EP-választás: hiába reklamált a Momentum a Kúriánál, hogy nem vették nyilvántartásba

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.20. 20:35

Rosszul adták meg székhelyüket, ráadásul Fekete-Győr András sem képviselhetné a pártot hivatalos ügyekben. De valamiért előbb fellebbeztek, minthogy javították volna az adatokat.

EP-választás: hiába reklamált a Momentum a Kúriánál, hogy nem vették nyilvántartásba

Helyben hagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, vagyis a Kúria szerint jogosan utasították vissza a Momentum nyilvántartásba vételi kérelmét az európai parlamenti választásra – vette észre az Azonnali.

Az NVB múlt héten döntött úgy, hogy adminisztratív okokra hivatkozva megtagadja a Momentum nyilvántartásba vételét az EP-választáson,

ám a Momentum vitatta a bizottság kifogásait, így ahelyett, hogy az adatait javította volna, felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához.

Nem stimmelt a cím és a képviselő

Az NVB határozatában több dolgot is sérelmezett a Momentummal kapcsolatban. A regisztrációhoz szükséges formanyomtatványt ugyanis először úgy adta be a párt, hogy a korábbi, Rózsa utcai székhelyét adta meg, majd rá két órára ezt módosította ezt egy Múzeum körúti címre. Ám mikor a Nemzeti Választási Iroda ellenőrizte a Momentum adatainak hitelességét, azt találta, hivatalosan még mindig a Rózsa utcai cím alatt van a párt címe.

Ez egyébként még szerdán is így volt a civil szervezetek közhiteles bírósági nyilvántartása szerint:

Az NVB ugyancsak a kifogások között említette, hogy Fekete-Győr András írta alá a kérelmező lapot, ugyanis szintén a civil szervezetek közhiteles bírósági nyilvántartása szerint megbízatása tavaly július 31-én megszűnt, vagyis hivatalosan nem képviselhetné a Momentumot. Ennek oka az lehet, hogy bár Fekete-Győrt ismételten pártelnökké választották tavaly júniusban, a jelek szerint valójában nem lett ez átvezetve a nyilvántartásban.

Ettől még nem úszott el az EP-választás a Momentumnak

A Kúria határozata az NVB határozatának jogszabály-ellenességét nem állapította meg, ezért a határozatot helyben hagyta. Az indokolás szerint a Momentum felülvizsgálati kérelme azért nem megalapozott, mert a választási eljárásról szóló törvény szerint a bejelentett szervezet adatait – a hitelességi vizsgálat során – a civilszervezetek bírósági nyilvántartásával kell összevetni,

és ha eltérés van, ez a bejegyzés törvényes akadálya.

Ugyanakkor az NVB-hez hasonlóan a Kúria is megjegyezte: amint sikerül a pártnak az adatait pontosítania, nem lesz akadálya annak, hogy nyilvántartásba vegye őket az NVB.

FOTÓ: Momentum / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek