A spanyolok négyszázezer új tartózkodási engedélyt állítanak ki a briteknek, ha megállapodás nélküli brexit lesz

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.05. 07:10

A spanyolok kedvesek, de cserébe ugyanazt kérik a spanyol állampolgárokra nézve is.

A spanyolok négyszázezer új tartózkodási engedélyt állítanak ki a briteknek, ha megállapodás nélküli brexit lesz

A spanyol kormány mindent meg fog tenni, hogy megkönnyítse azoknak a dolgát, akik brit állampolgárok, ha megállapodás nélküli brexit következne be – számol be az El Pais.

A madridi kormány azt tervezi, hogy 400 ezer új letelepedési engedélyt fog kiadni azoknak, akik még nem rendelkeznek ilyennel.

Ez az egyik legjelentősebb intézkedés, amelyet egy olyan készenléti terv tartalmaz, amelyet hétfőre a spanyol kormány jóváhagyására készítettek elő. Pedro Sánchez miniszterelnök (PSOE) szerdán a Kongresszus utolsó plenáris ülésén jelentette be.

A rendelet kiterjeszti az összes meglévő jogot Gibraltárra, bár hangsúlyozza, hogy cserébe Spanyolország vétójogot formál a brit tengerentúli területek helyzetével kapcsolatos jövőbeli londoni és brüsszeli megállapodásokra nézve.

Gibraltár a spanyol örökösödési háborút követően került brit fennhatóság alá a 18. század elején. A spanyol állam azóta is igényt formál a stratégiai fontosságú területre, ami a Mediterráneum nyugati kapuja.

Kölcsönösséget várnak

Minden olyan döntést, amely meghosszabbítja a brit állampolgárok és vállalkozások jelenlegi státuszát Spanyolországban, azzal a feltétellel hajtjanak végre, hogy az Egyesült Királyság hasonló intézkedéseket fog foganatosítani a spanyol lakosok számára Nagy-Britanniában. Miután a kormány elfogadja, a rendeletet azonnal megküldik a parlamentnek jóváhagyásra.

A spanyolországi brit lakosoknak 2021 januárja előtt külföldi személyazonosító igazolványt kell kérniük. Azok számára, akik már állandó lakóhellyel rendelkeznek, „a folyamat majdnem automatikus lesz.” A többieknek kissé több bürokráciával jár majd. A kormány becslése szerint mintegy 400 ezer ember fog új dokumentumokat kapni a 300 ezren felül, akik már regisztráltak.

Miközben a rendelet sokat foglalkozik az állampolgári jogokkal, bizonyos kényes kérdésekkel kevésbé, például azzal, hogy mi fog történni a brit International Airlines Group által birtokolt Iberia repülési vállalattal, amely rengeteg járatot üzemeltet spanyol városokból. A vállalat most azon igyekszik, hogy bebizonyítsa, több mint fele részben spanyol és más európai vállalatok tulajdona. 

A rendelet azt is hangsúlyozza, hogy garantálni kell a Spanyolországban dolgozó britek jogait, a spanyolok azt szeretnék, hogy bármilyen előnyt is fognak élveznek a brit munkavállalók azokhoz képest, akik az EU-n kívülről érkeznek, azt ugyanúgy megkapják majd a Nagy-Britanniában dolgozni kívánó spanyolok is.

Azok a brit köztisztviselők, akik spanyol kormányzati munkát szereztek, míg országuk az EU része volt, ezentúl is megtarthatják munkájukat.

Néhány új vámszabályt bevezethetnek néhány nappal az Egyesült Királyság kilépési időpontja előtt, hogy megakadályozzák a (papír)munka hirtelen felhalmozódását: ha nem lesz megegyezés, a brit termékek automatikusan harmadik országbeli árukká fognak válni.

FOTÓ: A gibraltári átkelő / Wikimédia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek