+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 5. kedd, 16:00
Ez is csak azt bizonyítja, hogy egyre inkább erősödik a sovinizmus és az intolerancia Horvátországban – véli az érintett képviselő.

Nem túl ízléses céltáblát választottak idén a dalmáciai Kaštel Sućurac lakói a hagyományos tavaszköszöntő karnevál fő attrakciójaként. A „tűzhalálra” ítélt, a telet és a rosszkedvet jelképező papírbábut egy horvátországi szerb parlamenti képviselőről, Milorad Pupovacról formázták – számolt be a Balkan Insight. Mint ahogy az a címlapképen is látható, a felvonuláson ugyancsak megjelent a szerb nemzetiségű politikus egy szoborkompozícióban, mely szerint a horvát miniszterelnök, Andrej Plenković az ő nótájára táncol.

 

AZ ELÉGETETT PUPOVAC-BÁBU (FORRÁS: CROPIX)

 

A Splittől mindössze 10 kilométerre fekvő kisvárosban történteket sértőnek tartja Pupovac. Úgy látja, hogy ez is csak arra mutat rá, hogy

 

a sovinizmus és az intolerancia megerősödőben van Horvátországban.

 

A szerb nemzetiségű politikus megállapítása nem teljesen alaptalan. 

 

Az utóbbi időben több, kisebbségek elleni atrocitásra is sor került Horvátországban. Február elején horvát nacionalisták támadtak rá a Crvena Zvezda szerb sportklub vízilabdázóira, egyiküknek eltörték az orrát, egy másik játékos pedig inkább a tengerbe ugrott az ütések elől. Ezt az esetet egyébként a mostani karneválon is felelevenítették.

 

A SZERB VÍZILABDÁZÓK ELLENI TÁMADÁS HUMOROSNAK VÉLT ÚJRAJÁTSZÁSA

 

Januárban Josip Đakić kormánypárti képviselő – a botrány kirobbanásáig szintén párttag – fia, Ivan egy szerb felkelő levágott fejét tartó horvát nacionalistáról készült archív felvétellel kívánt boldog karácsonyt a szerb „barátainak”.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás