Kifütyülték a koszorúzó Jobbikot és LMP-t az autonómiáért tüntető székelyek

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.11. 15:00

Már arról is cikkeztek, hogy Gyöngyösi Mártont a román csendőröknek kellett kimenteni a székelyek haragja elől, de miután megkérdeztük Gyöngyösit, kiderült, hogy ez nem igaz. Csak kifütyülték, de ez sem esett neki jól. A jobbikos politikus ígéri: akkor is el fog menni minden évben a székely szabadság napjára, ha mostantól mindig kifütyülik, mert neki az autonómia ügye fontos. A Fidesz ott se volt a rendezvényen.

Kifütyülték a koszorúzó Jobbikot és LMP-t az autonómiáért tüntető székelyek

Gyöngyösi Márton jobbikos frakcióvezető, a párt elnökhelyettese vasárnap a székely szabadság napja nevű rendezvényen vett részt az erdélyi Marosvásárhelyen, ahol meg is koszorúzta a székely vértanúk emlékművét. Az eseményt 2012 óta minden évben megszervezi a Székely Nemzeti Tanács nevű szervezet, ami mást már nagyon nem is csinál, mint évente egyszer (max kétszer) autonómiát követel, illetve az Európai Bizottságnak petíciózik.

Szóval erre az eseményre ment el Gyöngyösi, és egy marosvásárhelyi sajtóbeszámoló szerint a román csendőröknek kellett kimenekíteni a tömegből, mert a székelyek majdnem megverték, csak azért úszta meg, mert ott volt vele a gyereke is. Később aztán ugyanez a hírforrás módosította az események leírását, hogy mégsem volt ennyire paprikás a helyzet, némi összeszólalkozás volt csupán a körülállók és a képviselő között, a csendőr meg csak odament megkérdezni, hogy minden rendben van-e. 

Mindez a vonuláson történt, ugyanis van egy jó hosszú útszakasz, amit az autonómiatüntetők és megemlékezők bejárnak a megemlékezés helyszínétől, a Postaréttől a prefektusi hivatalig. A téren beszédek hangzanak el, majd koszorúzás zajlik.

Az egybegyűlteknek azonban nem tetszett, hogy a Jobbik is koszorúzni szeretne, ezért hangos füttyszó és pfujolás fogadta őket, és ugyanerre a sorsra jutott az LMP-társelnök Keresztes László Lóránt is.

Gyöngyösi: Örüljenek, hogy elmentem!

„Volt egy összeszólalkozás, de erősen barokkos túlzás, hogy ennél több lett volna” – mondta az Azonnalinak Gyöngyösi Márton az esetről. „A megemlékezésen 2013 óta rendszeresen részt szoktunk venni, jelenleg is csak két országgyűlési párt képviselői voltak ott, mi és az LMP, most eléggé meglepő módon elhangzott egy-egy szórványos fütty és búgás, ez pedig teljesen méltatlan, és úgy gondolom, hogy

emiatt nem nekem kell magyarázkodnom, hanem a jelenlevőknek, akiknek úgy tűnik, hogy a fideszes propaganda teljesen átmosta az agyát.”

A képviselő úgy gondolta, hogy ha valaki odamegy, és kiáll az autonómiatörekvések mellett, akkor nem kell föltétlenül tisztelet övezze, de „minimum örüljenek annak, hogy valaki ezer kilométert utazik azért, hogy kiálljon az ügyük mellett”.

„Én nem tudom mire vélni a viselkedésüket, de jól mutatja, hogy az Orbán-kormány semmiben nem különbözik a Gyurcsány-kormánytól. Gyurcsányék a magyarországi magyarokat hergelték a külhoniakkal szemben, az Orbán-kormány meg a külhoniakat a magyarországiakkal szemben, de a végeredmény nagyjából ugyanaz” – véli Gyöngyösi.

Nem ez az eset mutatja egyedül, hogy mennyit csökkent a Jobbik presztízse Erdélyben, a tavalyi választások előtti kampányidőszakban Vona Gábor akkori pártelnök sokkal barátságtalanabb fogadtatásban részesült: Marosvásárhelyen szidalmazták, sőt, Székelyföldön még egy olyan verset is elszavaltak neki egy lakossági fórumon, ami azzal kezdődött, hogy „te török köcsög” (a videón 55:36-tól).

Gyöngyösi szerint azonban el kell választani, hogy mi történik kampányidőszakban, és mi egy ilyen eseményen. „Én a székely önrendelkezés és autonómia ügye mellett álltam ki, és koszorúztam meg egy emlékművet. Azt megértem, ha elmegyek valahova kampányolni, és ott valakinek nem tetszik, amit mondok” – mondja, és hozzáteszi, hogy az elkövetkező években is el fog menni a székely szabadság napjára. 

Legközelebb is odamegy, akkor is, ha senki nem örül ennek – ígéri a jobbikos

„Mi mindig ott voltunk, és mindig ott is leszünk, bármennyire is nem tetszik egyeseknek, nekem az ügy a fontos, hogy valaki rosszat gondol gondol ott a Jobbikról vagy a személyemről, az nekem nyilván nem esik jól, de nem azért megyek oda, hogy a komfortzónámon belül keressem a népszerűséget, hanem, hogy megmutassam, hogy a Jobbik kiáll az autonómia mellett.

Akkor is oda fogok menni, ha egyetlen embert sem találok, aki örül a jelenlétemnek.”

Gyöngyösit amúgy az is bosszantja, hogy míg őket és az LMP-t kifütyülik, addig a Fidesz például nem is képviseltette magát az eseményen, holott több olyan politikusa van, akik különböző hivatalok élén elvileg nemzetpoltikai feladatokat látnak el. 

FOTÓ: Székely Nemzeti Tanács / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek