Ki mondta: Orbán Viktor, vagy a christchurchi terrorista? Kvíz!

Szerző: Pintér Bence
2019.03.19. 15:40

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek, hanem az új-zélandi Christchurch mecseteiben gyilkoló szélsőjobboldali terrorista gondolatait is. De ki mit mondott pontosan? Kvíz!

Ki mondta: Orbán Viktor, vagy a christchurchi terrorista? Kvíz!

2015 óta Orbán Viktor és a Fidesz legfontosabb üzenetét így lehet röviden összefoglalni: Európának nem bevándorlók betelepítésével, hanem az „őslakos népesség” születésszámainak növelésével kell megoldania a demográfiai válságát, mivel a titokzatos háttérhatalmak és az általuk mozgatott politikusok és civilek által promotált bevándorlás és a multikulti rossz dolog, ami hosszú távon megsemmisíti az európai kultúrát.

Mindeközben a világ másik felén, az új-zélandi Christchurchben egy ausztrál nemzetiségű, magát európainak valló szélsőjobboldali terrorista pénteken behatolt két mecsetbe, ahol békésen imádkozó embereket mészárolt le, egészen pontosan ötvenet. A fegyvereire és töltényeire a keresztes háborúkban részt vevő történelmi figurák neveit felfestő férfi a terrorcselekmény elkövetése előtt

kirakott a netre egy hetvennégy oldalas manifesztumot, amiben levezette tettének okait. A dolgozatban rendkívül ismerős gondolatokat láthatunk viszont: sokszor mintha csak egy Orbán-beszédet olvasnánk.

Ez nem teljesen meglepő persze, hiszen a magyar kormány és a terrorista is hasonló premisszákból indul ki, és az ausztrál férfi szövegének egyik fő inspirációs forrása az a Renaud Camus volt, aki levélben dicsérte Orbánt, majd tavaly interjút is adott a Mandinernek. (Camus igyekezett elhatárolódni a terroristától.)

Orbán Viktor egyébként hétfőn levélben nyilvánított részvétet az új-zélandi kormányfőnek, amelyben azt írta: „az Új-Zélandon történt brutális terrortámadás sajnálatos módon ismét bebizonyította, hogy a 21. században a gyűlölet, az erőszak és a terrorizmus nem ismer határokat”. De ahogy nyitóképünk is mutatja: a szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok egyik hőse éppen maga a magyar miniszterelnök, aki mint keresztes lovag tűnik fel a nyitóképünkön is látható szélsőjobboldali mémeken Donald Trump amerikai elnökkel, Jair Bolsonaro brazil elnökkel és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel karöltve.

A következő kvízben egymás mellé raktunk idézeteket Orbán Viktortól és a terroristától, hogy kiderüljön: mennyire könnyű megkülönböztetni egy ország miniszterelnökét egy gépfegyverrel öldöklő gyilkostól?
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek