+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 18. hétfő, 15:05
Az Európa legszegényebb országának számító Moldova gázellátása szinte teljes egészében az oroszoktól függ, most 25 százalékkal emelik az árat.

Jelentős mértékben, mintegy

 

25 százalékkal emelte a Moldovába szállított földgáz árát a legnagyobb orosz gázexportőr vállalat, a Gazprom,

 

a tavalyi év azonos időszakában használt díjakhoz képest – adta hírül a Balkan Insight. A helyi – orosz többségi tulajdonban lévő – gázszolgáltató, a MoldovaGaz még nem hárította át ugyan a többletköltséget a fogyasztókra, de a moldáv energiaügyi hatóság vezetője szerint esélyes, hogy ez a közeljövőben meg fog történni.

 

 

A lakossági áremelésnek akár komoly politikai következményei lehetnek az Európa legszegényebb országának számító Moldovában, ahol a havi nettó átlagkereset mindössze 242 eurónak (76 ezer forint) megfelelő moldáv lej. Összehasonlításképpen Magyarországon ez a szám 220 ezer forint körül mozog, míg Németországban 2315 euró (727 ezer forint).

 

A kialakult helyzet főleg a helyi oroszbarát politikai erők számára igencsak kellemetlen. A február 24-én tartott parlamenti választást megelőző kampány során ugyanis az államfő, Igor Dodon korábbi pártja, a Moszkvához húzó Moldovai Köztársaság Szocialistáinak Pártja (PSRM) mellett korteskedve

 

azt ígérte, hogy az áremelkedés elhalasztását személyesen fogja megbeszélni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Úgy látszik, hogy ez nem jött össze annak ellenére sem, hogy a PSRM kapta a legtöbb voksot.

 

A pártnak az abszolút többséget nem sikerült megszereznie, így jelenleg koalíciós tárgyalásokat folytat a kormányalakítás érdekében.

 

Moldova gázellátása szinte teljes egészében az oroszoktól függ. A kiszolgáltatottság mértékén a chișinăui vezetés egy Romániát és Moldovát összekötő gázvezetékkel igyekszik enyhíteni, de a projekt még nincs abban a fázisban, hogy valódi alternatívát jelenthetne. A moldávok helyzetét csak nehezíti, hogy az oroszokkal kötött hosszútávú gázszállítási szerződés az idei év végével le fog járni, és

 

nincs a kezükben túl sok ütőlap, amivel érdemben befolyásolhatnák a tárgyalások menetét.

 

Főleg úgy, hogy a várakozások szerint a Török Áramlat gázvezeték várhatóan még idén üzembe áll, így az oroszok az Ukrajnán keresztül húzódó vezeték megkerülésével – Moldovát is kihagyva – láthatják el földgázzal a balkáni régiót.

 

Az energiaszektor ugyanakkor csak az egyik eszköz, amivel Moszkva nyomást tud gyakorolni Chișinăura. A nemzetközi jog szerint Moldovához tartozó, gyakorlatilag orosz bábállamként működő Dnyeszter Menti Köztársaság súlyos kihívást jelent a moldáv vezetés számára. A Szovjetunió felbomlását követően, egy rövid háború során de facto függetlenedő régióban jelentős orosz katonai erők állomásoznak a mai napig.

 

FOTÓ: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás