A svédek szerint a 16 éves klímaharcos volt az „év nője”. Na és nálunk? Szavazz!

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.08. 20:22

A 16 éves Greta Thunberg nagyon sokat tett a klímaváltozás elleni mozgalmakért. Nálunk ki tett sokat, és miért?

A svédek szerint a 16 éves klímaharcos volt az „év nője”. Na és nálunk? Szavazz!

Svédországban a tizenhat éves Greta Thunberg lett az „év nője” egy, a nőnapra elvégzett közvélemény-kutatásban – számol be róla a dpa hírügynökség.

A 16 éves Thunberg 2018 augusztusában hívta fel magára először a figyelmet azzal, hogy egy héten keresztül tüntettet a parlament előtt, kérvén a politikusokat, hogy tegyenek többet a klímaváltozás elleni küzdelemért.

Aztán egyre többen csatlakoztak hozzá, mígnem világszerte diákok tízezrei vonultak utcára a #fridaysoffuture jelszó hívására minden pénteken.

A svéd tinilány a szavazatok huszonhárom százalékát szerezte meg, ezzel kicsivel megelőzte az ellenzék vezérét, a kereszténydemokrata Ebba Busch Thort.

A válaszadóknak arra a kérdésre kellett felelniük, hogy szerintük ki volt az a nő,

aki leginkább változást hozott az országban az elmúlt tizenkét hónapban.

Közben március 15-re világszerte klímatüntetéseket szerveznek (itthon is szervez egyet az LMP és Puzsér Róbert klímaforradalom néven), de eddig már több, mint hetven országból jeleztek megmozdulásokat Ausztráliától Uruguayig.

Thunberg amellett, hogy tüntet, és iskolába jár, olyan helyekre is meghívják felszólalni, mint a davosi Világgazdasági Fórum, vagy az ENSZ katowicei klímacsúcsa.

Thunbergnek 233 ezer követője van Twitteren, ezzel a harmadik helyen áll Svédországban a nők között, nála csak két popsztárnak, Zara Larssonnak és Robynnak csüngenek jobban a szavain.

De ne csak a svédekről beszéljünk: ezen a ponton feltesszük az olvasóknak a kérdést, szerintetek ki volt a legtöbb pozitív változást hozó nő az elmúlt egy évben?

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek