+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 18. hétfő, 15:05
Az Európa legszegényebb országának számító Moldova gázellátása szinte teljes egészében az oroszoktól függ, most 25 százalékkal emelik az árat.

Jelentős mértékben, mintegy

 

25 százalékkal emelte a Moldovába szállított földgáz árát a legnagyobb orosz gázexportőr vállalat, a Gazprom,

 

a tavalyi év azonos időszakában használt díjakhoz képest – adta hírül a Balkan Insight. A helyi – orosz többségi tulajdonban lévő – gázszolgáltató, a MoldovaGaz még nem hárította át ugyan a többletköltséget a fogyasztókra, de a moldáv energiaügyi hatóság vezetője szerint esélyes, hogy ez a közeljövőben meg fog történni.

 

 

A lakossági áremelésnek akár komoly politikai következményei lehetnek az Európa legszegényebb országának számító Moldovában, ahol a havi nettó átlagkereset mindössze 242 eurónak (76 ezer forint) megfelelő moldáv lej. Összehasonlításképpen Magyarországon ez a szám 220 ezer forint körül mozog, míg Németországban 2315 euró (727 ezer forint).

 

A kialakult helyzet főleg a helyi oroszbarát politikai erők számára igencsak kellemetlen. A február 24-én tartott parlamenti választást megelőző kampány során ugyanis az államfő, Igor Dodon korábbi pártja, a Moszkvához húzó Moldovai Köztársaság Szocialistáinak Pártja (PSRM) mellett korteskedve

 

azt ígérte, hogy az áremelkedés elhalasztását személyesen fogja megbeszélni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Úgy látszik, hogy ez nem jött össze annak ellenére sem, hogy a PSRM kapta a legtöbb voksot.

 

A pártnak az abszolút többséget nem sikerült megszereznie, így jelenleg koalíciós tárgyalásokat folytat a kormányalakítás érdekében.

 

Moldova gázellátása szinte teljes egészében az oroszoktól függ. A kiszolgáltatottság mértékén a chișinăui vezetés egy Romániát és Moldovát összekötő gázvezetékkel igyekszik enyhíteni, de a projekt még nincs abban a fázisban, hogy valódi alternatívát jelenthetne. A moldávok helyzetét csak nehezíti, hogy az oroszokkal kötött hosszútávú gázszállítási szerződés az idei év végével le fog járni, és

 

nincs a kezükben túl sok ütőlap, amivel érdemben befolyásolhatnák a tárgyalások menetét.

 

Főleg úgy, hogy a várakozások szerint a Török Áramlat gázvezeték várhatóan még idén üzembe áll, így az oroszok az Ukrajnán keresztül húzódó vezeték megkerülésével – Moldovát is kihagyva – láthatják el földgázzal a balkáni régiót.

 

Az energiaszektor ugyanakkor csak az egyik eszköz, amivel Moszkva nyomást tud gyakorolni Chișinăura. A nemzetközi jog szerint Moldovához tartozó, gyakorlatilag orosz bábállamként működő Dnyeszter Menti Köztársaság súlyos kihívást jelent a moldáv vezetés számára. A Szovjetunió felbomlását követően, egy rövid háború során de facto függetlenedő régióban jelentős orosz katonai erők állomásoznak a mai napig.

 

FOTÓ: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás