Tajani: Orbán a barátom, de még én se tudom, hogy kizárják-e

Szerző: Techet Péter
2019.03.12. 15:03

Lehet azért Orbánnal komolyan beszélni, mondta az Európai Parlament olasz néppárti elnöke Strasbourgban az Azonnalinak.

Tajani: Orbán a barátom, de még én se tudom, hogy kizárják-e

Kedden a strasbourgi parlament vendége volt Peter Pellegrini szlovák szocdem miniszterelnök. Antonio Tajanival tartott sajtótájékoztatóján – a szokásos EU-párti tiszteletkörök és közhelyek után – a szlovák politikus elmondta: noha sok vitája van magyar kollégájával, de éppen a menekültkérdés tekintetében egyetért Orbánnal.

Tajaninak nem Orbán, hanem a kínai gyarmatosítás most a legfőbb gondja

Antonio Tajani , az EP néppárti elnöke a sajtótájékoztatón kitért a Fideszt és Orbánt érintő kérdések elől. Inkább arról beszélt, mennyire veszélyesnek tartja „a kínai gyarmatosítást Európában“. Apropót az szolgáltatott, hogy felmerült a napokban az olasz sajtóban: a trieszti kikötőt (de akár a genovait is) megvennék a kínaiak.

Tajani ennek kapcsán nagyon bírálta az úgynevezett szuverenista köröket, mert szerinte azok kiszolgáltatják Európát az amerikai, orosz vagy kínai érdekeknek. Tajani azt tanácsolja ezért: legyünk az európai szuverenitás hívei.

„Milyen szuverenista az, aki felteszi a kezét a kínai gyarmatosítás előtt?”

„Orbán a barátom“

A sajtótájékozató után Tajani még olasz újságíróknak külön nyilatkozott, ide az Azonnali is bejutott. Persze a fő téma itt is a trieszti kikötő ügye volt.

Kérdésünkre viszont, hogy miként viszonyul a Fidesz lehetséges kizárásához a Néppártból, Tajani először arra hivatkozva, hogy ő a parlament elnökeként e kérdésben semleges, nem akart válaszolni.

De végül elmondta:

mind ő, mind a Forza Italia (a Néppárt olasz tagpártja) azt szeretnék, hogy a Fidesz maradjon a Néppárt része. „Orbán a barátom, lehet vele azért komolyan beszélni“.

A megoldás szerinte az, hogy Orbán teljesítse Manfred Weber kéréseit, és így bent maradhat a Néppártban. Azt azonban Tajani se tudta megmondani, hogy lesz-e kizárás, ugyanis

„a Néppárt nagyon megosztott a kérdésben“.

Tajani az olasz belpolitikáról is beszélt, ahol ma a jobboldalt éppen nem a Néppárt-tag Forza Italia fogja össze. Tajani mégis bízik abban, hogy Matteo Salvini Legája visszatér a jobbközépre. Tajani szerint az olasz belpolitikai válságra az új választás lenne a megoldás, mert így „lehetne megszabadulni ettől a borzasztó Öt Csillagtól“.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek