+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 5. kedd, 16:00
Ez is csak azt bizonyítja, hogy egyre inkább erősödik a sovinizmus és az intolerancia Horvátországban – véli az érintett képviselő.

Nem túl ízléses céltáblát választottak idén a dalmáciai Kaštel Sućurac lakói a hagyományos tavaszköszöntő karnevál fő attrakciójaként. A „tűzhalálra” ítélt, a telet és a rosszkedvet jelképező papírbábut egy horvátországi szerb parlamenti képviselőről, Milorad Pupovacról formázták – számolt be a Balkan Insight. Mint ahogy az a címlapképen is látható, a felvonuláson ugyancsak megjelent a szerb nemzetiségű politikus egy szoborkompozícióban, mely szerint a horvát miniszterelnök, Andrej Plenković az ő nótájára táncol.

 

AZ ELÉGETETT PUPOVAC-BÁBU (FORRÁS: CROPIX)

 

A Splittől mindössze 10 kilométerre fekvő kisvárosban történteket sértőnek tartja Pupovac. Úgy látja, hogy ez is csak arra mutat rá, hogy

 

a sovinizmus és az intolerancia megerősödőben van Horvátországban.

 

A szerb nemzetiségű politikus megállapítása nem teljesen alaptalan. 

 

Az utóbbi időben több, kisebbségek elleni atrocitásra is sor került Horvátországban. Február elején horvát nacionalisták támadtak rá a Crvena Zvezda szerb sportklub vízilabdázóira, egyiküknek eltörték az orrát, egy másik játékos pedig inkább a tengerbe ugrott az ütések elől. Ezt az esetet egyébként a mostani karneválon is felelevenítették.

 

A SZERB VÍZILABDÁZÓK ELLENI TÁMADÁS HUMOROSNAK VÉLT ÚJRAJÁTSZÁSA

 

Januárban Josip Đakić kormánypárti képviselő – a botrány kirobbanásáig szintén párttag – fia, Ivan egy szerb felkelő levágott fejét tartó horvát nacionalistáról készült archív felvétellel kívánt boldog karácsonyt a szerb „barátainak”.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás