EP-választás: lehalt az NVI kommunikációs rendszere az országos technikai próbán

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.08. 07:44

A választási irodák tagjai nem tudtak bejelentkezni abba a rendszerbe, amin keresztül jelezhetik problémáikat az informatikusok felé. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke tehát nem véletlenül beszélt nemrég az informatikai rendszer finomhangolásának szükségességéről.

EP-választás: lehalt az NVI kommunikációs rendszere az országos technikai próbán

Úgy tűnik, nem véletlenül beszélt az informatikai rendszer finomhangolásának szükségességéről nemrégiben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Ugyanis hiába szerettek volna az európai parlamenti választásra készülve országos technikai próbát tartani kedden, az informatikai rendszer egy része nem működött – tudta meg az Azonnali.

Az országos technikai próba célja az volt, hogy a helyi választási irodák tagjai belépjenek a megfelelő informatikai felületre, ahol tesztelik, bírja-e a rendszer, ha egyszerre hajtanak végre feladatokat a Választási Kommunikációs és Információs Rendszerben (VÁKIR), illetve a Nemzeti Választási Rendszerben (NVR). A VÁKIR többek közt arra szolgál, hogy a helyi választási irodák azon keresztül kommunikáljanak a területi választási irodákkal. Az NVR pedig az a felület, ahol például feldolgozzák az átjelentkezéseket, és rögzítik a jelöltek és a pártok eredményeit.

Ugyanakkor információink szerint országszerte problémát okozott a helyi választási irodák tagjainak, hogy bejelentkezzenek a VÁKIR-ba március 5-én.

Ezt végül a lebonyolítók is elismerték, és arról tájékoztatta az érintetteket, a VÁKIR-ben szükséges technikai próbákat ráérnek később is végrehajtani. Már csak azért is kellemetlen, hogy nem működött a VÁKIR, mert ezen a felületen van olyan fórum, ahol a helyi választási irodák munkatársai tudják jelezni a területi irodák, illetve az informatikusok felé, ha problémájuk van.

Ugyan az NVI arról tájékoztatta az érintetteket, hogy a probléma megoldódott, az Azonnali információi szerint egy csütörtökön tartott újabb próba sem sikerült tökéletesen: továbbra sem tudott mindenki belépni a felületre, akik pedig igen, azok közül sokan arról panaszkodtak, hogy az lassú volt.

Az NVI ígéri: sajtónyilvános főpróba is lesz

Megkerestük az ügyben az NVI-t is, ami nem cáfolta a technikai próbákkal kapcsolatos problémákat. Hangsúlyozták: a VÁKIR-nak, tehát ahpgy már írtuk, a választási irodák által használt belső kommunikációs rendszernek nincs köze a választási adatokat feldolgozó és tároló Nemzeti Választási Rendszerhez, mivel attól külön működik.

„A március 5-i országos technikai próba során VÁKIR autentikációs modulja lelassult. A nap folyamán a rendszer üzemeltetője emiatt többször újraindította az érintett modult. A próba után a fejlesztők a komponenst kijavították”

– választolták kérdésünkre.

Hozzátették: az informatikai próbák célja pont az, hogy a választások előtt több hónappal ellenőrizni lehessen, hogy az adott informatikai rendszer megfelelően működik, vagy szükség van-e még további finomhangolásra, fejlesztésre. Az NVI célja, hogy a választási rendszerek ne csak a választás napján, hanem már korábban, az azt megelőző sajtónyilvános informatikai főpróbán is rendben működjenek, ennek május közepe a tervezett időpontja.

Az NVI válasza arra is kitért, a választási rendszereit, így különösen a honlapot és a VÁKIR-t is folyamatos funkcionális és terheléses teszteknek vetik alá, bővítik az infrastruktúrát, hogy az a főpróba során és a választás napján is megfelelően működjön.

„A választás informatikai minőségbiztosítását független, nemzetközileg is elismert cég, az Ernst & Young végzi, amelyet a világon az öt legjobb informatikai minőségbiztosító egyikeként tartanak számon” – hangsúlyozták.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek