Monsanto, Uber, Google, Walt Disney: mindannyian anyagilag támogatják az európai liberális pártcsaládot

Szerző: Techet Péter
2019.03.12. 18:20

Marine Le Pennek igaza volt: az európai liberálisokat összefogó ALDE jelentős támogatásokat kap multinacionális cégektől, így például a génmódosított élelmiszereket előállító Monsantotól.

Monsanto, Uber, Google, Walt Disney: mindannyian anyagilag támogatják az európai liberális pártcsaládot

Pár napja a francia RTL rádió vendégeként Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke azt állította, hogy „Macron pártcsaládját” a Monsanto és más multinacionális cégek pénzelnék.

Mostanra kiderült: Le Pennek igaza van. Egyetlen tévedése, hogy Macron hivatalosan (még) nem része az európai liberálisokat, köztük a magyar Momentumot összefogó ALDE-pártcsaládnak. Viszont tény és való:

az európai liberálisok 2018-ban 122 ezer eurót (38,4 millió forint) kaptak nyolc különböző multinacionális cégtől.

Ezek között volt a Monsanto, a Bayer vagy a környezetszennyező permetezőanyagokat előállító svájci Syngenta. De a Walt Disney, az Uber és a Google is annyira fontosnak találta az ALDE-t, hogy például a tavalyi madridi kongresszus egy részét is ők finanszírozták.

Cserébe az ALDE a multinacionális cégek képviselőinek, PR-osainak adott terepet, hogy szakmainak álcázott vitákban mondhassák el véleményüket.

Franciaországban, ahol a pártok magáncégek általi támogatása (ellentétben például a németekkel) teljességgel tilos, eléggé kiverte ez a hír a biztosítékot – ráadásul nem csak Marine Le Pen híveinek körében, de a baloldalon is.

Összességében persze a pénz, amit az ALDE kapott, elenyésző a pártcsalád összköltségvetésében: tavaly három és fél millió euróból gazdálkodhatott a liberális pártcsalád, ezen belül

a multinacionális vállalatoktól kapott 122 ezer euró valóban nem óriási.

A francia baloldali lapok, mint a Le Monde vagy a Libération, azonban attól tartanak, hogy ezzel igenis lobbitevékenységet fejtettek ki e cégek EP-képviselők között.

Marine Le Penék európai pártcsaládjának van is joga ezen felháborodni: a Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) frakció, amely a szélsőjobboldali képviselőket fogja össze, nulla eurót kapott az összesen félmillió eurós büdzséjéhez.

Annál népszerűbb viszont a másik EU-kritikus frakció, a Konzervatívok és Reformerek (ECR) a multinacionális tőke számára: a lengyel PiS-t, a brit torykat vagy a cseh ODS-t magába foglaló pártcsalád százezer eurót kapott, ami ugyan kevesebb, mint a liberálisok támogatottsága, de majdnem duplája annak, amit az Európai Néppártnak juttattak a nagy vállalatok.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek