Habsburg Károlyt megbüntették Ausztriában, mert használja a nemesi címét

Szerző: Techet Péter
2019.03.15. 06:28

Nyugati szomszédunknál a mai napig tilos a nemesi címek használata. Habsburg Károly honlapján mégis a „von” előtaggal együtt szerepel a neve. Bár Ausztria 2002-ben bevezette az eurót, húszezer koronát kellene fizetnie a törvény szerint.

Habsburg Károlyt megbüntették Ausztriában, mert használja a nemesi címét

A Habsburg Monarchia romjain létrejött Ausztria (először még: Német-Ausztria) 1919-ben törvényben tiltotta meg a nemesi előtagok és címek használatát. A törvény a mai napig érvényben van.

Habsburg Károlyt az egyik bécsi közigazgatási hivatal most meg is büntette hetven euróra, mert az utolsó magyar király és osztrák császár unokája a honlapján Karl von Habsburgként nevezi magát.

A sokrétű média- és kulturális vállalkozásait és tevékenységét Habsburg Károly a nemesi „von“ előtagot tartalmazó „kvh“ rövidítés alatt foglalja össze. (Habsburg többségi tulajdonos egy holland rádióban, az ukrán Kraina FM-ben, résztulajdonos két bulgáriai napilapban.)

A bécsi harmadik kerületi (Landstraße/Országút) közigazgatási hivatal az 1919-es törvényre hivatkozva rendelte el a büntetést. A probléma azonban, hogy a hivatkozott törvény még koronában adja meg a büntetési tételt: húszezer koronát vagy legfeljebb féléves szabadságvesztést rendel:

Egy 1948-as rendelkezés ugyan négyezer osztrák schillingre számolta át a koronában megadott eredeti összeget – de kérdéses, hogy lehet-e (és egyáltalán jogilag szabad-e) ezt az összeget ma euróban megadni.

A bécs-országúti magisztrátus szerint igen: négyezer schilling olyan 260 euró szerintük. De mivel Habsburg Károly nem visszaeső, ezért a hivatal végül csak hetven euróra büntette volna meg.

Igen ám, de a bécsi Közigazgatási Bíróság szerdán mégis felfüggesztette a kiszabott büntetést, mondván:

mivel a büntetési tétel a mai napig koronában van megadva, azt nem vetheti ki a magisztrátus euróban.

Amint arról a konzervatív Die Presse napilap beszámolt: Habsburg Károly tehát ugyan meg van büntetve, de a bíróság ítélete értelmében a büntetési tétel a nemesi cím használata esetén megállapíthatatlan.

Habsburg-diszkrimináció Ausztriában

Nem ez az egyetlen törvény, amely a Habsburgok és más nemesek jogait korlátozza Ausztriában.

1919-ben a szociáldemokrata kancellár, a Hitler bevonulását később melegen üdvözlő Karl Renner nyomására több másik törvény is a Habsburg-család ellen irányult. Az ún. Habsburg-törvényekkel állami tulajdonba vették a Habsburg-család vagyonának, földbirtokainak és alapítványainak nagyrészét (csak egy kicsi magánvagyonként meghatározott részt hagytak meg nekik).

Burgenlandra azonban nem vonatkozott e törvény: ott a nemesség – mint például az Esterházyak – megtarthatta ezért a vagyonát, és elvileg még a nemesi címeit is használhatta. Az új osztrák állam ezzel akarta ugyanis megnyerni magának a korábban Magyarországhoz tartozó rész arisztokráciáját. 2008 óta azonban hivatalosan Burgenlandra is kiterjesztettek minden, a nemeseket érintő jogkorlátozást.

Az 1920-as osztrák alkotmány, amelynek egyik kidolgozója a neves jogfilozófus Hans Kelsen volt, a Habsburg-család tagjait el is tiltotta attól, hogy az országban államfői posztot tölthessenek be.

A passzív választójogtól az alkotmány mindenkit eltiltott, akinek a családjában koronás fők voltak vagy vannak.

A tiltás ellen egy egykori zöldpolitikus, Ulrich Habsburg-Lothringen tiltakozott nagyon, aki 2010-ben el is akart volna indulni az államfő-választáson. Végül nem a törvény, hanem a megfelelő számú támogató aláírás miatt nem tudott indulni.

2011-ben aztán feloldotta az osztrák parlament a Habsburgokat és bármely uralkodó család tagjait érintő jogkorlátozást, azaz

most már elvileg indulhatna egy Habsburg is az osztrák államfőválasztáson. Bár a nemesi rangját továbbra se használhatná.

Ha érdekel, hogyan viszonyulnak a bécsiek ma a Habsburgokhoz, nézd meg az Azonnali március 15-i videóját!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek