Fidesz. (Időközben kikerült a javaslat a Twitterre, a cikk végén lévő frissítésben ismertetjük.)

A bizottságot Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezetné, és részt venne a munkájában a német Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke, illetve Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár.

„A Fidesz elveszíti minden tagságból eredő jogát. A Fidesz elveszíti szavazati jogát minden pártgyűlésen (...), illetve a jogát, hogy bármilyen posztra ajánljon jelölteket. (...) A döntés azonnali hatállyal életbe lép” – áll a szövegben.

A dokumentumról szerdán szavaznak a Néppárt tagjai, de a pontos szövege még változhat, és egyelőre nincs benne pontos információ arról, hogy mikor lehetne a Fidesz újra a Néppárt teljeskörű tagja.

FRISSÍTÉS (16:29): A Twitteren közben megjelent a javaslat teljes szövege a Spiegel tudósítójánál. Eszerint a javaslat első pontjában arról írnak, hogy a Fidesznek teljesítenie kell a Manfred Weber frakcióvezető/csúcsjelölt által állított három feltételt (a Soros-Juncker kampány befejezését, annak elismerését, hogy kárt okoztak a Néppártnak, illetve a CEU budapesti működésének biztosítását).

A második pontban arról írnak, amit a Politico fent ismertetett, tehát megfosztják a Fideszt a szavazati jogtól a Néppárton belül, ezen felül posztokra sem jelölhetnek jelölteket, és nem vehetnek részt a Néppárt ülésein. A harmadik pont szól a bizottság felállításáról, ami ne mcsak Weber feltételeit, de a magyar jogállamiság helyzetét is vizsgálni fogja. A vizsgálatnak konkrét határideje nincs, de a Fidesz kizárását szorgalmazó levelek addig is érvényben maradnak.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek