Kurzéknak van jobb dolga, mint hogy a Fidesz Néppártból való kizárásáról szavazzanak

Szerző: Bukovics Martin
2019.03.20. 10:42

Az ÖVP EP-listavezetője inkább bécsi tévéstúdiókban népszerűsíti magát.

Kurzéknak van jobb dolga, mint hogy a Fidesz Néppártból való kizárásáról szavazzanak

Szerda 15 órakor kezdődik az Európai Néppárt politikai gyűlésének ülése, amelyben a Fidesz kizárásról döntenek a tervek szerint. A Kurier című osztrák napilap úgy tudja, hogy ezen Ausztriából sem Sebastian Kurz kancellár, sem Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-listavezetője nem vesz részt. Mindkettejüknek van ugyanis fontosabb dolga: Kurz inkább kormányülésen és az osztrák parlament EU-ügyi bizottságának ülésén vesz részt, a nemrég a fideszes Trócsányi Lászlónak beszóló Karasnak pedig előre leszervezett médiaszereplései vannak Bécsben. Az ÖVP összesen 6 vokssal rendelkezik a 262-ből (a horvát HSS kilépett a Néppártból): a pártelnök Kurzot az ÖVP főtitkára, Karl Nehammer képviseli majd. Karast senki.

Ahhoz, hogy a néppárti szavazás eredményes legyen, az kell, hogy a szavazásra jogosult 262 főnek 50 százaléka + 1 fő jelen legyen rajta.

Kurzékon kívül biztosan ott lesz Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa, aki eddigi sajtónyilatkozatai alapján inkább Fidesz-kritikusnak tűnik: „Ne tartsuk fel az utazót.” Hahn szerint a labda Orbán térfelén pattog, egyértelműen hitet kell tennie a Néppárt értékei mellett.

Ausztria egyik keleti szomszédjában, Szlovákiában a Bugár Béla vezette Híd/Most is hasonló taktikát követ a szerdai szavazáson. Mint azt Bugár az Azonnalinak elmondta, ő porckorong-műtétje miatt kórházban lesz, így pártja nem vesz részt a szavazáson, ahhoz ugyanis, hogy a másik hidas delegált is szavazhasson, Bugár szerint szükséges a pártelnök részvétele – ez egyébként nem igaz, a Néppárt alapszabálya szerint simán meghatalmazhat valakit, vagyis Bugár sem túl lelkes a témában.

A Kárpát-medencei pártok közül a Fidesz mellett szavaz majd a KDNP, az erdélyi RMDSZ, a felvidéki MKP, és így tesz az Orbánék által sikertelenül pénzzel-médiával is támogatott szlovéniai ellenzéki SDS is, amely még azt is kilátásba helyezte nemrég, hogy távozik a Néppártból, amennyiben kizárják a Fideszt.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek