A 156 millió tonnás összes tejtermelés kétharmada sajt- és a vajkészítésre megy el.
Ma hozta nyilvánosságra az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a tagállamok 2017-es tejipari teljesítményét bemutató adatokat. Eszerint a tavalyit megelőző évben összesen 156,9 millió tonna – túlnyomó többségében tehén – tejet állítottak elő az Unió gazdaságai. Meglepő módon azonban ennek a mennyiségnek csak alig több mint tizede kerül reggeli italként a polcokra. Az előállított tej 37 százalékából sajt, 29,3 százalékából vaj lesz. De
A fermentált és savanyított tejtermékek, így a kefír vagy a különböző joghurtok 4,2, míg a tejpor és az élelmiszerek fehérjedúsítására használt tejfehérjekoncentrátum-porok a tejfelhasználás 3 százalékáért felelnek.
A sajtgyártók közül egyébként az elsők a németek, 2,2 millió tonnával. Őket a franciák (1,9 millió tonna) és az olaszok (1,3 millió tonna) követik. Egy kilogramm félkemény (gouda, edami, trappista) sajt előállításához, fajtától függően, átlagosan 10 liter tejre van szükség – minél lágyabb a sajt, annál kevesebb tej kell hozzá.
A legnagyobb tejtermelők az EU-ban jelenleg sorrendben Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság. Hárman együtt az összes tejtermelés 46,3 százalékáért (GER: 20,6, FRA: 15,9 és GBR: 9,8) felelősek. Ők hárman globálisan is a tíz legnagyobb tejtermelő közöttt vannak.
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.