Kormányválság jöhet Szlovákiában, ha Pellegriniék elfogadják az amerikaiak pénzét

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.10. 18:45

A korábban Ján Slota által vezetett Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kilép a kormánykoalícióból, ha a miniszterelnök nem utasítja el az Egyesült Államok által, a szlovák katonai repterek korszerűsítésére ajánlott pénzt.

Kormányválság jöhet Szlovákiában, ha Pellegriniék elfogadják az amerikaiak pénzét

Távozik a kabinetből a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), ha a Peter Pellegirini vezette szlovák kormány elfogadja azt a 100 millió dollárt (28 milliárd forint), amit az Egyesült Államok a szlovák katonai repterek korszerűsítésére ajánlott fel – számolt be a pozsonyi Új Szó Andrej Danko, az SNS-pártelnökének ultimátumáról.

A 150 fős szlovák törvényhozásban jelenleg 15 mandátummal rendelkező SNS nélkül a szociáldemokrata Smerre és a centrista Híd-Mostra szűkülő kormánykoalíció így elvesztené abszolút többségét,

azaz kisebbségi kormányzásra, vagy előrehozott választásokra kellene felkészülni Szlovákiában.

Danko szerint az amerikai által adományozni szánt pénz veszélyezteti az ország szuverenitását, és, mint fogalmazott:

Szlovákiának egyébként is van elég pénze.

A szlovák törvényhozás házelnöki posztját is betöltő Danko egyébként oroszbarát attitűdjéről is ismert. Épp ma látott napvilágot a hír, miszerint a politikus pár hónapon belül Oroszországba látogat, ahol többek között találkozik majd az Európai Unió által szankciókkal sújtott orosz kollégájával, Vjacseszlav Volodinnal is.

A szlovák külügyminisztérium és az amerikai nagykövetség egyaránt tagadja, hogy Szlovákia veszítene a szuverenitásából, mivel az Egyesült Államok támogatásából fejlesztett infrastruktúra természetesen továbbra is szlovák tulajdonban maradna.

Az amerikai diplomácia Moszkva agresszív törekvései miatt az utóbbi időszakban egyre nagyobb figyelmet szentel a kelet-közép-európai NATO-tagoknak. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februárban Varsó és Pozsony mellett Budapestre is ellátogatott, mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt.

Az Egyesült Államok több katonai infrastrukturális fejlesztést is finanszíroz a régióban. Többek között

a kecskeméti katonai repülőtér modernizációja is amerikai forrásból valósul meg.

A munkálatok a legfrissebb hírek szerint már idén megkezdődnek.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek