A Krímre látogatott az ukrán ortodox érsek, őrizetbe vették az oroszok

Szerző: Fekő Ádám
2019.03.03. 18:09

Kliment érsek egy politikai foglyot akart meglátogatni a Krímen. Az oroszok a félsziget elcsatolása óta üldözik az ukrán ortodox egyházat.

A Krímre látogatott az ukrán ortodox érsek, őrizetbe vették az oroszok

Őrizetbe vették az Oroszország által megszállt Krím félszigeten az ukrán ortodox egyház egyik magas rangú papját, Kliment érseket. Kliment Pavlo Hrib ukrán politikai foglyot akarta meglátogatni az oroszországi Rosztov-na-Donuban, akit 2017-ben Fehéroroszországból rabolt el az Orosz Szövetségi Szolgálat, mert azzal vádolják, terrorcselekményre készült egy szocsii iskolában. A 20 éves Hrib a hírek szerint súlyos májbetegségben szenved, amit az oroszok nem kezelnek megfelelően. 

Kliment érsek az orosz-ukrán konfliktus miatt a közelmúltban 330 év után önálló egyházzá vált ukrán ortodox egyház vezetője, és nemrég kapta a megbízást rá, hogy képviselje a bebörtönzött embereket és foglalkozzon az egyház elleni jogsértésekkel. Ezekből bőven van:

mióta Oroszország elfoglalta a Krímet, meg akarják szüntetni ott az ukrán ortodox egyházat, a templomaik nagyrészét már mostanra elvették,

ennek az egyházüldözésnek az újabb jele, hogy őrizetbe vették az egyik vezetőt Szimferopolban. 

Az érsek a helyi rendőrségről telefonon is megerősítette a hírt.

via Radio Free Europe

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek