Gyorsvasút Budapest és Bukarest között? Szijjártó lelkes

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.16. 18:56

Liviu Dragnea felvetette, Szijjártó meg kifejezetten jó ötletnek tartja. Eddig csak Budapest és Kolozsvár közti távról volt szó.

Gyorsvasút Budapest és Bukarest között? Szijjártó lelkes

Marosvásárhelyen március 14-én ünnepelték március 15-ét, mégpedig azért, mert Szijjártó Péter külügyminiszter akkor ért rá. De nem ez az érdekes (persze ez is az), hanem, hogy ha már ott volt Szijjártó, akkor Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével együtt tartottak egy sajtótájékoztatót is, amin szóba került a Budapest-Kolozsvár-gyorsvasút ügye is.

A gyorsvasút tervét tavalyelőtt kezdte pedzegetni Szijjártó, kezdetben sokan fantazmagóriának tartották, de aztán a magyar kormány elkülönített egymilliárd forintot a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Így már egyáltalán nem tűnt komolytalannak.

Itt jön a még érdekesebb rész: Szijjártó most azt mondta az újságíróknak, hogy Liviu Dragnea, a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke felvetette neki, hogy a gyorsvasútnak

nem biztos, hogy Kolozsvár kellene legyen a végállomása, lehetne például Bukarest is. Szijjártó pedig lelkes lett az ötlettől.

„A kezdeti terv Budapest-Kolozsvár volt, de amikor Dragnea elnök úrral beszéltem, azt mondta, hogy ő Budapest-Kolozsvár-Bukarest útvonalat szeretne. Azt mondtam neki, ez legitim kérés volt, és miért ne, annál jobb. Otthon egymilliárd forintot, mintegy 3 millió eurót különítettünk el a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, és a közbeszerzési eljárást is meghirdetjük. Úgy vélem, hogy a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése körülbelül másfél év. Jó hír az, hogy a román kormány úgy döntött, hogy megkezdi a vitát ebben a kérdésben. Beszélgetést és folyamatos párbeszédet akarunk a határvonal és az összes technikai paraméter megismerése érdekében. Azt hiszem, ez egy sikertörténet is lehet” – mondta Szijjártó a Pénzcsinálók portál szerint.  

Szijjártó elmondta azt is, hogy Románia Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere, az emberek szoros kapcsolatban állnak egymással a két országban, és most nagyon sok időbe telik Budapestről Bukarestbe eljutni, így a gyorsvasút meg nem léte versenyhátrányt jelent Közép-Európa számára.

Budapestről a fent említett két városba eljutni vonattal valóban időigényes, Kolozsvárra hét és fél órába telik eljutni, Bukarestbe a rövidebb útvonalon, tehát Békéscsabán,Temesváron és Craiován keresztül majdnem tizenöt és fél órába.

Ezeken valóban segíteni tudna egy TGV-típusú vasút, amelyen minimum 250 km/h sebességgel haladnának a szerelvények.

Van egy másik gyorsvasútterv is a tarsolyban, az a visegrádi négyeket kötné össze Budapest-Pozsony-Brno-Varsó vonalon. Ugyanakkor a románok is építeni akarnak Bukarest-Craiova-Temesvár között, de erre kormányhatározat van egyelőre, a konkrét tervek kidolgozás még odébb van. Ez az útvonal csak azért lenne rossz, mert Székelyföld kimaradna belőle, így a magyar félnek vajmi kevés érdeke lehetne ebben.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek