Negyvenhét évvel a véres vasárnap után végre bíróság elé állítják az egyik elkövetőt

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.14. 14:16

Az észak-írországi polgárháború legtöbb civil halálos áldozatot követelő incidense által okozott sebek máig nem gyógyultak be.

Negyvenhét évvel a véres vasárnap után végre bíróság elé állítják az egyik elkövetőt

Az észak-írországi főügyészség mai döntése alapján az igazságszolgáltatás előtt kell felelnie a csak „F”-katonaként emlegetett egykori brit egyenruhásnak az 1972. január 30-án történt sortűzben való részvételéért. A véres vasárnapként elhíresült incidens során tizennégy ír katolikus tüntető vesztette életét az észak-írországi Derryben, miután a forrongó régióban szolgáló brit fegyveres erők tüzet nyitottak a demonstrálókra. A vád szerint „F”-katona két férfit meggyilkolt és további négy esetében gyilkossági kísérletet hajtott végre.

A U2 IKONIKUS DALA A 47 ÉVVEL EZELŐTT TÖRTÉNT VÉRES ESEMÉNYEKRE EMLÉKEZIK

Az angol sajtó megszólaltatta az egyik áldozat családtagját is, aki elmondta, hogy megkönnyebbültek a döntés hatására, de sajnálják, hogy

a többi áldozat családja nem kapott elégtételt. Az „F”-katona által elkövetetten túli gyilkosságok esetében ugyanis a hatóság nem talált elegendő bizonyítékokat ahhoz, hogy eljárást indítsanak.

A sortűz ügyében korábban két viszgálóbizottságot is felállított a brit törvényhozás. Az első, 1980-ban felmentte a brit katonákat. A másik 1998-ban, Tony Blair kormányzása alatt indult vizsgálat 2010-ben fejeződött be azzal az eredménnyel, hogy a véres vasárnap során elkövetett gyilkosságok semmivel sem igazolhatóak, így kezdeményezték, hogy a rendőrség bűnügyi eljárást indítson az ügyben. Kilenc év kellett ahhoz, hogy az ügyészség is kimondja, hogy az egyik feltételezett elkövető bíróság elé állítható.

David Cameron korábbi brit miniszterelnök a 2010-ben nyilvánosságra hozott jelentés hatására egyébként bocsánatot kért az áldozatoktól.

A jelenlegi kormányt viszont láthatóan nem igazán érdeklik az áldozatok családtagjainak érzései. Gavin Williamson védelmi miniszter kijelentette, hogy teljes jogi segítséget nyújtanak az eljárás során „F”-katonának, és szociális támogatásban is részesítik. Mint fogalmazott: tartozunk azoknak a katonáknak, akik bátorsággal szolgáltak, hogy békét hozzanak Észak-Írországnak.

Hogy mennyire hozott békét „F”-katona Észak-Írországnak, az igencsak kérdéses. Főleg a jelenlegi politikai helyzetben, ahol a brexit miatt újra felszínre kerültek azok a félelmek, miszerint az Egyesült Királyság Európai Unióból történő távozásával akár újra bevezethetnék a határellenőrzést az Ír-szigeten, melynek elkerülése az észak-írországi konfliktust lezáró nagypénteki megállapodás egyik sarokpontja.

A brexit kapcsán a brit parlament keddi és a szerdai szavazásai ellenére még mindig több a kérdés, mint a válasz, de jelenleg úgy tűnik, hogy az észak-írországi határellenőrzés kérdését sikerült átmenetileg megnyugatatóan rendezniük.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek