Könnygázzal védte meg a tüntetőktől a parlamentet az albán rendőrség

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.16. 19:08

Az albán tüntetők egy hónapon belül már kétszer próbáltak meg behatolni a parlamentbe.

Könnygázzal védte meg a tüntetőktől a parlamentet az albán rendőrség

Az albán rendőrség könnygázt vetett be, hogy megfékezze azokat a kormányellenes tüntetőket, akik be akartak törni a parlamentbe – írja a dpa hírügynökség albán sajtóforrásokra hivatkozva.

Szombat délután több ezren tüntettek Tiranában, hogy Edi Rama miniszterelnök lemondását és előrehozott választásokat követeljenek.

A demonstráció erőszakossá vált, miután a tüntetők egy csoportja áttörte a korlátokat, és megpróbált bejutni a parlament épületbe. Ez ugyanaz a forgatókönyv volt, mint egy hónapja, az első tüntetés során, akkor is nekimentek a golyóálló üvegnek, illetve összetörték egy német képzőművész köztéri alkotását, amely időszakosan volt kiállítva. A rendőrségnek akkor is csak könnygázzal és vízágyúkkal sikerült megállítania őket.

EGY FRISS VIDEÓ A SZOMBATI TIRANAI KÖNNYGÁZRÓL

Azóta minden hétvégén ezrek gyűlnek össze, Ramát azzal vádolják, hogy részt vesz számos korrupciós ügy eltussolásában, illetve kapcsolatban áll az ország szervezett bűnözői csoportjaival, valamint választási csalásokat követett el.

A Demokrata Párt az ország legnagyobb ellenzéki ereje, vezetőjük, Luizim Basha állt a tüntetések élére, ugyanakkor a képviselők azóta be sem ültek a parlamentbe, és azt ígérték, hogy mindezt nem is fogják megtenni, míg Rama a miniszterelnök.

Az Egyesült Államok nagykövetsége és az Európai Unió tiranai külképviselete is többször bírálták az ellenzéket emiatt, mindazonáltal azt is igyekeznek hangsúlyozni, hogy mindenkinek tiszteletben tartják a tüntetéshez való jogát.

A bojkottal az albán ellenzékiek nincsenek egyedül, hasonlóan cselekszenek a montenegrói és szerbiai társaik is, erről ebben a cikkben számoltunk be. Brüsszelnek nem tetszenek persze azok sem, az EU szerint antidemokratikus a tiltakozás ezen módja.

FOTÓ: Foxnews

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek