Hiába az állam tartja fenn őket, az önkormányzatnál kalapoznak pénzért a ceglédi tűzoltók

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.14. 15:42

Elfogtunk egy levelet: hiába az állam a katasztrófavédelem, így a tűzoltóságok fenntartója, a katasztrófavédelem ceglédi kirendeltsége az önkormányzatoktól kér segítséget, mert rosszak a munkakörülmények, nincs pénz eszközökre. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint viszont minden rendben van.

Hiába az állam tartja fenn őket, az önkormányzatnál kalapoznak pénzért a ceglédi tűzoltók

Bár az állam a felelős a katasztrófavédelem – így az alá tartozó tűzoltóság fenntartásáért is –, mégis

a helyi önkormányzatoktól kért segítséget a tűzoltók munkakörülményeinek javítására Cegléd katasztrófavédelmi kirendeltsége január végén – derült ki egy, az Azonnali birtokába jutott levélből,

amit a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség írt, amely alá a tűzoltóparancsnokság is tartozik.

„A jelenleg fennálló munkafeltételek javítása, a műszaki eszközeink fejlesztése, új eszközök beszerzése érdekében az önkormányzat lehetőségeihez mért anyagi, tárgyi támogatását kérem Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség részére, ezen kirendeltség szerves részeként a Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon dolgozó állomány munkakörülményeinek, feltételeinek javítására” – áll a levélben pontos összeg említése nélkül.

Nem tudni, hogy mennyi pénzre lenne szükség

Az Azonnali kereste az ügyben az érintetteket, ám a Ceglédi Katasztrófavédelmi Kirendeltség nem reagált kérdéseinkre, így nem tudtuk meg, mennyi plusz forrásra lenne szükségük dolgozóik munkakörülményeinek javítására, és azt sem, mennyire látják alulfinanszírozottnak kirendeltségüket. 

Érdemi választ a fenntartó Belügyminisztériumtól sem kaptunk, ezért nem reagáltak azon kérdésünkre sem, hogy mennyi pénzre lenne szükségük ahhoz, hogy minden kirendeltségen megfelelően lehessen javítani a munkakörülményeken. Helyette annyit írtak, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (PMKI) fog válaszolni kérdéseinkre.

A PMKI ugyan valóban reagált az Azonnali megkeresésére, ám több kérdésünkre így sem kaptunk választ.

Például nem tértek ki arra – így nem is cáfolták –, hogy helytálló-e az Azonnali azon értesülése, hogy nem csak a ceglédi, de az összes többi Pest megyei kirendeltség is hasonló segítségkérő levelet írt az önkormányzatoknak.

Azt is hiába kértük: írják meg, mekkora költségvetésből gazdálkodik az igazgatóság éves szinten, és abból mennyit fordítanak az egyes kirendeltségekre.

A fenntartó szerint minden rendben van

A PMKI válaszában azt hangsúlyozta: költségvetésük teljeskörűen fedezi a kirendeltségei és tűzoltó-parancsnokságai feladatellátásához szükséges dologi és személyi kiadásokat. A PMKI azt is írta: az elmúlt években a működési feltételeket illetően érzékelhető javulás, számos fejlesztés történt, például a megye új tűzoltói felszerelésekkel, valamint új gépjárművekkel is gazdagodott. Hozzátették: két kirendeltségük, köztük a ceglédi is sikeresen pályázott egy energiaracionalizálási programra, amelynek köszönhetően mindkét ingatlan esetében hamarosan nagymértékű felújítás kezdődhet meg.

„Mindebből következően a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem kért a Belügyminisztériumtól többlettámogatást” – írták.

Az Igazgatóság válaszának további része azt sorolja, a gépjárműtechnikai fejlesztés keretében 2018-ban kaptak egy magasból mentőt, egy vízszállító különleges szert, továbbá tizenkét gépjárművet kaptak. Két kirendeltségükön felújították a szociális helyiséget, míg egy másikon a tetőszerkezeti napkollektor rendszerét újították meg. 

A ceglédi kirendeltség kapcsán azt emelték ki, 2012 óta folyamatos a kirendeltség és és a tűzoltóságnak a fejlesztése: kialakítottak irodákat, körleteket, felújították a vizesblokkokat és a villanyvezetékeket, részben a szennyvízvezetékeket és a konyhát is, most pedig az épület klimatizálásán dolgoznak.

Keveslik a tűzoltóbéreket

Január végén az Egységes Tűzoltó Szakszervezet közleményben jelezte: leszakadóban vannak a tűzoltóbérek. „Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy hét éves tapasztalattal bíró tűzoltó ennek töredékét, 160 ezer forint körüli összeget visz haza” – írták. 

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek