Divatos még az MSZP-t ütni, de ha mi nem vagyunk, úgy vágják ki az embereket a lakásból, hogy nézni is rossz

2019.03.11. 07:48

Miért kezd el egy fiatal ma politizálni? Az Azonnali új interjúsorozatában utánajártunk a kérdésnek. A 30 éves, MSZP-s önkormányzati képviselőt, Bihal Dávidot többek között arról kérdeztük, hogy mégis hogyan köt ki valaki hatvan év alatt az MSZP-ben. Megbocsátottak-e már vajon a szocialistáknak a határon túliak? Van-e szükség médiapolitizálásra? Miért a Fidelitas szerinte a legnagyobb csicskaszervezet?

Divatos még az MSZP-t ütni, de ha mi nem vagyunk, úgy vágják ki az embereket a lakásból, hogy nézni is rossz

Miért lesz egy fiatalból politikus, és miért pont annál a pártnál kötött ki, ahol? Mit gondol a közélet aktuális kérdéseiről? Az Azonnali interjúsorozatot indít az új politikusgenerációval, amelynek keretében a liberálisoktól egészen a Mi Hazánk Mozgalomig minden párttól leültünk beszélgetni egy-egy fiatallal. Felkérésünket kizárólag a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas nem vállalta. Az interjúsorozat többi része a Kölyökklub címke alatt érhető el.

Mikor és miért kezdett el politizálni?

Középiskola első osztályában kezdtem el politizálni. Mindig szerettem volna közügyekkel foglalkozni, alapvetően baloldali ember voltam. Akkor alapítottuk az MSZP ifjúsági szervezetét Ferencvárosban. 16 éves kortól lehet belépni egy pártba, gyakorlatilag a születésnapom másnapján már tag voltam.

Ennek vannak családi előzményei?

Nem, a családban mindenki rendes ember.

Önnél ez nem volt opció?

Politikusként rendes ember lettem, és mindig ezzel szerettem volna foglalkozni. Ezzel akartam megvalósítani magam, és nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy ez lehet a munkám.

Azért van másik terve arra az esetre, ha egyszer mégis kiszállna a politikából?

Nem félek tőle, hogy ennek egyszer vége lesz. Azt vettem észre, hogy akik elkezdtek ilyennel foglalkozni, azok be is kettyennek, és nem hagyják ott.

Hogyan köt ki valaki hatvan év alatt a Magyar Szocialista Pártnál?

Hova máshova mentem volna  akkoriban 16 évesen? Az agyhalott MIÉP-hez turulozni? Az SZDSZ világa engem soha nem érdekelt, balos külvárosi gyerekként maradt az MSZP.

Ott volt persze még a Fidesz, aki nekem meg akarta mondani, ki a magyar. Nekem viszont ne mondja meg egy fáradt Orbán Viktor, mitől vagyok magyar.

Azóta azért változott a politikai paletta. Soha nem érzett kísértést arra, hogy átmenjen mondjuk a Párbeszédbe vagy a Momentumba?

Nem. Útközben nem csak a paletta változott, hanem a párt is, ráadásul jó irányba. Örülök neki, hogy ezekkel az emberekkel dolgozhatok.

Mai fejjel is belépne a 14 évvel ezelőtti MSZP-be?

Az akkori palettát látva mindenképp. Ők foglalkoztak a közalkalmazottakkal, a családokkal és a szociális ügyekkel.

És mit gondol azokról a hibákról, amik miatt megbukott a kormányzó MSZP?

Tegyük hozzá, hogy az egész kormányzásnak nem tett jót a gazdasági világválság. Abba a Fidesz is belebukott volna. Ezek mellett persze voltak hibák is, de még a legrosszabb pillanatokban is jobb volt a szocialista kormány, mint a mostani.

Akkor is, amikor 2006-ban tüntetéseket vertek szét?

Nem emlékszem olyanra, hogy a kormány határozatot adott volna ki erről. Nem az MSZP irányította azokat a történéseket. Voltak túlkapások, de ezekben már eljárt a bíróság.

Ön személyesen hogyan látta az akkori tüntetéseket?

Teljesen máshogy, mint például a mostaniakat. Azért nézzük meg a két társaság felhozatalát! Azért azok sokszor inkább focihuligán-találkozók voltak, és bár most is látunk ultrákat, nem balhéznak.

Azért most is volt valamennyi szánkódobálás meg füstbombázás.

Atyaúristen, Donáth Anna meggyújtott egy gyertyát! Ott álltam mellette, meg sem akart lökni senkit.

De visszatérve: hogyan élte meg a 2006-os eseményeket?

Én ott álltam a Múzeumkertben tizenévesen, és ott volt többezer faszi, aki azt kiabálta nekem, hogy meggyilkolnak engem és a családomat is.

Nyilván mindkét oldalról voltak túlkapások, de ezt a sztorit szerintem már feldolgozta a társadalom.

Az ilyen dolgokkal a múltban, mint akár 2006, akár a kommunista elődpárt, nem egyszerűbb lenne megszűnni és tiszta lappal indulni?

Persze, idén még úgysem csinált senki új pártot! Most őszintén, kit engedjek el ebből a társaságból? És ki mondja meg, hogy ki a hiteles a mostani pártból? Tudom én, hogy divatos még az MSZP-t ütni, de azt nézzük inkább, hogy

ha mi nem vagyunk, akkor a 15. kerületben ezek az istentelen Fideszesek, akik a kereszténydemokráciáról beszélnek, úgy vágják ki az embereket a lakásból a kilakoltatásokon, hogy nézni is rossz.

Nulla méltányosság és szolidaritás van bennük. Nekem abban a kerületben több tízezer főnököm van, én nem a szép névjegykártya miatt politizálok. Felelősségem van, és emiatt megvédem a pártot. Kit szégyelljek onnan? Tudom, nem népszerű a fiatalok körében most az MSZP, de sokat is volt kormányon.

Azért a Fidesz első kétharmada is nem kis részben az MSZP-nek köszönhető.

Van benne, de én ezt tényleg a gazdasági válságnak tudom be főleg. Ha megszületik az MSZP helyett valami szuperpárt, azt is egy kétharmad váltja le 2010-ben.

Fiatal, tettrekész MSZP-tagként mennyire számít billognak Gyurcsány Ferenc személye?

Én nem foglalkozom Gyurcsány Ferenccel. A kerületem bizottsági elnöke is DK-s, jól tudunk együtt dolgozni.

Mostanra már mesterséges dolog lett a gyurcsányozás, nem ő az ország legnagyobb problémája. Azt meg tudom érteni, ha valaki nem tudja elfogadni a személyét.

A potenciális választók sem öntik önre soha az egykori miniszterelnöke dolgait?

Amikor én választókkal beszélek, akkor problémákat oldunk meg, nem Gyurcsányról beszélgetünk. Engem fideszesek is szoktak hívni, és nekik is segítek. Amikor 2014-ben 40-50 szavazattal buktam el a körzetemet, mert elterjesztették rólam, hogy kínai konténervárost akarok odaköltöztetni, személyesen kopogtattam be emberekhez, és osztogattam névjegykártyákat azzal, hogy ha nyerek, hívjanak fel. Egy nő mondta, hogy fideszes, én pedig erre csak azt mondtam, hogy nem fogom megkérdezni, kire szavazott, nyugodtan hívjon fel.

Az csak a NER-re jellemző, hogy csak a sajátjaikon segítenek.

Miért nem szeretik az MSZP-t a fiatalok?

Szerintem most elindult egy jó tendencia nálunk, aminek lesz majd eredménye is.

És úgy általában miért nem érdekli a politika a fiatalokat?

Abban most volt egy áttörés. Nagyon örültem, hogy a diákok szolidaritást vállaltak most a melósokkal, ez egy nagyon jó sztori. Megjelent a társadalmi szolidarítás, ez pedig szintlépés. Most már mindenkinek ki kell venni a részét az ellenállásból, az összes kormányellenes erőt be kell csatornázni.

Most úgy tűnik, megtörtént a kormányellenes politikai erők összefogása, de nem kellett volna ön szerint ennek április 8. előtt történnie?

A mostani mögött már van társadalmi nyomás, akkor még szerintem nem volt.

Akkor nem találkozott olyan szavazóval, akit felháborít az összeborulás a Jobbikkal?

Nekem mindenki azt mondja csak, hogy takarodjon a Fidesz.

Volt a túlzott baloldali kötődéssel nem vádolható Tusványoson. Mennyire sikerült nyitni a határon túliak felé?

Jól, egyre jobban. Nem most kezdtük el valójában, Ujhelyi István már akkor építette a határon túli kapcsolatokat, amikor még a fideszes fiúk azt se tudták, hol van Hargita. Az biztos, hogy a gyurcsányi politika ezt elrontotta, de ezért már Mesterházy Attila is bocsánatot kért annak idején Kolozsváron.

És megbocsátottak az MSZP-nek?

Ehhez még idő kell. De én még például egy beszólást sem kaptam, igaz, nem is esett szó a 2004-es népszavazásról. Aki viszont nemzetárulónak tart most minket, az elmehet a francba. A Fidesz amúgy mit is csinált? Gyakorlatilag létrehozták az Erdélyi Magyar Néppártot, megosztották volna az erdélyi szavazatokat, és ha tovább megy ez a történet, akkor simán megtörténhetett volna, hogy az RMDSZ nem kerül be sehova.

A nemzetárulás az, hogy elkezdtek perifériára szorult erdélyi politikusokat pénzelni, és szavazatgépként tekintenek az erdélyi magyarságra. Ha annyira fontos nekik az ügy, miért nem állnak bele a javaslatunkba, hogy legyen az ottani magyaroknak is egy magyar országgyűlési képviselője.

Ettől függetlenül megértem a határon túli magyarokat, amiért a Fideszt támogatják, de sajnálom is őket, mert kihasználja őket Orbán.

Mennyire látja jó közösségnek az MSZP? Általában arról hallani, hogy hátba szúrják egymást a tagok.

Ilyenekről szeretnek írni, de én jól érzem magam itt. Bárkinek tudom javasolni a pártot mint közösséget.

És milyen perspektíva van most az MSZP-ben?

Ha egy fiatal most belépne és dolgozni kezdene, tudna karriert csinálni, mert megtörtént a paradigmaváltás. Országos lefedettségű párt vagyunk, még mindig élő hálózattal. Ha másért nem is, már azért megérte politizálni, mert bárhol van egy barátom az országban 15-20 kilométeres körön belül.

Ön mivel lenne elégedett a karrierjében tíz év múlva?

Most jól érzem magam az önkormányzati képviselői szerepben és az MSZP országos elnökségének tagjaként. Tudom, hogy be kéne mondani valami miniszteri pozíciót, de én szeretem intézni helyben az emberek ügyeit.

A miniszterséghez kormányra is kell kerülni. Ön szerint a mostani formában kormányképes párt lennének?

Most nem akarok bediktálni egy MSZP-kormánynévsort, nem is vagyok rá felhatalmazva, de vannak olyan szakembereink, akikre rá mernék bízni minisztériumokat.

Korábban azt nyilatkozta, a politikai jószándéknak most már kéz a kézben kell járnia a politikai profizmussal is. Ez összejött az MSZP-nél?

Haladunk. Tavaly a parlamenti pulpitusfoglalás egy nagyon profi és nagyon jószándékú akció is volt.

Az MTVA-székházban történt dolgok is?

Amikor ott képviselőket vernek, az nem az természetesen.

De azért voltak ott nagy vitát kiváltójelenetek, például mikor Bangóné Borbély Ildikó a rendezői vénáját csillogtatta.

Bangóné azt el is mondta, hogy ezzel a földön fekvős képpel tiltakonak az ellen, amit Varju Lászlóval csinálnak. Nem akart úgy csinálni, mintha a földre vitték volna.

De azért ki volt emelve, hogy ez egy erős kép lesz.

Az volt a kurva erős kép, amit Varjuval csináltak. Ahogy négy biztonsági őr üti a földön.

Én is lefeküdtem volna egy kép miatt a földre, igazuk volt.

Ez nem üres médiapolitizálás?

Az, hogy felhívják rá a figyelmet, hogy működik állami pénzből a hazugsággyár? Lehet, de szükség van médiapolitizálásra is. De minket aztán tényleg nem csak a tévében lehet látni, kint vagyunk az emberek között.

Van a többi pártban olyan fiatal politikus, akit tisztel vagy kedvel?

Persze, a Párbeszéd Barabás Richárdját például nagyon jó szakembernek tartom. A DK-s Rónai Sándort is kedvelem, de mondhatnám a jó teljesítményt nyújtó Tordai Bencét is. Önkormányzati szinten a Jobbikban is ismerek fiatalokat, akikről tudom, hogy kiállnak az emberekért.

A Fidesz-KDNP-ből tudna mondani jószándékú vagy tehetséges politikust?

Most kemény leszek. Hogy tudnék ilyet mondani, amikor a Fidesz csicskáinak utánpótlásával foglalkozó Fidelitas legnagyobb politikai teljesítménye az volt, hogy az elnökük testvére hozzájutott pár nemzeti dohánybolthoz?

Kiket tiszteljek itt? A neoburzsoáziát? Ugyan!

Az önkormányzatokban is ezt a hozzáállást tapasztalja részükről?

Mindenhol. Nem is értem a kérdést. Hozzájárulnak többszázezer ember elüldözéséhez az országból. Hogyan tiszteljek olyan fiatal politikusokat, akik asszisztálnak ehhez a rohadt rendszerhez?

A Fidelitas a legnagyobb csicskaszervezet. Elárulták a saját generációjukat havi 4-5 kilóért. Csesszék meg!

Az előző évtizedben nagyon erősen tartotta magát a legenda, hogy a Fidelitasban jól lehet nőzni vagy pasizni. A Societas milyen volt ebből a szempontból?

Abszolút jó. Aki ismer, az tudja, hogy elég jókedvű és néha bohém ember vagyok, és nagyon szép élményeket köszönhetek az ifjúsági szervezetes időknek.

Voltak olyan bulik, amiknek ha kikerülnének részeletei, rosszat tennének a későbbi politikai karrierjének?

Nem, maximum az derülne ki, hogy szörnyű énekhangom van.

Semmi péniszpumpa?

Á, dehogy.

Mi a politikusi életnek a legjobb és a legrosszabb része?

Kicsit demagóg, de én tényleg azt szeretem a legjobban, amikor el tudok intézni akár egy 6000 forintos gyógyszertámogatást is.

Ha tudok változtatni a környezetemen. A legrosszabb az, amikor a fideszes nagymestereknek kell elmagyaráznom, miért fontos megszavazni egy tízszázalékos béremelést. Ezek nem értik, miért nagy pénz valakiknek 5-6 ezer forint.

Csak a Fidesz a rossz a politizálás során?

Néha elég fáradt is vagyok, nehezebb is a magánélet. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a barátnőm egy csoda.

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek