Izrael szerint a katalánok politikai célokra használták fel a holokausztot

Szerző: Fekő Ádám
2019.03.13. 19:38

Egy katalán képviselő Anne Franktól idézett egy katalán szolidaritást képviselő sárga szalag kíséretében, Izrael nagykövetsége azonnal elítélte.

Izrael szerint a katalánok politikai célokra használták fel a holokausztot

Izrael spanyolországi nagykövetsége szégyennek nevezte, hogy a katalán kormány politikai hasznoszerzés céljából használt fel egy idézetet Anne Franktől. A madridi székhelyű iroda szerint egyszerűen nem lehet politikai okokból példálózni a holokauszttal, márpedig az, hogy Anne Frank idézetét és képét tette ki a katalán politikus Elsa Artadi Twitterre a bebörtönzött katalán vezetőkre emlékeztető sárga szalag kíséretében egyértelműen ennek számít. 

„Nem lehetett véleményünk. Az embernek meg lehet mondani, hogy tartsa a száját, de ez nem akadályozza meg, hogy véleményed legyen. Senkinek nem szabadna megtiltani, hogy elmondja, amit gondol” – szól az idézet.

Artadi szerint ez a szöveg nagyon aktuális volt a héten kedden attól az Anne Franktől, aki épp aznap vesztette 69 éve életét tífuszben egy koncentrációs táborban. Az ízlésen amúgy lehet vitatkozni, de azon nem, hogy Artadi a tényekben tébedett: Anne Frank halálának nem a 69., hanem a 74. Évfordulója volt a héten. 

Jelenleg tizenkét kalatán vezető vár tárgyalására Madridba azért, mert valamilyen formában részt vett Katalónia elszakadási kísérletében 2016-ban. Akkor egy népszavazást is tartottak, amit senki nem ismert el, a spanyol rendőrök pedig többször is megpróbálták szétverni az egészet. 

via Guardian

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek