Így készülnek a britek a brexitre: kereskedelmi megállapodást kötöttek a Fidzsi-szigetekkel és Pápua Új-Guineával

Szerző: Illés Gergő
2019.03.15. 07:49

Ennyit a károgókról!

Így készülnek a britek a brexitre: kereskedelmi megállapodást kötöttek a Fidzsi-szigetekkel és Pápua Új-Guineával

Kereskedelmi megállapodást kötött az Egyesült Királyság a Fidzsi-szigetekkel, valamint Pápua Új-Guineával csütörtökön, a britek pedig még a brexit (eredetileg március 29-ére tervezett) időpontja előtt minél több hasonló egyezményt szeretnének kötni más országokkal – jelenti a Guardian.

Mit akarunk? Kereskedelmi megállapodást! Kivel akarjuk? Mindenkivel!

A brit külkereskedelmi minisztérium bejelentette: a fidzsi-szigetekiekkel és a pápuákkal kötött megállapodás értelmében továbbra is szabad lesz az onnan importált hal és cukor importja az Egyesült Királyságba.

Egyébként a britek és a két csendes-óceáni sziget közti kereskedelem évi 369 millió fontot tesz ki, mely körülbelül 136 milliárd forintot jelent.

A megállapodást – amely minden, a szigetekről importált áru esetében megszünteti a vámokat, és folyamatosan leépíti a jelenlegi, 80 százalékos vámkulcsokat a brit termékekre vonatkozóan – Liam Fox nemzetközi kereskedelemért felelős miniszter írta alá. Ugyanakkor ez csak akkor lép hatályba, amennyiben március 29-én megtörténik a brexit, és Nagy-Britannia valóban kilép az Európai Unióból: az EU-s vámunió alapfeltétele ugyanis, hogy annak tagjai egységes kereskedelempolitikát alkalmaznak a harmadik országokkal szemben, így tagállami szinten kereskedelmi megállapodásokat nem is köthet az Unió tagjaként az Egyesült Királyság.

Nagy-Britannia a brexit dátuma előtti utolsó pillanatban az összes kulcsfontosságú kereskedelmi partnerével igyekszik megállapodni: Svájccal, Chilével és a Feröer-szigetekkel például született már kereskedelmi megállapodás. A britek kulcsfontosságú partnereivel, így a Japánnal, Dél-Koreával és Törökországgal kötendő deal viszont nem fognak időben megszületni.

Mit akarunk? Brexitet! Mikor akarjuk? Később!

A megállapodás egyébként igen kényes időpontban született:

pont egy nappal azután, hogy az EU hozzáadta a Fidzsi-szigeteket (meg még tíz további államot) az adóparadicsomokat felsoroló feketelistájára.

Az ellenzéki Munkáspárt ezért rögtön kritikával is illette a dealt, egyik képviselőjük úgy fogalmazott: „a brit kereskedelem nagy része az EU-ba irányul, ezért a Fidzsi-szigetekkel és Pápua Új-Guineával kötött megállapodás nem valami nagy ügy”. A konzervatívok külkereskedelmi minisztere, Liam Fox viszont hangsúlyozta, az egyezmény még egy megállapodás nélküli brexit esetén is biztosítja a kereskedelem szabadságát.

A britek egyébként igen nehéz helyzetbe lavírozták magukat a héten: a parlament először ismét visszautasította a Theresa May-féle brexit-megállapodást, majd erre egy napra azt sem fogadták el a képviselők, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja ott az Uniót március 29-én. Csütörtökön a brexitről szóló második népszavazást utasították el Westminsterben, ugyanakkor végül nagy többséggel megszavazták a brexit elhalasztását.

A kormány eszerint kérni fogja az EU-t, hogy a tagság ne szűnjön meg a kilépésre irányuló, 50. cikk szerinti indítvány benyújtása után két évvel, azaz március 29-én. Amennyiben az EU is elfogadja a halasztást, és ha addig nem lépnek ki a britek,

ki kell írniuk májusban nekik is az EP-választást.

Ehhez ugyanakkor az Európai Tanács összes állam- és kormányfőjének egyetértése kellene.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek