Hiába nyertek az oroszbarát erők a moldovai választáson, a Gazprom így is többet kér a gázért

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.18. 15:05

Az Európa legszegényebb országának számító Moldova gázellátása szinte teljes egészében az oroszoktól függ, most 25 százalékkal emelik az árat.

Hiába nyertek az oroszbarát erők a moldovai választáson, a Gazprom így is többet kér a gázért

Jelentős mértékben, mintegy

25 százalékkal emelte a Moldovába szállított földgáz árát a legnagyobb orosz gázexportőr vállalat, a Gazprom,

a tavalyi év azonos időszakában használt díjakhoz képest – adta hírül a Balkan Insight. A helyi – orosz többségi tulajdonban lévő – gázszolgáltató, a MoldovaGaz még nem hárította át ugyan a többletköltséget a fogyasztókra, de a moldáv energiaügyi hatóság vezetője szerint esélyes, hogy ez a közeljövőben meg fog történni.

A lakossági áremelésnek akár komoly politikai következményei lehetnek az Európa legszegényebb országának számító Moldovában, ahol a havi nettó átlagkereset mindössze 242 eurónak (76 ezer forint) megfelelő moldáv lej. Összehasonlításképpen Magyarországon ez a szám 220 ezer forint körül mozog, míg Németországban 2315 euró (727 ezer forint).

A kialakult helyzet főleg a helyi oroszbarát politikai erők számára igencsak kellemetlen. A február 24-én tartott parlamenti választást megelőző kampány során ugyanis az államfő, Igor Dodon korábbi pártja, a Moszkvához húzó Moldovai Köztársaság Szocialistáinak Pártja (PSRM) mellett korteskedve

azt ígérte, hogy az áremelkedés elhalasztását személyesen fogja megbeszélni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Úgy látszik, hogy ez nem jött össze annak ellenére sem, hogy a PSRM kapta a legtöbb voksot.

A pártnak az abszolút többséget nem sikerült megszereznie, így jelenleg koalíciós tárgyalásokat folytat a kormányalakítás érdekében.

Moldova gázellátása szinte teljes egészében az oroszoktól függ. A kiszolgáltatottság mértékén a chișinăui vezetés egy Romániát és Moldovát összekötő gázvezetékkel igyekszik enyhíteni, de a projekt még nincs abban a fázisban, hogy valódi alternatívát jelenthetne. A moldávok helyzetét csak nehezíti, hogy az oroszokkal kötött hosszútávú gázszállítási szerződés az idei év végével le fog járni, és

nincs a kezükben túl sok ütőlap, amivel érdemben befolyásolhatnák a tárgyalások menetét.

Főleg úgy, hogy a várakozások szerint a Török Áramlat gázvezeték várhatóan még idén üzembe áll, így az oroszok az Ukrajnán keresztül húzódó vezeték megkerülésével – Moldovát is kihagyva – láthatják el földgázzal a balkáni régiót.

Az energiaszektor ugyanakkor csak az egyik eszköz, amivel Moszkva nyomást tud gyakorolni Chișinăura. A nemzetközi jog szerint Moldovához tartozó, gyakorlatilag orosz bábállamként működő Dnyeszter Menti Köztársaság súlyos kihívást jelent a moldáv vezetés számára. A Szovjetunió felbomlását követően, egy rövid háború során de facto függetlenedő régióban jelentős orosz katonai erők állomásoznak a mai napig.

FOTÓ: Kreml

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek