Baleset, és nem antiszemita támadás miatt rongálódott meg a strasbourgi zsidó emlékmű

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.08. 15:06

Nem volt teljesen alaptalan a gyanú: tavaly jelentősen megnőtt a zsidóellenes atrocitások száma Franciaországban.

Baleset, és nem antiszemita támadás miatt rongálódott meg a strasbourgi zsidó emlékmű

Nem iszlamisták és nem is szélsőjobboldaliak döntötték le a nácik által 1940-ben lerombolt egykori strasbourgi zsinagóga helyén állított emlékművet, hanem

egy éjszakai bárból a barátaival együtt távozó férfi tolatott neki az autójával

– derült ki a francia rendőrség által indított nyomozás legújabb fejleményeiből. A hatóságok közlése szerint antiszemita indíték eddig nem merült fel. Arról nem tudni, hogy az elkövető használt volna bármilyen tudatmódosító szert.

Hasonló eset történt 2013 novemberében Győrben is, amikor ledöntve találták a Radnóti-szobrot a város határában. Akkor is mindenki antiszemita támadásra gyanakodott kezdetben, de mint később kiderült, buliból hazainduló fiatalok ütköztek neki az emlékműnek.

A Rajna-parti francia városban alig egy hete történt eset kapcsán is ugyanez a forgatókönyv játszódott le. A zsidóellenesség által vezéreltnek vélt rongálást a strasbourgi polgármester mellett a francia politikai elit és az izraeli miniszterelnök is egyöntetűen elítélte. Gyanújuk azonban nem volt alaptalan, hiszen az utóbbi hónapokban számos antiszemita támadást hajtottak végre Franciaországban a zsidó közösség tagjai és kulturális örökségük ellen.

2018-ban 74 százalékkal nőtt a zsidóellenes támadások száma az előző évi adatokhoz képest.

Akkor 311, míg tavaly 541 ilyen esetet regisztráltak.

A drasztikus növekedésért elsősorban a muszlim radikálisokat és a különböző neonáci csoportokat teszik felelőssé, de az ellenzéki sárgamellényes mozgalom tagjai között is akadnak antiszemitizmusukat erőszakos módon kinyilvánító aktivisták, mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt a közelmúltban.

Horogkeresztek a sírköveken

A mostani, kezdetben tévesen megítélt esetet megelőzően legutóbb februárban történt nagyobb nyilvánosságot kapó antiszemita támadás Franciaországban. Ismeretlen tettesek egy Strasbourgtól csupán 20 kilométerre lévő zsidó temetőben fújtak horogkereszteket sírkövekre. A meggyalázott sírkertet Emmanuel Macron francia elnök is felkereste, és kijelentette, hogy eltökélt az antiszemitizmus minden formájával szembeni küzdelem tekintetében.

Néhány politikus azonban mintha kicsit túlzásba is vinné a dolgot. Képviselők egy csoportja hétfőn nyújtotta be a francia törvényhozás elé azt a jogszabály-tervezetet, amely az antiszemitizmus mellett az anticionizmust, azaz Izrael állam megalapításához és fennállásához köthető ideológiával szembeni megnyilvánulásokat is büntethetővé tenné. Ugyan Macron pártjából, a La République En Marche!-ból is vannak támogatói a beadványnak, mégis valószínűtlen, hogy törvényi szinten szabályozzák a kérdést. Egy keddi sajtóeseményen ugyanis – korábbi megnyilatkozásaival ellentétben – már arról beszélt

a francia államfő, hogy nem tartja jó ötletnek az anticionizmus kriminalizálását.
Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek