A román progresszívak vagy nagyon bénák, vagy csúnyán megszívatták most őket

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.08. 18:48

Szövetséget szerettek volna az EP-választásokra, de a hivatalos iratokon nem stimmel a pártelnökök neve. Sőt, a román széljobberek egyenesen halott elnökkel akartak szövetséget létrehozni.

A román progresszívak vagy nagyon bénák, vagy csúnyán megszívatták most őket

Csütörtökön a román Központi Választási Iroda (BEC) elutasította a két román progresszív centrumpárt, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és az Igazság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) arra vonatkozó kérését, hogy közös listán indulhassanak a májusi európai parlamenti választásokon.

A BEC arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy a politikai pártok nyilvántartásában sem az USR, sem a PLUS elnökeként nem jelenik meg a két pártelnök Dan Barna, illetve Dacian Cioloș volt technokrata miniszterelnök neve.

Igen ám, csakhogy az a bibi a sztoriban, hogy mindkét párt azt mondja,

már hónapokkal ezelőtt kérte a bíróságtól az elnökök nevének nyilvántartásába vételét, csakhogy ezt szerintük a bíróság több hónap alatt sem oldotta meg.

Az eset kapcsán az USR–PLUS 2020 Szövetség kiadott egy sajtóközleményt, amelyben abszurdnak és antidemokratikusnak nevezik a BEC döntését. A pártszövetség vezetői ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy nem adják fel, és hogyha szükséges, akkor újra összegyűjtik az induláshoz szükséges aláírásokat, akár külön-külön is a jelöltek számára. Ez azért nem lenne kis munka, ugyanis jelöltenként százezer aláíró kell ahhoz, hogy valaki indulhasson. A két alakulat úgy véli, igénylésüket azért utasították el, mert

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pártelnöke „fél az USR PLUS 2020 Szövetségtől”, és ezen pártok minden kezdeményezésétől.

A szövetség fellebbezést nyújtott be, így a legfelsőbb bíróságnak kell döntenie az ügyükben, várhatóan szombaton. Amellett, hogy beadtak egy paksaméta dokumentumot, minden egyebet is megpróbálnak. Például azt, hogy Nicușor Dan, az USR előző elnöke, aki a hivatalos jogi iratok szerint kérheti a szövetség EP-listás létrehozását, pénteken bejelentette, hogy visszairatkozott a pártba. „Bármit is gondolok erről a szövetségről, az nem számít, segítenem kell az állampolgároknak, hogy arra szavazhassanak, akire éppen szeretnének” – mondta az exelnök.

És valóban úgy tűnik, hogy szavaznának rá: a legutóbbi felmérések között a pártszövetség 18 százalék körül áll, ezzel a kormányzó Szociáldemokrata Párt és a legerősebb ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mögött.

A szocdemek mossák kezeiket

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a PLUS ne okoljon másokat saját inkompetenciája miatt – írta a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében a Szociáldemokrata Párt, röviddel azután, hogy a két párt elkezdte vádolni őket.

A PSD hozzáteszi, ha az USR és a PLUS úgy érzi, igazságtalanul jártak el velük szemben, bízzanak az igazságszolgáltatásban, éljenek a törvény adta fellebbezési lehetőségekkel, és védjék meg álláspontjukat.

„Addig is azonban minden állampolgár felteheti magának a kérdést: hogyan kormányozná Romániát az USR és a PLUS, ha saját pártjaikat sem képesek úgy bejegyeztetni, ahogyan azt a törvény előírja” – teszik fel a kaján kérdést.

Mindeközben szélsőjobb halott pártelnökkel törne előre

Fun fact: van még egy pártszövetség, amely indulni szeretne, de nem tud, igaz, ott meghalt az egyik elnök, de még ő szerepel a hivatalos iratokon. A klasszikus szélsőjobb, magyar-, zsidó- és cigányellenes Nagy Románia Pártról (PRM) és egykori vezetőjéről, Cornelius Vadim Tudorról van szó. Nos, a PRM megpróbált közös listát állítani az Egyesült Románia Párttal (PRU) meg még két kis másikkal, 

de ezek szerint ez sem fog összejönni könnyen, mert Tudor már 2015-ben eltávozott az élők sorából, de jogilag még mindig ő az elnök.

Ennek a koalíciónak amúgy sincs sok értelme, mert a közvélemény-kutatók bőven a bejutás alatt mérik őket egyen-egyenként, és nehezen elképzelhető, hogy együtt be tudnák hozni a szükséges öt százalékot. A PRM két választással ezelőtt még három képviselőt tudott küldeni Brüsszelbe.

FOTÓ: a két pártelnök, Dan Barna (jobbra) és Dacian Ciolos (jobbra) alárírásokat gyűjtenek. Forrás: Romania Insider

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek