Se óvodába, se iskolába nem mehetnek azok a gyerekek Olaszországban, akik nincsenek beoltva

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.12. 19:15

Akár 150 ezer forintnak megfelelő összegű pénzbüntetést is kiróhatnak a szabályt megsértő szülőkre.

Se óvodába, se iskolába nem mehetnek azok a gyerekek Olaszországban, akik nincsenek beoltva

Ma lépett életbe az az új törvény Olaszországban, mely értelmében

akár 500 euróra (157 ezer forint) is büntethetik azokat a szülőket, akik a kötelező védőoltások megtagadása ellenére iskolába küldik a gyermekeiket.

Az óvodáskorúak nevelői nem kapnak pénzbírságot, de tőlük is megtagadhatják, hogy gyerekeik belépjenek az oktatási intézményekbe.

Az új szabályozás éles váltást jelent az olasz kormány politikájában. A kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) korábban teret adott az oltásellenes mozgalom híveinek is, de tavaly nyár óta új tárcavezetője van az egészségügyi minisztériumnak. Giula Grillo (nem rokona az M5S egyik emblematikus alakjának, Beppe Grillonak) egyik

első intézkedései között szerepelt, hogy újra kötelezővé tette a védőoltásokat a gyerekek számára.

Az oltásellenes mozgalom megerősödése miatt az utóbbi években rendre felütötte a fejét a kanyaró Olaszországban. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO adatai szerint

az összes Európában regisztrált megbetegedés negyede Olaszországban történt.

A kanyarójárványok drasztikus csökkenéséhez átlagosan a lakosság legalább 95 százalékának immunizációjára van szükség. Ez az arány a 2015-ben született gyerekek között csupán 87 százalék volt egy éves korukra. A legfrisseb statisztikák alapján az idén immár negyedik életévüket betöltő olasz gyerekek 94 százaléka megkapta a szükséges védőoltásokat, a közelmúltbeli szigorítás hatására.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek