Macront vagy a liberálisokat választja a Momentum? Fekete-Győr András válaszol

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.13. 17:57

Elég meredeknek érezné Fekete-Győr András, ha Macronék és az ALDE jövőbeli pártszövetsége gajra menne azért, mert egy multinacionális cég 12 ezer eurós támogatást adott az ALDE-nak.

Macront vagy a liberálisokat választja a Momentum? Fekete-Győr András válaszol

„Nem tervezünk kilépni az ALDE-ból” – nyilatkozta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke az Azonnalinak arról, hogy úgy tűnik: Emmanuel Macronék nem hajlandóak az EP-választást követően a liberális frakcióhoz csatlakozni. A Momentum helyzete azért érdekes, mert ők tavaly november óta tagjai az ALDE pártcsaládjának, ám emellett intenzíven építik kapcsolataikat Macronékkal is.

Mint megírtuk, kedden derült ki: az ALDE több multinacionális cégtől, az Ubertől, a Walt Disneytől, a Googletól, illetve a génmódosított vetőmagokat előállító Monsantótól is elfogadott pénzbeli támogatást. Emiatt Emmanuel Macron pártja, az En Marche kijelentette: biztosan nem csatlakoznak a liberális ALDE-frakcióhoz az Európai Parlamentben a májusi választás után.

Fekete-Győr András szerint viszont nem nagyon van mit értékelni azon, hogy az ALDE támogatást fogadott el a multinacionális cégektől, ő részéről teljesen semleges állásponton van a kérdésben. Ugyanis az uniós szabályok lehetővé teszik minden pártcsaládnak, hogy elfogadjanak adományozóként évente legfeljebb 18 ezer eurót. A mezőgazdasági termékekkel foglalkozó Monsanto pedig ezen összeghatáron belül, 12 ezer euróval támogatta az ALDE-t. Ráadásul a liberális frakció azt is kijelentette, a jövőben nem fogadják el a multik adományait.

Felvetésünkre, hogy az se zavarja-e, hogy egy olyan cég támogatta az ALDE-t, amit világszerte kritizálnak, a Momentum elnöke úgy reagált:

nem lát kivetni valót abban, hogy a Monsanto támogat bárkit is.

Elmesélte: mikor Amerikában járt, génmódosított terményeket kínáló kukorica- és szójafarmokat is meglátogatott. Ott arról beszéltek neki, az unióban az agrárszektor nagyon versenyképtelen lesz a jövőben, ha ezt a technológiát nem veszi át. „Nem vagyok agrárszakértő, csak azt mondom, hogy ebben a kérdésben azért van vita. És bár mi magyarok és európaiak nem szeretjük a GMO-termékeket, a világ más részén ez nem így van” – tette hozzá.

A Momentum egyébként soha nem fogadott el multinacionális cégektől támogatást, ez fel se merült, meg sem keresték őket, ráadásul Magyarországon a törvények lehetővé sem teszik, hogy a vállalatok pártokat támogassanak.

Macron vagy ALDE? ALDE vagy Macron?

És hogy mit csinál a Momentum, ha sikerült képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe úgy, hogy közben Macron pártja megszervez egy teljesen új frakciót? Fekete-Győr szerint erre a kérdésre most lehetetlen válaszolni. „Mindenki és minden szereplő kivár a május 26-ai választásig. Nézzük meg, hogy nekik mennyi képviselőjük lesz, az ALDE-nak mennyi lesz és nekünk mennyi lesz” – mondta.

Fekete-Győr úgy érzi, hogy a Momentum nyitott arra, hogy az ALDE-pártcsaládot tágítsa, és esetlegesen egy új progresszív, centrista, pro-európai politkai erőt hozzanak létre Macronékkal közösen. „Ennek az elképzelésnek van jövője”. Fekete-Győr tudomása szerint erre vonatkozóan vannak is tervek folyamatban. „Bár én személyesen Macront nem ismerem, azt azért tudom, hogy ők valami ilyesmiben gondolkodnak. Az ALDE pedig nyitott erre, igaz, nekik ez egy fokkal kényelmetlenebb lenne, hiszen valami újba vágni mindig nagyobb kihívás”.

A felvetésre, hogy vajon ez a terv annak a fényében is áll, hogy az En Marche választási kapmányfőnöke szerint az ő törvényhozóik nem ülnének olyanok mellé, akik az ALDE-hoz hasonló finanszírozással ki vannak békülve, Fekete-Győr úgy reagált: szerinte igen. Ugyanakkor leszögezte: ebben nyilván nem ő, hanem a francia elnök és a pártja az illetékesek.

„Azért én elég meredeknek érezném, ha egy jövőbeli pártszövetség gajra menne egy cég 12 ezer eurós támogatása miatt, hiszen vannak ennél súlyosabb dolgok is az életben meg a politikában”.

Az LMP EP-listavezetője, Vágó Gábor közleményben mondta el, hogy szerinte annyira nem is meglepő ez a kapott pénzt egy olyan EP-ben, ahol 20 ezer lobbista jut közel 700 képviselőre, és azért van szükség minél több zöld politikusra a parlamentben, mert az európai zöldek teljes mértékben ellenzik „a lobbisták brüsszeli és strasbourgi uralmát”.

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek