+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. március 5. kedd, 07:10
A spanyolok kedvesek, de cserébe ugyanazt kérik a spanyol állampolgárokra nézve is.

A spanyol kormány mindent meg fog tenni, hogy megkönnyítse azoknak a dolgát, akik brit állampolgárok, ha megállapodás nélküli brexit következne be – számol be az El Pais.

 

A madridi kormány azt tervezi, hogy 400 ezer új letelepedési engedélyt fog kiadni azoknak, akik még nem rendelkeznek ilyennel.

 

Ez az egyik legjelentősebb intézkedés, amelyet egy olyan készenléti terv tartalmaz, amelyet hétfőre a spanyol kormány jóváhagyására készítettek elő. Pedro Sánchez miniszterelnök (PSOE) szerdán a Kongresszus utolsó plenáris ülésén jelentette be.

 

A rendelet kiterjeszti az összes meglévő jogot Gibraltárra, bár hangsúlyozza, hogy cserébe Spanyolország vétójogot formál a brit tengerentúli területek helyzetével kapcsolatos jövőbeli londoni és brüsszeli megállapodásokra nézve.

 

Gibraltár a spanyol örökösödési háborút követően került brit fennhatóság alá a 18. század elején. A spanyol állam azóta is igényt formál a stratégiai fontosságú területre, ami a Mediterráneum nyugati kapuja.

 

Kölcsönösséget várnak

 

Minden olyan döntést, amely meghosszabbítja a brit állampolgárok és vállalkozások jelenlegi státuszát Spanyolországban, azzal a feltétellel hajtjanak végre, hogy az Egyesült Királyság hasonló intézkedéseket fog foganatosítani a spanyol lakosok számára Nagy-Britanniában. Miután a kormány elfogadja, a rendeletet azonnal megküldik a parlamentnek jóváhagyásra.

 

A spanyolországi brit lakosoknak 2021 januárja előtt külföldi személyazonosító igazolványt kell kérniük. Azok számára, akik már állandó lakóhellyel rendelkeznek, „a folyamat majdnem automatikus lesz.” A többieknek kissé több bürokráciával jár majd. A kormány becslése szerint mintegy 400 ezer ember fog új dokumentumokat kapni a 300 ezren felül, akik már regisztráltak.

 

Miközben a rendelet sokat foglalkozik az állampolgári jogokkal, bizonyos kényes kérdésekkel kevésbé, például azzal, hogy mi fog történni a brit International Airlines Group által birtokolt Iberia repülési vállalattal, amely rengeteg járatot üzemeltet spanyol városokból. A vállalat most azon igyekszik, hogy bebizonyítsa, több mint fele részben spanyol és más európai vállalatok tulajdona. 

 

A rendelet azt is hangsúlyozza, hogy garantálni kell a Spanyolországban dolgozó britek jogait, a spanyolok azt szeretnék, hogy bármilyen előnyt is fognak élveznek a brit munkavállalók azokhoz képest, akik az EU-n kívülről érkeznek, azt ugyanúgy megkapják majd a Nagy-Britanniában dolgozni kívánó spanyolok is.

 

Azok a brit köztisztviselők, akik spanyol kormányzati munkát szereztek, míg országuk az EU része volt, ezentúl is megtarthatják munkájukat.

 

Néhány új vámszabályt bevezethetnek néhány nappal az Egyesült Királyság kilépési időpontja előtt, hogy megakadályozzák a (papír)munka hirtelen felhalmozódását: ha nem lesz megegyezés, a brit termékek automatikusan harmadik országbeli árukká fognak válni.

 

FOTÓ: A gibraltári átkelő / Wikimédia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás