+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. március 5. kedd, 07:10
A spanyolok kedvesek, de cserébe ugyanazt kérik a spanyol állampolgárokra nézve is.

A spanyol kormány mindent meg fog tenni, hogy megkönnyítse azoknak a dolgát, akik brit állampolgárok, ha megállapodás nélküli brexit következne be – számol be az El Pais.

 

A madridi kormány azt tervezi, hogy 400 ezer új letelepedési engedélyt fog kiadni azoknak, akik még nem rendelkeznek ilyennel.

 

Ez az egyik legjelentősebb intézkedés, amelyet egy olyan készenléti terv tartalmaz, amelyet hétfőre a spanyol kormány jóváhagyására készítettek elő. Pedro Sánchez miniszterelnök (PSOE) szerdán a Kongresszus utolsó plenáris ülésén jelentette be.

 

A rendelet kiterjeszti az összes meglévő jogot Gibraltárra, bár hangsúlyozza, hogy cserébe Spanyolország vétójogot formál a brit tengerentúli területek helyzetével kapcsolatos jövőbeli londoni és brüsszeli megállapodásokra nézve.

 

Gibraltár a spanyol örökösödési háborút követően került brit fennhatóság alá a 18. század elején. A spanyol állam azóta is igényt formál a stratégiai fontosságú területre, ami a Mediterráneum nyugati kapuja.

 

Kölcsönösséget várnak

 

Minden olyan döntést, amely meghosszabbítja a brit állampolgárok és vállalkozások jelenlegi státuszát Spanyolországban, azzal a feltétellel hajtjanak végre, hogy az Egyesült Királyság hasonló intézkedéseket fog foganatosítani a spanyol lakosok számára Nagy-Britanniában. Miután a kormány elfogadja, a rendeletet azonnal megküldik a parlamentnek jóváhagyásra.

 

A spanyolországi brit lakosoknak 2021 januárja előtt külföldi személyazonosító igazolványt kell kérniük. Azok számára, akik már állandó lakóhellyel rendelkeznek, „a folyamat majdnem automatikus lesz.” A többieknek kissé több bürokráciával jár majd. A kormány becslése szerint mintegy 400 ezer ember fog új dokumentumokat kapni a 300 ezren felül, akik már regisztráltak.

 

Miközben a rendelet sokat foglalkozik az állampolgári jogokkal, bizonyos kényes kérdésekkel kevésbé, például azzal, hogy mi fog történni a brit International Airlines Group által birtokolt Iberia repülési vállalattal, amely rengeteg járatot üzemeltet spanyol városokból. A vállalat most azon igyekszik, hogy bebizonyítsa, több mint fele részben spanyol és más európai vállalatok tulajdona. 

 

A rendelet azt is hangsúlyozza, hogy garantálni kell a Spanyolországban dolgozó britek jogait, a spanyolok azt szeretnék, hogy bármilyen előnyt is fognak élveznek a brit munkavállalók azokhoz képest, akik az EU-n kívülről érkeznek, azt ugyanúgy megkapják majd a Nagy-Britanniában dolgozni kívánó spanyolok is.

 

Azok a brit köztisztviselők, akik spanyol kormányzati munkát szereztek, míg országuk az EU része volt, ezentúl is megtarthatják munkájukat.

 

Néhány új vámszabályt bevezethetnek néhány nappal az Egyesült Királyság kilépési időpontja előtt, hogy megakadályozzák a (papír)munka hirtelen felhalmozódását: ha nem lesz megegyezés, a brit termékek automatikusan harmadik országbeli árukká fognak válni.

 

FOTÓ: A gibraltári átkelő / Wikimédia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás