+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 7. csütörtök, 13:22
Kiderült, hogy török útlevéllel is rendelkezik az Iszlám Állam oldalán harcoló férfi.

Bécs baloldali főpolgármestere, Michael Ludwig vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy megvonható-e az osztrák állampolgárság attól az osztrák fővárosból származó dzsihadistától, akit nemrég fogtak el Szíriában, és jelezte, hogy vissza akarna térni Ausztriába. Az állampolgársági ügyekben főszabály szerint az önkormányzatok járnak el Ausztriában.

 

A korábbi osztrák sajtóhírek – melyeket az Azonnali is szemlézett –  még arról szóltak, hogy a 27 éves férfi csak osztrák állampolgársággal rendelkezik, ám

 

a legfrissebb információk szerint török útlevele is van, így nem válna hontalanná, ha megvonnák tőle az osztrák állampolgárságot.

 

Ezt egy 2017-es törvénymódosítás teszi lehetővé a kettős állampolgárság tekintetében egyébként is szigorú politikát folytató Ausztriában.

 

Az állampolgárság megvonásához persze bizonyítékokra lesz szükség, melyek tanúsítják, hogy a férfi ténylegesen csatlakozott az Iszlám Államhoz és részt vett a fegyveres harcokban. Ha hinni lehet az osztrák sajtóban megjelenteknek, akkor ez nem lesz túlságosan nehéz feladat, ugyanis

 

elég jól dokumentáltnak tűnik a dzsihadista mozgása az elmúlt években.

 

Családja már 2013-ban jelentette az osztrák titkosszolgálatnak a férfi radikalizációját, de a hatóságnak ennek ellenére sem sikerült megakadályozniuk, hogy Egyiptomba, majd onnan Szíriába utazzon, és csatlakozzon az Iszlám Államhoz és fegyvert ragadjon. 2014-ben még haza is látogatott Ausztriába, hogy ott épüljön fel a szíriai konfliktusban szerzett sérüléseiből.


 
Az információk szerint a férfit akkor ugyan kihallgatták az osztrák belbiztonsági szervek, de bizonyítékok hiányában nem történt meg a vádemelés, és a családja is hiába kérte, hogy kiutazási tilalom alá vessék, így a következő évben vissza is tért Szíriába, ahonnan most végleg hazatérne.

 

Elemzők 100-150 főre becslik azon osztrák állampolgárok számát, akik az elmúlt években csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Azt nem tudni, hogy közülük hányan élték túl a véres konfliktust.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás