Német szélsőjobboldaliak is eljöttek Orbán Viktort meghallgatni

2019.03.15. 11:26

Berlini AfD-sek is eljöttek meghallgatni a magyar kormányfőt március 15-én. Az Azonnalinak elmondták: tisztelik Orbánt, és örülnének, ha lenne kapcsolat pártjuk és a Fidesz között.

Német szélsőjobboldaliak is eljöttek Orbán Viktort meghallgatni

A Múzeum körúton lengedező rengeteg lengyel és magyar zászló mellett az Azonnali kiszúrt egy német pártzászlót is. A közvélemény-kutatásokban 12-14 százalék között szereplő, főleg a migrációellenességre építő Alternatíva Németországnak (AfD) nevű szélsőjobboldali pártnak a zászlójáról van szó.

Mint az Azonnali az AfD-sektől megtudta, egy egész busznyi német, 17 fő jött Budapestre. Önként, nem meghívásra. Ők azok, akikről csütörtök reggel a fővárosi Tagesspiegel lap megírta, hogy amikor a berlini Ostbahnhofról elindultak, fekete ruhába öltözött (vélhetően antifa) támadók kövekkel dobálták meg a buszt, mert megtudták, hogy a szélsőjobboldali párt tagjait szállítja a jármű.

Andreas Wild, az AfD berlini tartományi képviselője az Azonnalinak elmondta, azért buszoztak el Budapestre, mert nagyon tisztelik Orbán Viktorban, hogy törődik a népével, és lezárta a határokat. „Rengeteg Magyarország-rajongó van a sorainkban, tudtuk, hogy március 15-én lesz a nemzeti ünnep. Eljöttünk, hogy megmutassuk: szolidárisak vagyunk Orbánnal.”

A politikus az Azonnalinak elmondta, berlini tartományi képviselőként nem ő a felelős a párt nemzetközi kapcsolataiért, de örülne, ha lenne formális kapcsolat pártja és a Fidesz között. Kérdésünkre, miszerint

miért épp egy faágra akasztották fel a zászlót, azt felelte: ezzel nem Németország agrárországgá való visszafejlődését próbálta szimbolizálni, egész egyszerűen otthon felejtette a zászlórudat, de egy parkolóban végül rálelt egy passzoló botra.

Az AfD és a Fidesz kapcsolata leginkább a plátói szerelem fogalmával írható le. Bár a német széljobbos párt bajorországi elnöke azt állította az Azonnalinak adott tavaly őszi interjújában, hogy vannak informális kapcsolatok a két párt között, a Fidesz, pontosabban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ezt lapunknak tagadta. Az AfD társelnöke, Jörg Meuthen az Azonnalinak adott eheti, strasbourgi interjújában arról beszélt: „Az AfD-hez a Fidesz áll a legközelebb, és ezt a Fidesznek is meg kéne értenie.” És ő volt az is, aki ugyanebben az interjúban úgy fogalmazott: pártja egyelőre plátói szerelmet érez a Fidesz felé.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek