Akkor hagynám ott az LMP-t, ha teljesen elveszítené az elveit, amikből sajnos már most sincs túl sok

2019.03.18. 07:14

Hogyan lesz valakiből KDNP-s, majd LMP-s? Miért nem hibáztatja azt, aki az arcába köpött? Miért nem lett az LMP-ből néppárt? Mi a különbség Tibi atya és Puzsér Róbert között? Ezekről is beszélt a 28 éves Pitz Dániel, az LMP ifiszervezetének, a Lehet Más a Jövőnek a vezetője az Azonnalinak a fiatal politikusokkal készült Kölyökklub sorozatunkban. Interjú.

Akkor hagynám ott az LMP-t, ha teljesen elveszítené az elveit, amikből sajnos már most sincs túl sok

Miért lesz egy fiatalból politikus, és miért pont annál a pártnál kötött ki, ahol? Mit gondol a közélet aktuális kérdéseiről? Az Azonnali interjúsorozatot indít az új politikusgenerációval, amelynek keretében a liberálisoktól egészen a Mi Hazánk Mozgalomig minden párttól leültünk beszélgetni egy-egy fiatallal. Felkérésünket kizárólag a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas nem vállalta. Az interjúsorozat többi része a Kölyökklub címke alatt érhető el.​

Miért kezdett politikával foglalkozni?

Mindig is érdekelt a közélet. Már gyerekkoromtól Solymáron igen aktív voltam, részt vettem szinte mindenben, amiben lehetett. De a legnagyobb löketet Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde adta.

Ennyire tetszett?

Nem, inkább felháborító volt. Akkor – első osztályos gimnazistaként – úgy gondoltam, a közélet nem lehet továbbra is ilyen. Még aktívabb lettem ezután, elkezdtem írni egy solymári újságba, megkerestem lehetőségeket, hogy aktivista legyek.

Mivel pedig Solymár konzervatív település és ebben a burokban nőttem fel, először a KDNP-hez csatlakoztam.

Miért?

A mi családunk vallásos. Rendszeresen jártunk vasárnap templomba, sőt, én egyházi középiskolában, a Szent Margit Gimnáziumban tanultam. Nekem fontos volt, hogy elsajátítsam a keresztény értékrendet. De miután a Fidesz megszerezte az első kétharmadot, viszonylag rövid időn belül kiderült, hogy ez a kereszténydemokrata gondolat mennyire álságos és hazug a részükről. Gyorsan felismertem ezután, hogy nem a KDNP-ben van a helyem. 2014-ben már az LMP-re szavaztam, 2016-ban csatlakoztam is a párthoz Schiffer András miatt. Vele láttam ugyanis esélyét annak, hogy tényleg lehet más a politika.

Mégiscsak fura, hogy egy keresztény értékrendű fiatal a belvárosi, kultúrliberális, világi jelleggel rendelkező LMP-hez csatlakozik. Nem mondták otthon, hogy „fiam, hát te hülye vagy”?

Egyáltalán nem.

A szüleim féltettek, nem akarták sosem, hogy politikával foglalkozzak. Ám az, hogy én ezt a KDNP-ben vagy az LMP-ben űzöm, nekik teljesen mindegy volt.

És mondom: a KDNP nem képvisel már semmilyen keresztény értékrendet, ezért sem volt ebből vita. Másfelől az LMP szerintem nagyon sokat változott, főleg a pártszakadás miatt. Most már nem kifejezetten csak a belvárosi liberális értelmiséget képviseli. Sőt, a választási eredmények alapján láthatjuk, hogy a vidéki nagyvárosokban is megerősödött a párt. Szerintem ez a folyamat folytatódni fog.

Azért belső válságok sora rázta meg az LMP-t, és nem úgy tűnik, hogy ezek véget értek volna.

Lehet, nem értek véget, de az LMP azt ígérte – amit én nagyra becsülök –, hogy bármi történik, mi elszámoltatunk bárkit. Volt egy határozott kongresszusi döntésünk az áprilisi választás előtt, hogy nem akarunk senkivel sem összefogni.

Aztán a párt vezetői elmentek tárgyalni az összefogás jegyében, aminek meg is lett a következménye. Szerintem ez pont azt mutatja, hogy amit az LMP ígér, azt be is tartja.

Lehet persze, hogy ez sokat rontott a párt imázsán.

Visszatérve a kezdetekhez: akkor már 2006-ban is tüntetett?

Igen, a szüleimmel és az osztálytársaimmal is.

Dobált is legalább valamit?

Nem, békés demonstráló voltam akkor is. Nem tudom hibáztatni az akkori tüntetőket, ahogy most sem tudom hibáztatni azokat, akik például dobálni kezdtek vagy szánkókat gyújtogattak, de persze nem is preferálom ezt a kifejezésmódot.

Akkor Fekete-Győr András is ügyes volt, amikor füstbombát dobott a rendőrök felé?

Azt teljesen más. Nem vagyok híve a facebookos szelfipolitizálásnak. 2006 első napjaiban minden tüntetés békés volt. De ahogy most, úgy 2006-ban is belátták a tüntetők egy idő után, hogy békés demonstrációkkal semmit nem tudnak elérni. A kormány nem hogy nem reagál a tüntetőkre, még le is sorosistázza őket, hergeli a demonstrálókat. Így nem csoda, hogy egyeseknél elpattan a húr. A kampányidőszakban a Bikás parknál gyűjtöttünk aláírásokat, hogy meglegyen a jelöltségemhez szükséges ötszáz ajánlás.

Ott egy úr odajött hozzám, és egyszerűen az arcomba köpött. De én őt sem tudom hibáztatni,

mert nem tehet arról a rengeteg gyűlöletpropagandáról, ami szembejön vele a tévében, a rádióban, az interneten. Ő ezt kapja meg, amire ilyen agresszívan reagál.


Keresztény értékrenddel, a 2006-os eseményekkor – amik alapvetően a Jobbikhoz kötődő élményekről ismertek – politikailag eszmélve hogyhogy nem a Jobbikhoz csatlakozott?

Nekem a Jobbik akkor túl radikális volt. Ráadásul Solymár egy sváb település, magam is sváb családból származom. Így nagyon fájt, amikor egy helyi jobbikos kijelentette: ha ők kormányra kerülnek, megfontolnák a svábok Magyarországról történő kitelepítését. Persze nem tudom, ez a vélemény mennyire volt általános, lehet ezzel csak egyedül volt az illető.

Az előbb említett hangok teljesen eltűntek a Jobbikból?

Szerintem a Jobbik most keresi az identitását. Meglátjuk, milyen irányba fognak haladni.

A mostani Jobbik vagy a Momentum át tudná csábítani önt?

Nem. Amit képviselnek, azzal nem tudok azonosulni, ráadásul mindkét párt identitásválságban van most.

Mert az LMP nem? Mi a párt elképzelése túl azon, hogy kiírta magáról: ők „Magyarország zöld pártja”?

Az LMP-ben nem csak annyi van, hogy kiírtuk ezt. Most például

beálltunk Puzsér Róbert Sétáló Budapest programja mögé. Ezzel visszatértünk a 2010-es „lehet más” életérzéshez. Behoztunk egy olyan szereplőt, aki nem vesztette el a hitelességét.

Sőt, Puzsér Róbert önmagában sokak számára szimpatikus karakter, értékeket képvisel.

Sokak számára meg nem szimpatikus Puzsér Róbert. Ő egy megosztó ember.

Lehet, de ő mindig kimondja, amit gondol, és nem akar mindenkinek megfelelni. Ez szerintem hiteles és őszinte politizálás, amire ma nagy szükségünk van. Hazudnak azok a politikusok, akik azt állítják, ők népszerűek és nem megosztók.

Amit Puzsér Róbertről elmondott, az sok valóságshow-szereplőről is elmondható. Vagy Tibi atyáról, de még Oravecz Nóráról is. Őket is támogatná, ha indulnának?

Azért Tibi atya vagy Oravecz Nóra nem volt jelen az LMP alapításakor, ellentétben Puzsér Róberttel. Neki van kötődése a párthoz, viszont mégsem áll senki befolyása alatt, így szerintem nem légből kapott ötlet őt támogatnunk.

Miért nem tudta néppárttá kinőni magát az LMP? Mi volt a hiba?

Szerintem nem csak az LMP vétett hibát.

Egyik pártról sem tudják elképzelni a választók, hogy ha ma megnyernék a választást, és másnap kormányt alakítanának, akkor hogyan nézne ki az ország.

Volt tíz éve elmagyarázni ezt az LMP-nek, nem?

Igen, de nem sikerült. Szerintem az LMP sokáig egy rétegnek politizált, és nem voltak érthető, átadható üzenetei. Másrészről a zöld vízió sokáig megfoghatatlan volt. Most érezzük igazán, hogy a klímaváltozás hogyan hat a mindennapjainkra, hogy nyáron milyen hőség van, hogy eltűnnek bizonyos madárfajok. Emiatt nyilván egyre nagyobb teret fog kapni a zöld politika. Hogy ezt mi hogyan tudjuk átadni a választóknak, akár a Sétáló Budapest esetében, vagy majd 2022-ben, kiderül.

2019-ben, a belső krízisek közepette mivel győzheti meg az LMP a fiatalokat arról, hogy csatlakozzanak önökhöz?

Az LMP szavazóinak átlagéletkorát nézve azt mondom, szerintem át tudta adni a párt a fiataloknak, amit akart. Például nekem nagyon szimpatikus volt az LMP-ben, hogy konstruktív ellenzék volt, és nem a sárdobálásról szólt minden. Nem csupán az „Orbán, takarodj!” volt a vízió. A zöld politika pedig egyre nagyobb teret fog kapni, hiszen ez nem mást kínál fel, mint az életet. De mondhatnám az egyetemek magánosítása elleni kiállást is, ami egy aktuálisabb téma.

Mondta, hogy nagyra tartja Schiffer Andrást. Kit tart még nagyra a pártból távozott LMP-sek közül?

Amikor megérkeztem az LMP-hez, sokukat már nem ismerhettem meg, a másik felük meg akkor már fél lábbal kint volt az LMP-ből.

Szél Bernadett szerintem nagyon karakteres arca volt az LMP-nek. Személy szerint örültem volna, ha marad a pártban. Illetve még talán Sallai Róbert Benedeket mondanám,

őt is nagyra tartom. A vidéken folytatott politikája nagyon fontos volt az LMP számára.

Sallai Róbert Benedek még LMP-tag.

Igen, de nincs jelen aktívan a közéletben. Kritikákat még megfogalmaz, amiket sokszor nem tartok jogosnak. De azt, amit ő tett a választás előtt a vidék- és agrárpolitika területén, maximálisan tudnám most támogatni.

Pedzegették sokszor, hogy a Lehet Más a Politika névválasztás nem biztos, hogy szerencsés volt. Most hogy látja, van a politizálásnak egy másfajta, kivitelezhető formája?

Szerintem van. Amikor nyáron elkezdtünk dolgozni a Lehet Más a Jövő, az LMP ifjúsági szervezetének megújításán, akkor éppen ezt a régi, 2010-2012-es LMP-t próbáltuk visszahozni. Kimegyünk az utcára, próbálunk beszélgetni az emberekkel, olyan témákat karolunk fel, amik lehet, nem túl népszerűek – ilyen például az egyetemek magánosítása, vagy most majd megpróbálunk foglalkozni a 2020-tól felvételi követelménnyé váló nyelvvizsgával. Szeretnénk olyan látványos megmozdulásokat, performanszokat is szervezni, amiket mostanában egyetlen parlamenti párt sem csinál, merthogy szerintük ciki.

A Lehet Más a Jövőben csak fontoskodó fiatalok vannak, vagy azért buliznak is néha?

Igyekszünk egy erős és összetartó közösséget szervezni az LMP ifitagozatában. Ez nem feltétlen a bulikban fog kimerülni: hanem javarészt klubeseményekben és közösségi programokban. Mi nem akarunk olyanok lenni, mint a Fidelitas, hogy felveszünk egy inget meg egy nyakkendőt, és mondjuk a magunk mantráit. Mi egy olyan közösséget szeretnénk, ami akár flashmobokkal, akár radikálisabb módszerekkel kifejezi a véleményét. De természetesen szeretünk bulizni is.

Mi kéne ahhoz, hogy jobban magunkénak érezzük a politikát, és ne kezdődjön úgy minden kocsmai beszélgetés, hogy „ne politizáljunk”?

Amint korábban említettem:

a társadalmi felelősségvállalás hiányzik a fiatalokból is. Ez a mentalitás szerintem a szocializmusból maradt ránk. Nekem is sokszor mondták, hogy ne politizáljak, ne mondjak véleményt, mert a másik ember rossz szemmel nézhet rám.

Túl kéne ezen már lépni, meg kéne tanulni kimondani a véleményünket. Sok idő eltelt azért a rendszerváltás óta. Ám ehhez meg kéne reformálni az oktatást is. Jelenleg a fiatalokat nem tanítják meg vitatkozni, nem toleránsak, ha nem egyezik mással a véleményük, mélyen bennük van a gyűlölet. Ez adódik persze a propagandából is. Egy ilyen környezetben nehéz kimondani a véleményünket, mert a mást gondoló egyből agresszíven reagál.

A többi pártban van olyan fiatal politikus, akit tisztel a munkásságáért? Akár a kormánypártokból?

Korábban volt ilyen ember a KDNP-ben, de csalódtam benne. Egyébként minden pártból sok fiatallal tartom a kapcsolatot, még a Fideszből és a Fidelitasból is. Jókat szoktam velük konstruktívan, érvek mentén vitatkozni. Ezt kéne elterjeszteni országszerte. Példaként tudom mondani még a Fideszben Navracsics Tibort, akit szerettem és sokáig tiszteltem – bár mondjuk már nem fiatal. Ő az utóbbi időszakban is sokszor ellene ment a Fidesz politikájának, gyűlöletpropagandájának, ezért nagyon sajnálom, hogy a választások előtt ő is becsatlakozott a sorosozásba.

Ha az LMP-ben marad, mit gondol, milyen magasra juthat fel a politikai karrierjében?

Ezt majd a jövő eldönteni. Egyelőre abban reménykedem és annak is örülnék, ha az ifjúsági szervezet tevékenysége elismerést kapna a párton belül. Az, hogy alkalmanként a közéletet bizonyos mértékig tudjuk tematizálni, több figyelmet érdemelne az LMP részéről.

Ideális esetben tizenöt év múlva hol képzeli el magát? Egy miniszteri székben? Az utcán? 

Nagyon szomorú, hogy ez a kérdés egyáltalán fölvetődik. Minden országgyűlési képviselőnek folyamatosan az emberek között kéne lennie. Az elefántcsonttorony-féle magatartást nem támogatom semelyik párt politikusa részéről sem. Ha egyszer megadatik, hogy országgyűlési képviselő legyek, szeretnék mindenképpen olyan képviselő lenni, aki folyamatosan foglalkozik a választókkal. Ezért is tisztelem Ungár Pétert. Ő ott van Vas megyében, foglalkozik a mindennapi problémákkal, felkutat és végigvisz helyi ügyeket akár a parlamenten belül, akár azon kívül. Szerintem sok ilyen képviselőre lenne szükség.

Mit szólna a társelnök pozícióhoz?

Nem gondolkozom társelnökségben, de szerintem szüksége lenne az LMP-nek egy nagyon erős vezetésre.

Sokszor fordulok kritikus szemmel az LMP felé. Sok mindenen kell még változtatni ahhoz, hogy a mostani hét százalékos plafon fölé tudjunk kúszni.

De erre a pártnak megvan a lehetősége. A kérdés, hogy a tagság él-e vele, hajlandó-e változtatni.

Hogyan fogadják párton belül a kritikáit?

Szabad kritizálni. Szimpatikus, hogy őszintén kimondhatom, amit gondolok, függetlenül attól, hogy elfogadják-e a kritikát vagy sem. Persze sok esetben ez a bázisdemokrácia hátulütője is, hogy javaslatok helyett csak kritikák érkeznek, ezért igyekszem cselekedni is.

Az ifitagozatnak van olyan legendás etikai bizottsága, mint a pártnak?

Egy fős etikai bizottsága van, aminek a tagja Ungár Péter.

Akkor zajlott a Lehet Más a Jövő tisztújítása, amikor megérkeztek Szél Bernadett, Ungár Péter, Schmuck Erzsébet és még sokak ellen az etikai bizottsági határozatok. Az is egyfajta kritika volt a párt felé, hogy Ungár Pétert választottuk meg a mi etikai bizottságunkba.

Vették a lapot a pártban?

Igen.

Nevettek ezen, vagy azóta inkább nem köszönnek?

Vegyes fogadtatást kaptunk.

Egyébként nem volt soha más terve a politikán kívül?

De. Miután eljöttem a KDNP-től, sok tervem volt, hogy mihez kezdjek, dolgoztam projektmenedzserként meg jogi tanácsadóként. De valahogy mindig visszajött értem a közélet, úgyhogy azt gondoltam, fölösleges mással próbálkoznom, inkább itt próbálom megkeresni a helyem.

Ön karrierpolitikus?

Nem. Szerintem a karrierpolitikus elsősorban magáért, a maga jólétéért dolgozik. Nekem az az elsődleges célom, hogy egy közösséget szolgáljak. Ha karrierpolitikus lennék, valószínűleg még mindig KDNP-s lennék és nem az LMP-ben keresném a helyem.

Mikor hagyná ott az LMP-t?

Egyrészt, ha az LMP teljesen elveszítené az elveit, amiből sajnos már most sincs túl sok, de mindig lehet lejjebb, sőt visszaút is van innen.

Mi az az elv, amit még el kéne vesztenie az LMP-nek?

Ha mondjuk a DK-val közösen indulna valamely választáson, az már tényleg a legalja lenne. Szerintem az összefogáskérdés nagyon meghatározó az LMP életében. Nekem azért is volt szimpatikus a párt, mert önállóan indult minden választáson. Ezt az önállóságot, amit Schiffer András teremtett meg, nagyon fontos lett volna megőrizni. Ez volt az LMP különlegessége, ezért szerették nagyon sokan. Mert elhatárolódott mind a Fidesztől, mind a régi, bukott baloldaltól.

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek