Orosz kapcsolat miatt az egész Eurovíziót kihagyja Ukrajna

2019.03.03. 08:51

A válogató dobogósai sem akartak elmenni a versenyre, úgyhogy a Krím miatt inkább nem is indulnak.

Orosz kapcsolat miatt az egész Eurovíziót kihagyja Ukrajna

Egyáltalán nem vesz részt a Tel Avivban rendezett 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon Ukrajna, miután kiderült, hogy a helyi válogató győztese többször is fellépett Oroszországban azután is, hogy Putyinék elfoglalták a Krímet. A Maruv néven fellépő Anna Korsunnal egy papírt is alá akart iratni az ukrán kulturális minisztérium, amiben vállalja, hogy nem lép fel orosz földön, ezt nem tette meg, de mint kiderült, a helyi válogatón mögötte végzők sem vállalták be: a válogató második helyére befutott Freedom Jazz és a Kazka sem élt a lehetőséggel, kiállva eltiltott kolléganőjük mellett, úgyhogy inkább lefújják az egész indulósdit.

„Átpolitizálódott az idei válogató. A társadalmi helyzet, a politikai erők nyomásgyakorlási kísérletei, az agresszor ország beavatkozása aa kommunikációba ide vezetett” 

– indokolta meg az ukrán köztévé, bár arra nem reagáltak, hogy az eredetileg indítani akart énekesnő azt állítja, szerződésben tiltották volna meg neki az improvizációt a versenyen. A helyzet azért is érdekes, mert 2016-ban Ukrajna meg is nyerte a versenyt, ezért a 2017-es fesztivált Kijevben tartották.

Közben amúgy mintha az Eurovízió is kezdene kipukkadni: a Jerusalem Post arról ír, hogy még 48 órával a jegyeladások megkezdése után is maradtak szabad jegyek a dalversenyre, ami kifejezetten szokatlan, mivel az emberek egyszerűen nem akarnak érte ennyit fizetni: a legolcsóbb jegy a döntőre 750 sékel, azaz majdnem 60 ezer forint, de vannak még 1250 sékeles, azaz nagyjából százezer forintos belépők is

Azért a végére a magyar vonatkozású információt is közöljük: mi Pápai Jocit indítjuk, miután az megnyerte A Dalt, úgyhogy először dupláz tőlünk énekes, hiszen 2017-ben is ő indult.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek