Különgépet küldenek Irakba a dzsihadisták gyerekeiért a tádzsikok

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.12. 20:30

Az Iszlám Államhoz csatlakozott nők gyermekei tucatjával raboskodnak anyjaik mellett.

Különgépet küldenek Irakba a dzsihadisták gyerekeiért a tádzsikok
A tádzsik kormány hazavinné az összes olyan kiskorú állampolgárárt, akinek valamelyik szülője szíriai vagy iraki börtönökben raboskodik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet működésében való részvétel miatt

adta hírül az RFE/RL. A tervek szerint a közeljövőben különgépet küldenek Bagdadba, hogy hazavigyék azt a 75 gyermeket, akinek a közel-keleti országban raboskodó szülője hozzájárult ehhez.

Tádzsikisztán iraki és kuvaiti nagykövete, Zubaidullo Zubaidzoda a statisztikákat ismertetve elmondta, hogy jelenleg 43 tádzsik állampolgárságú dzsihadista nőt, és hozzájuk tartozó 92 gyermeket tartanak fogva Irakban. A tádzsik diplomatáknak 17 gyermek esetében nem sikerült elintézniük a szülői beleegyezést. Az anyák többek között arra hivatkoztak, hogy még túl kicsik a gyerekeik, vagy nincsen olyan családtagjuk Tádzsikisztánban, aki vállalná a nevelésüket.

Akadt azonban olyan nő is, aki nem akarta visszaküldeni egy nem eléggé vallásos országba a csemetéjét.

A hivatalos adatok alapján a közel 9 milliós lakosságú Tádzsikisztánból kétezer radikális csatlakozott az Iszlám Államhoz. Közülük csak valamivel több, mint száz fő tért haza a túlnyomórészt muszlim vallású közép-ázsiai országba.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek