Weber ajánlatot tesz: Bajorország finanszírozná a CEU egyes tanszékeit

Szerző: Pintér Bence
2019.03.12. 07:57

Manfred Weber néppárti csúcsjelölt azt javasolja, hogy a bajor állam szálljon be a CEU „megmentésébe”.

Weber ajánlatot tesz: Bajorország finanszírozná a CEU egyes tanszékeit

A müncheni műszaki egyetemmel és a bajor állammal együttműködésben venné ki a részét a CEU megmentéséből Manfred Weber, az Európai Néppárt bajor jelöltje a következő Európai Bizottság vezetésére. Az Augsburger Allgemeine bajor napilapnak maga a CSU-s politikus mondta, hogy kedden Budapesten egy a bajor kormánnyal már egyeztetett, konkrét ajánlatot visz a CEU-t vezető Michael Ignatieffnek.

„Segíteni szeretnék a CEU-nak, hogy találjon lehetőségeket a folytatásra" – fogalmazott Weber. Állítása szerint Bajorország több tanszék finanszírozását is átvállalná, olyanokat, amik „a kormányzás témáját tanulmányozzák a politika, a gazdaság, a társadalom és a technológia metszéspontjaiban” (hogy a CEU-n ez kikre illik rá leginkább, itt lehet találgatni).

Egész pontosan két tanszék finanszírozását vállalná magára a bajor tartomány, egy harmadikat pedig egy alapítványon keresztül pénzelnének.

(A hvg.hu katedrák, vagyis oktatói állások finanszírozásaként fordította a szöveget, a Lehrstuhl azonban a magyar fogalmak szerint tanszéket jelent: Németországban egy professzor kap egy, körülhatárolt tudományterülettel foglalkozó tanszéket, ahol aztán más oktatók és tudományos munkatársak is dolgoznak beosztottként.)

A koordinációt a legjobb németországi műszaki egyetemként számontartott müncheni műszaki egyetem (TU München) végezné. „A tudomány szabadsága alapvető fontosságú az EU számára. Örülök, hogy a TU München felkarolta a kezdeményezésemet” – fogalmazott Weber.

Weber még tavaly vörös vonalként jelölte meg a CEU elüldözését, majd amikor végül a CEU végül az ellehetetlenülés megelőzése érdekében a bécsi költözés mellett döntött, nem lépett semmit. Most, amikor terítéken van a Fidesz kizárása a Néppártból, ismét előkerült a CEU ügye, mint Weber egyik feltétele Orbánnak: ha az egyéb kérések mellett biztosítja az egyetem szabad működését a magyar kormányfő, akkor maradhat a pártcsaládban. Ezekről a feltételekről, illetve a kizárás ügyéről fog tárgyalni a magyar kormányfővel Weber kedden Budapesten.

A csúcsjelölt feltételeire egyelőre csak a Kormányinfón reagált Gulyás Gergely, kifejtve, hogy a CEU nem is költözött el Budapestről, így el sem üldözhették őket. Ignatieff azonban erre reagálva elmondta: 2019. január elsejével a magyar kormányzat saját törvénye, a lex CEU értelmében az intézmény nem vehet fel új diákokat, ami azt jelenti, hogy elüldözték az egyetemet.

Van egyébként már olyan magyar egyetem, amelynek fenntartója a bajor állam: a német akkreditációval is rendelkező budapesti Andrássy Egyetemet közösen tartja fenn Magyarország, Ausztria, Németország, valamint két németországi tartomány, Baden-Württemberg és Bajorország.

FOTÓ: Manfred Weber / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek