Nincs még kampányidőszak, ezért nem dönthet a Soros-Juncker plakátokról az NVB, mondta ki a Kúria

2019.03.19. 16:00

Hiába tett kifogást a Párbeszéd a kormány Sorost és Junckert ábrázoló plakátjai miatt, az NVB után a Kúria is megerősítette: az NVB-nek nincs jogköre dönteni az ügyben, mert még nem kezdődött el a hivatalos kampányidőszak. Úgy tűnik tehát, hogy az EP-választás előtti ötvenedik napot megelőző kampányolás jogilag légüres térben folyik.

Nincs még kampányidőszak, ezért nem dönthet a Soros-Juncker plakátokról az NVB, mondta ki a Kúria

Hiába sérelmezte a Párbeszéd a kormánynak az adófizetők pénzén indított, Soros-Juncker plakátokról elhíresült, „tájékoztatónak” nevezett kampányát, kérelmüket visszadobta a Kúria – derül ki a a Kúria honlapján közzétett határozatból.

Az ellenzéki párt többek közt azt nehezményezte, hogy a kampány „jogellenesen befolyásolja a választói akaratot és jogszerűtlenül előnyhöz juttatja a választási eljárásban résztvevő egyes jelölő szervezeteket”. Ezt többek közt Szijjártó Péter külügyminiszter februári, a BBC Hard Talk című műsorában tett kijelentésével kívánták alátámasztani,

mely szerint a plakátokat azért helyezték ki, mert Magyarországon kampány van.

Most akkor kampány van, vagy nincs?

A Párbeszéd álláspontja szerint viszont a törvényes kampányidőszak 2019. április 6-án veszi kezdetét. Kiemelték, hogy „ez jogilag jelentős tény”, mivel

a külügyminiszter a kormány által indított „tájékoztató kampányt” egyértelműen a választópolgárok akaratának befolyásolására szolgáló eszközként nevezi meg.

A párt arra is hivatkozott: a kampány kiemelt szerepet tölt be abban, hogy a jelöltek és jelölőszervezetek szabadon és egyenlő esélyek között juttathassák el üzeneteiket a választópolgárokhoz. Ám szerintük ez a követelmény nem érvényesülhet maradéktalanul, ha a kampány kezdetét megelőzően, olyan körülmények állnak elő, melyek alkalmasak a politikai verseny torzítására. Hangsúlyozták: különösen igaz ez akkor, ha a politikai versenyt állami erőforrások felhasználásával a kormány tevékenysége torzítja.

Kampányidőszak előtt is lehet kampányolni, csak épp panaszkodni nem

Egy dolgot ugyanúgy látott az NVB is, mint a kifogást beterjesztő Párbeszéd: most még nincs kampányidőszak, az majd az EP-választás előtti ötvenedik napon kezdődik. Az NVB anélkül utasította vissza a kifogást, hogy azt érdemben megvizsgálta volt: tehát 

az NVB nem mondta azt, hogy rendben vannak a kormány plakátjai, hanem egyszerűen nem volt hajlandó dönteni a beadvány ügyében, mégpedig azért, mert értelmezése szerint nincs az ügyben hatásköre.

Kampányügyekben ugyanis a választási eljárási törvény (Ve.) értelmében csak kampányidőszakban dönthet az NVB, ami a választás előtt ötven nappal kezdődik. Mivel az EP-választás május 26-án lesz, így a hivatalos kampányidőszak még bőven nem kezdődött el.

A Kúria úgy találta, hogy az NVB helyesen jutott azon következtetésre, hogy „a kampányidőszakon kívül a Ve. szerinti kampánytevékenység folytatása nem lehetséges”, az NVB-nek viszont csak a „Ve. szerinti kampánytevékenységgel” kapcsolatos panaszok elbírálására van jogköre. Mindebből az következik, hogy

a Kúria elismeri a nyilvánvaló tényt: kampányolni gyakorlatilag lehet hivatalos kampányidőszakon kívül is. Sőt, az ilyen kampány jogilag mintha légüres térben folyna, hiszen az NVB-nek nincs hatásköre arra, hogy ennek jogszerűségét megítélje.

Hogy akkor mégis kinek van, és mely hatósághoz vagy bírósághoz milyen eljárás keretében lehetne ilyen esetben fordulni, azt már nem részletezi a kúriai indokolás.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek