Az új-zélandi mészárlásról készült videóval kampányol Erdoğan

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.18. 17:06

A török elnök „a Nyugat iszlamofóbiájával” igyekszik mobilizálni támogatóit a két hét múlva esedékes helyhatósági választások előtt.

Az új-zélandi mészárlásról készült videóval kampányol Erdoğan

Kivetítőkön játszottak le részleteket az 50 halálos áldozatot követelő christchurchi terrortámadásról készült videóból, egy, a török államfő, Recep Tayyip Erdoğan részvételével tartott kampányrendezvényen a hétvégén Törökországban. Sajtóbeszámolók szerint

bár a felkavaró részeket kikockázták, de ugyanarról a felvételről van szó, amelyet a merénylő a testére szerelt kamerával online közvetített.

A véres jeleneteket tartalmazó videót az elmúlt napokban másfélmillió alkalommal kellett törölni a különböző közösségimédia-felületekről.

A videó bemutatása mellett beszédében is kitért az új-zélandi terrortámadásra a közelgő önkormányzati választások előtt saját pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltjei mellett korteskedő török elnök. Hangsúlyozta: a szélsőjobboldali merénylő korábban két alkalommal is járt Törökországban, és a támadás előtt nyilvánosságra hozott hitvallásában a török embereket is megfenyegette.

Elemzők szerint

Erdoğan a nyugati iszlamofóbia elleni kemény fellépésével próbálja feltornázni az AKP támogatottságát, és gyengének beállítani politikai ellenfeleit a március 31-én esedékes voksolás előtt.

A török önkormányzati választásokat megelőző kampány korábban is tartogatott már érdekes fordulatokat. Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Erdoğan elnök februárban a „kajaterrorizmus”, azaz az elszabaduló élelmiszerárak ellen hirdetett háborút. Az államfő harcias kijelentései miatt egyes török szupermarketláncok inkább leszedték a polcaikról a gyors ütemben dráguló zöldségfajtákat, csak hogy ne haragítsák magukra a török vezetést.

FOTÓ: Instagram / Recep Tayyip Erdoğan

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek