+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 12. kedd, 19:15
Akár 150 ezer forintnak megfelelő összegű pénzbüntetést is kiróhatnak a szabályt megsértő szülőkre.

Ma lépett életbe az az új törvény Olaszországban, mely értelmében

 

akár 500 euróra (157 ezer forint) is büntethetik azokat a szülőket, akik a kötelező védőoltások megtagadása ellenére iskolába küldik a gyermekeiket.

 

Az óvodáskorúak nevelői nem kapnak pénzbírságot, de tőlük is megtagadhatják, hogy gyerekeik belépjenek az oktatási intézményekbe.

 

Az új szabályozás éles váltást jelent az olasz kormány politikájában. A kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) korábban teret adott az oltásellenes mozgalom híveinek is, de tavaly nyár óta új tárcavezetője van az egészségügyi minisztériumnak. Giula Grillo (nem rokona az M5S egyik emblematikus alakjának, Beppe Grillonak) egyik

 

első intézkedései között szerepelt, hogy újra kötelezővé tette a védőoltásokat a gyerekek számára.

 

Az oltásellenes mozgalom megerősödése miatt az utóbbi években rendre felütötte a fejét a kanyaró Olaszországban. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO adatai szerint

 

az összes Európában regisztrált megbetegedés negyede Olaszországban történt.

 

A kanyarójárványok drasztikus csökkenéséhez átlagosan a lakosság legalább 95 százalékának immunizációjára van szükség. Ez az arány a 2015-ben született gyerekek között csupán 87 százalék volt egy éves korukra. A legfrisseb statisztikák alapján az idén immár negyedik életévüket betöltő olasz gyerekek 94 százaléka megkapta a szükséges védőoltásokat, a közelmúltbeli szigorítás hatására.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás