Már huszonöt éven belül vízhiánnyal küszködhet Anglia

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.19. 09:27

A folyamat még megfordítható az angliai környezetvédelmi ügynökség vezetője szerint, ám ehhez az is kell, hogy egy ember napi vízfogyasztása száznegyven literről százra csökkenjen.

Már huszonöt éven belül vízhiánnyal küszködhet Anglia

A növekvő lakosságszám és a klímaváltozás miatt már negyedévszázadon belül vízhiánnyal nézhet szembe Anglia – erre figyelmeztetett az ottani környezetvédelmi ügynökség vezetője, Sir James Bevan.

Mint a Guardian írja,

az Egyesült Királyság népessége 67 millióról 75 millióra nőhet 2050-re az előrejelzések szerint, miközben egyre forróbbak lesznek a nyarak, ami miatt akár majd 50-80 százalékkal is kevesebb víz lehet egyes folyókban.

Sir James Bevan szerint ugyanakkor a folyamat még megfordítható, ehhez például az szükséges hogy egy ember átlagos napi vízfogyasztása száznegyven liter helyett százra csökkenjen húsz éven belül. Emellett fontos lenne, hogy a vízvezetékekből elszivárgó víz arányát 50 százalékkal csökkentsék az illetékes cégek. Végül, de nem utolsó sorban nagyméretű víztározók építése is elengedhetetlen lenne.

A környezetvédelmi ügynökség vezetője arról is beszélt: a víz pazarlását szociálisan pont annyira elfogadhatatlanná kell tenni, mint például azt, ha valaki cigarettafüstöt fúj egy gyerek arcába vagy azt, ha egy műanyagzacskót dob a tengerbe.

Arról, hogy mennyire tartja fenyegetésnek a klímaváltozást, hétfőn kérdezte az Azonnali Orbán Viktort. Hogy az először igencsak meglepett miniszterelnök mit válaszolt, azt itt lehet elolvasni.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek