Sebastian Kurz európai embere szerint Trócsányi László nem lehet EU-biztos

Szerző: Techet Péter
2019.03.12. 17:25

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti listavezetője az Azonnalinak is megerősítette: Trócsányi László a politbürózó beszólása után végleg alkalmatlan egy EU-biztosi posztra.

Sebastian Kurz európai embere szerint Trócsányi László nem lehet EU-biztos

Mint ismert, Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki a Fidesz EP-listáját vezeti, nemrég keményen beszólt az Európai Bizottságnak, amelyet a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva az egykori szovjet kommunista párt Politbürójához hasonlított. Ezzel gyakorlatilag Navracsics Tibor fideszes magyar biztost is „PB-tagsággal“ vádolta meg.

Trócsányi kijelentése kiverte a biztosítékot az európai konzervatívok között is.

Az Európai Néppártban jelentős súllyal bíró, eddig alapvetően nem Orbán-ellenes Osztrák Néppárt (ÖVP) európai parlamenti listavezetője, Othmar Karas azt mondta a mai Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (kijelentését nyitóoldalon hozta a német lap), hogy

„aki az EU-t kommunista elnyomó szervezetekkel hasonlítja össze, az láthatóan nem érkezett meg az EU-ba“.

Trócsányi kapcsán, akiről sejteni lehet, hogy nem egyszerű képviselőnek, hanem EU-biztosnak menne Brüsszelbe, Karas azt mondta a német konzervatív napilapban:

„nem tudom elképzelni, hogy az Európai Néppárt megszavazzon egy ilyen embert [mármint Trócsányit] EU-biztosnak“.

Kedden az ÖVP európai parlamenti delegációjának ülése után az Azonnalinak is röviden nyilatkozott Othmar Karas. Szerinte „elfogadhatatlan“, amit Trócsányi mondott.

Az ÖVP-s politikust személyesen „eléggé idegesítik“ már ezek a folyamatos budapesti beszólogatások.

Hogy azonban mindez elvezet-e a Fidesz kizárásához, azt ő sem tudta (vagy akarta) megmondani. Tekintve, hogy az ÖVP hivatalosan – noha Sebastian Kurz látványosan távoltartja magát a kezdetektől Orbántól – a Fidesz mellett áll ki.

Ténylegesen azonban a magyar kormánypártnak régóta már a kisebbik, szélsőjobboldali bécsi kormánypárttal, az FPÖ-vel jók a kapcsolatai – amint azt Paul Lendvai is nyilatkozta nemrég az Azonnalinak.

Az Európai Parlament épületében amúgy a keddi napon Trócsányi Lászlót is lehetett látni, amint Paczolay Péternek, Orbán Viktor egykori római nagykövete és az Európai Emberi Jogi Bíróság jelenlegi bírájának, valamint pár felkokárdázott embernek a társaságában fel-le mászkált.

FOTÓ: Európai Parlament

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek